Δεν υπήρξε ποτέ διασύνδεση του Κυπριακού με την ΑΟΖ, ξεκαθαρίζει ο Λακκοτρύπης

File Photo: O υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Ουδέποτε υπήρξε διασύνδεση του ζητήματος των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη διαδικασία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Αυτό ξεκαθάρισε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

  • Όπως σημειώνει ο κ. Λακκοτρύπης, η Κυπριακή Δημοκρατία χαράσσει και υλοποιεί την ενεργειακή της στρατηγική, όπως όλα τα δημοκρατικά και σύγχρονα κράτη, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη σχετική Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. “Ο δε ισχυρισμός της Τουρκίας περί προστασίας των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, καταρρίπτεται αυτόματα, θεωρώ, από τις ίδιες τις παράνομες διεκδικήσεις της γείτονος χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι δυνατόν να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων συμπολιτών μας όταν η Τουρκία, σύμφωνα με τη δική της αυθαίρετη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου, αφήνει την Κύπρο με μόλις το 31% της υφιστάμενης ΑΟΖ της;”, σημειώνει ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.
  • Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης υπογραμμίζει ότι η κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι όλοι οι νόμιμοι πολίτες της θα επωφεληθούν από τον υποθαλάσσιο πλούτο στην ΑΟΖ, προχώρησε στη θέσπιση της νομοθεσίας για το Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων, η οποία προβλέπει ότι τα έσοδα από τις σχετικές δραστηριότητες θα επενδύονται προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, και δη των μελλοντικών γενεών. Τονίζει, δε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επανειλημμένα καλέσει την τουρκική κυβέρνηση σε διαπραγμάτευση για οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ.

Επιπλέον, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης με την έγκριση της αδειοδότησης της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας των Total και Eni στο ερευνητικό Τεμάχιο 7, αλλά και της εισόδου της Total σε όλα τα Τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ που διαχειρίζεται η Eni, αποδεικνύουν έμπρακτα πως η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά απρόσκοπτα με τον ενεργειακό της σχεδιασμό, παρά τις όποιες τουρκικές απειλές και παραβιάσεις.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τις ανακοινώσεις για εννέα γεωτρήσεις μέχρι το 2020 στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις συζητήσεις για ενδεχόμενη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, ο κ. Λακκοτρύπης σημειώνει ότι σκοπός του προγράμματος είναι οι νέες ανακαλύψεις να εμπλουτίσουν τις επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένου ενός Τερματικού Υγροποίησης στο Ενεργειακό Κέντρο στην περιοχή Βασιλικού.

“Με αυτόν τον τρόπο η Κύπρος, ως παραγωγός και διαμετακομιστής πλέον φυσικού αερίου, θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτού που οι εταίροι στην περιοχή μας οραματιζόμαστε από κοινού, του Διάδρομου Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Διάδρομος αυτός θα περιλαμβάνει εναλλακτικές πηγές και διαδρομές και θα ενισχύει όχι μόνο τη δική μας ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και της ΕΕ γενικότερα, όπου και θα καταλήγει η μεγάλη πλειοψηφία των εξαγωγών αερίου της περιοχής “, καταλήγει ο κ. Λακκοτρύπης.

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης
Ελλάδα/Αθήνα 11/08/2019

Ανέτοιμη απέναντι σε ένα θαλάσσιο ατύχημα πετρελαϊκής ρύπανσης στην ΑΟΖ η Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: