Διαστρέβλωση για τα πλεονάσματα και πιθανή η εξεταστική για τα capital controls,λέει ο Πέτσας

File Photo: Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας (Δ) προσέρχεται στη Βουλή, Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




«Η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις επιλογές στο τραπέζι», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε ερώτηση, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για το αν η κυβέρνηση «θα εξετάσει πώς φθάσαμε στα capital controls τον Ιούνιο του 2015». Η Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά τις εργασίες της τον Οκτώβριο, μέχρι τότε υπάρχουν άλλα θέματα, συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας. Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για διαστρέβλωση σχετικά με την κυβερνητική πολιτική για τα πλεονάσματα.

Σε σχέση με τις απαντήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευση για τα capital controls, ο κ. Πέτσας είπε: «Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι ήταν στις προθέσεις της να άρει τα capital controls. Στο παρελθόν το είχαν αναγγείλει αλλά δεν το εφάρμοζαν. Με τη χθεσινή δήλωσή του ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η άρση των capital controls δεν έγινε νωρίτερα γιατί υπήρχε αβεβαιότητα, την οποία συντηρούσε η προηγούμενη κυβέρνηση με τις ενέργειές της. Τώρα όλοι ξέρουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμά της».

Ο κ. Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι διεθνώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και υπάρχουν και χώρες της ΕΕ που εμφανίζουν ύφεση, αυτό θα μας επηρεάσει μέσω του εξωτερικού εμπορίου και του τουρισμού. Ωστόσο, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις μπορεί να αποτελέσει την αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων ετών», προσθέτοντας, κατά την εισηγητική του τοποθέτηση, ότι η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων γίνεται νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η κυβέρνηση και σημείωσε πως «κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας και ανοίγει ένας νέος κύκλος για την οικονομία». Σημείωσε επιπλέον ότι ήδη τα επίπεδα δανεισμού της χώρας είναι εξαιρετικά χαμηλά για τα έντοκα και σε ιστορικό χαμηλό για το 7ετές ομόλογο, ενώ η ΕΤΕ και η Πειραιώς έχουν ήδη φθηνότερη χρηματόδοτηση και ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ξεπέρασε το μέσο όρο της ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2014.

Αναφορικά με τη προηγούμενη κυβέρνηση σημείωσε ακόμη ότι «αν κάποιος ήθελε να χρησιμοποιήσει τα αναπτυξιακά εργαλεία, που είχε στην διάθεσή του, θα το είχε κάνει. Η προηγούμενη κυβέρνηση πετσόκοψε κατά 2 δισ. το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να μπορεί μετά να μοιράζει επιδόματα».

Η μείωση των πλεονασμάτων στις προτεραιότητες της κυβέρνησης

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων τίθεται στις διεθνείς συναντήσεις του πρωθυπουργού, απάντησε ότι «η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας από το 2016. Το έχει πει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση έχει σχέδιο, προτάσσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και το θέμα των πλεονασμάτων θα τεθεί, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός από το 2021. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει από την επιστολή που έχει στείλει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Σε ερώτηση για το αν τίθεται στις διεθνείς συναντήσεις το θέμα της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι ευρωπαικές τράπεζες, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι όλες οι τεχνικές που μπορούν να συμβάλλουν στον στόχο της μείωσης των πλεονασμάτων είναι ευπρόσδεκτες.

Διαστρέβλωση ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των πλεονασμάτων

Νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ “για αδυναμία κατανόησης, είτε σκόπιμη διαστρέβλωση”, με αφορμή την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου ότι “ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε τα πλεονάσματα λίγο πριν πάει στο Βερολίνο”.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Πέτσας “για λόγους σεβασμού στους Έλληνες πολίτες”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά παραθέτει την απάντηση που έδωσε στο σημερινό briefing για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων: «Η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας, εδώ και πολλά χρόνια. Το έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το 2016. Έχουμε πει κατ’ επανάληψη, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συνεντεύξεις του, στη ΔΕΘ – σας παραπέμπω στην περυσινή- σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης, και τον Ιανουάριο και τον Μάιο, ότι έχουμε ένα σχέδιο. Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο είναι αυτό που προτάσσουμε για να κερδίσουμε αξιοπιστία. Και κερδίζοντας αξιοπιστία από τους εταίρους μας, θα θέσουμε τον στόχο μείωσης πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά. Αυτή η συζήτηση, όμως, έχει ήδη ξεκινήσει, όπως ξέρετε, και με την επιστολή που έχει στείλει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.»

Με στοιχεία ΑΠΕ

Το ΚΙΝΑΛ δουλεύει καθημερινά στα Εξάρχεια: Η γειτονιά πρέπει να ζήσει, δήλωσε η Γεννηματά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: