Δεν υπάρχει πλέον κυβερνητική πλειοψηφία στην Ιταλία δήλωσε ο Σαλβίνι: Ζήτησε εκλογές

File Photo: Ο Ιταλός πρωθυπουργός Γκιουζέπε Κόντε με τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, στη Ρώμη, EPA, MAURIZIO BRAMBATTI




Ο Ιταλός αντιπρόεδρος και ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι κάλεσε για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατό, τονίζοντας ότι δεν υφίσταται πλέον πλειοψηφία για τη στήριξη της κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σε συνέχεια σειρά συναντήσεων που είχε με πολιτικούς ηγέτες, ο Σαλβίνι ανέφερε ότι δήλωσε στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ότι η συμμαχία της Λέγκας και του κόμματος των Πέντε Αστεριών έχει καταρρεύσει και πως “θα πρέπει γρήγορα να δώσουμε πίσω την ετυμηγορία στους ψηφοφόρους”.

Πρόσθεσε ότι το κοινοβούλιο μπορεί να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα ώστε να γίνουν τα απαραίτητα επόμενα βήματα.

Το δίλημμα στον Κόντε

«Ή ξεκινάμε από την αρχή ή εκλογές», ήταν το δίλημμα ενώπιον στο οποίο άφησε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, ο επικεφαλής της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, στη συνάντηση που είχαν στην έδρα της κυβέρνησης, στο Παλάτσο Κίτζι, μετά την καταψήφιση στη Γερουσία της πρότασης του κυβερνητικού εταίρου του, του Κινήματος 4 Αστέρων του Λουΐτζι Ντι Μάγιο, κατά της κατασκευής του έργου για τη νέα υπερταχεία Τορίνου-Λυόν, που διεύρυνε το κυβερνητικό χάσμα.

‘’Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν φοβάται τις πρόωρες εκλογές’’

Ο Ιταλός αντιπρόεδρος Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι το Κίνημα του των Πέντε Αστέρων δεν φοβάται τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, έπειτα από την ανακοίνωση του κυβερνητικού εταίρου, ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ουσιαστικά κήρυξε τη διάλυση της κυβερνητικής συνεργασίας Λέγκας-Κινήματος Πέντε Αστέρων, ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

“Είμαστε έτοιμοι, δεν μας ενδιαφέρει ούτε κατ’ ελάχιστον να κατέχουμε κυβερνητικές θέσεις και ποτέ δεν μας ενδιέφερε”, τόνισε ο Ντι Μάιο, κατηγορώντας τον Σαλβίνι ότι “παρασύρει τη χώρα” και πως αργά ή γρήγορα οι Ιταλοί θα στραφούν εναντίον του.

Η απότομη αυτή εξέλιξη έρχεται έπειτα από μήνες ενδοκυβερνητικών τριγμών και οδηγεί την χώρα σε έναν νέο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλα είναι ο μόνος που έχει την εξουσία για να δώσει την εντολή διάλυσης της βουλής και ίσως αποδειχθεί απρόθυμος να το πράξει ενόψει των προπαρασκευαστικών εργασιών το Σεπτέμβριο για τον προϋπολογισμό του 2020, που πρέπει έπειτα να τεθεί προς συζήτηση στο κοινοβούλιο.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ή αλλαγή πλεύσης στην κυβέρνηση ή εκλογές το δίλημμα που έθεσε ο Σαλβίνι στον Κόντε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: