Δεν τα κατάφερε η Εθνική: Ήττα από τη Σερβία στην παράταση με 85-80, στη σκιά του τραυματισμού του Αθηναίου

Για ακόμη μια φορά είχε σπουδαία απόδοση ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αν και η ομάδα δεν τα κατάφερε. Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ




Στη σκιά του σοβαρού τραυματισμού του Γιάννη Αθηναίου, που χάνει το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Κίνα «παγώνοντας» το «Νίκος Γκάλης» στο ΟΑΚΑ, η Εθνική ομάδα μπάσκετ έχασε στο πιο ισχυρό και αξιόπιστο τεστ από τους Σέρβους στην παράταση με 80-85.

Μετά από συγκλονιστικό φινάλε στην κανονική διάρκεια, τον Θανάση Αντετοκούνμπο (17π.) να στέλνει με τρίποντο (5/8 έως τότε) το ματς σε παράταση, η Σερβία υποχρέωσε στην πρώτη ήττα της την εθνική στο 29ο Τουρνουά «Ακρόπολις», αλλά και στο σύνολο των φιλικών προετοιμασίας της ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η «επίσημη αγαπημένη» συμβιβάστηκε με τη δεύτερη θέση, ενώ η Σερβία αναδείχτηκε νικήτρια για πρώτη φορά, σε 5 συμμετοχές της στο τουρνουά «θεσμό» της ΕΟΚ. O Giannis αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ με 20 πόντους, ενώ ο Καλάθης είχε 15 πόντους και 7 ασίστ!

Ο «δήμιος» της «γαλανόλευκης» δεν ήταν άλλος από τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, με 28 πόντους (5/9 τρίποντα), ενώ 18 πόντους και 14 ριμπάουντ είχε συγκομιδή ο Νεμάνια Μπιέλιτσα και 14 πόντους σημείωσε ο Νίκολα Μιλουτίνοβ.

Χάνει την Κίνα ο Αθηναίου, σοβαρός ο τραυματισμός του

Ένα ακόμη πλήγμα δέχτηκε η εθνική ανδρών! Μετά τον τραυματισμό του Κώστα Σλούκα, ο Γιάννης Αθηναίου τραυματίστηκε σοβαρά στον τελευταίο αγώνα της εθνικής στο 29ο Τουρνουά «Ακρόπολις» απέναντι στη Σερβία.

Ο Γιάννης Αθηναίου τραυματίστηκε 3:08΄΄ πριν το ημίχρονο, με τον ηλεκτρονικό πίνακα να δείχνει 31-23.

Τον Αθηναίου μετέφεραν στα χέρια ο αρχηγός της εθνικής Γιάννης Μπουρούσης και ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, μέχρι τα αποδυτήρια. Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού σφάδαζε και κρατούσε το μέτωπό του από τον πόνο.

Δυστυχώς η γνωμάτευση είναι ρήξη πρόσθιου χιαστού στο αριστερό γόνατο και θα μείνει αρκετούς μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης

Με ένδεκα παίκτες παρατάχθηκε η εθνική, καθώς εκτός από τον Κώστα Σλούκα, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος άφησε εκτός τους Ιωάννη Παπαπέτρου και Κώστα Παπανικολάου.

Με δέκα παίκτες αγωνίστηκε η Σερβία. Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς άφησε εκτός για να ξεκουραστεί τον σέντερ των Ντένβερ Νάγκετς, Νίκολα Γιόκιτς. Μάλιστα, με άδεια του Ομοσπονδιακού της Σερβίας, ο Γιόκιτς ταξίδεψε στο Βελιγράδι.

Τα δεκάλεπτα: 19-17, 38-31, 57-52, 72-72 κ.α., 80-85 παρ.

Ο αγώνας

Με Καλάθη, Λαρεντζάκη, Γιάννη Αντετοκούνμπο, Πρίντεζη και Μπουρούση ξεκίνησε η εθνική. Οι Σέρβοι προσπάθησαν να μην αφήσουν την Ελλάδα να τρέξει και να βγει σε αιφνιδιασμό και προηγήθηκαν με 8-10 με τρίποντο του Μπιέλιτσα. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο το πήρε… προσωπικά, έκανε πάλι τα δικά του, με high light ένα poster κάρφωμα μπροστά στον Μπογκντάνοβιτς (14-10).

Ο Μίτσιτς ήταν εξαιρετικός, μείωσε σε 16-15, για να ευστοχήσει σε τρίποντο ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, 19-15. Ο Μπογκντάνοβιτς ήταν αυτός που διαμόρφωσε το σκορ της 1ης περιόδου, 19-17, υπέρ της Ελλάδας. Η εθνική ξέφυγε με 25-17 (+8) με δύο τρίποντα από Μπουρούση και Θανάση Αντετοκούνμπο, καθώς και με 31-23, με τους Βασιλόπουλο, Θ. Αντετοκούνμπο και Βασιλόπουλο να κάνουν μεγάλο παιχνίδι.

Σε εκείνο το σημείο, όμως ο Γιάννης Αθηναίου έπεσε σφαδάζοντας στο παρκέ και χρειάστηκε να τον μεταφέρουν στα χέρια ο Μπουρούσης και ο Βασιλόπουλος μέχρι τα αποδυτήρια. Όταν ξεκίνησε ο αγώνας εκ νέου, ένα ακόμη τρίποντο του Θανάση Αντετοκούνμπο (3/4 στο α΄ μέρος και 11 πόντους) διεύρυνε τη διαφορά και στο +9, 36-27, αλλά ο σέντερ του Ολυμπιακού Νίκολα Μιλουτίνοβ με 4 σερί πόντους έστειλε τη Σερβία που είχε πρώτο σκόρερ τον Μπογκντάνοβιτς με 12 πόντους στα αποδυτήρια στο -7, 38-31.

Οι Καλάθης, Λαρεντζάκης, Βασιλόπουλος, Γιάννης Αντετοκούνμπο και Μπουρούσης αποτέλεσαν την πεντάδα με την έναρξη της 3ης περιόδου. Το έμμεσο τρίποντο του Νίκολα Μιλουτίνοβ έφερε τη Σερβία στο -3, 38-35. Όμως, ο Μπίρτσεβιτς χρεώθηκε με αντιαθλητικό φάουλ πάνω στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, με τον MVP του ΝΒΑ να πετυχαίνει μία βολή (39-35) . Ακολούθησε τρίποντο του Μπουρούση και η εθνική ξέφυγε και πάλι, 42-35. Ο “Greek Freak” πέτυχε 6 σερί πόντους για το 48-41 κι ο Βασιλόπουλος έκανε το 51-43.

Οι Μπογκντάνοβιτς, Σιμόνοβιτς και Μίτσιτς και Ραντούλιτσα «τρύπησαν» τη γαλανόλευκη άμυνα και οι Σέρβοι απειλούσαν έχοντας πλησιάσει στο καλάθι 54-52. Από τη… δύσκολη θέση έβγαλε, με ένα ακόμη τρίποντο την «επίσημη αγαπημένη» ο Θανάσης Αντετοκούνμπο (57-52 σκορ 3ης περιόδου).

Τον Κόνιαρη (είχε δεχτεί χτύπημα το πρόσωπο αλλά δεν ήταν κάτι σοβαρό) μαζί με τους Θανάση και Γιάννη Αντετοκούνμπο, Πρίντεζη και Μπουρούση ξεκίνησε στην 4η περίοδο ο Σκουρτόπουλος.

Οι Σέρβοι τα έδιναν όλα, με τον Σιμόνοβιτς να «γράφει» το 59-55 έξω από τα 6.75 και τον Μιλουτίνοβ το 61-57 έχοντας φτάσει τους 12 πόντους.

Όταν ο Σκουρτόπουλος απέσυρε στον πάγκο τον Giannis, με 5:40 για το φινάλε, η Σερβία «ροκάνισε» τη διαφορά και προσπέρασε με 63-64, με εναπομείναντα χρόνο 2:42 με εύστοχο δίποντο του Νεμάνια Μπιέλιτσα.

Δύο τρίποντα, ένα από τον Μπογκντάνοβιτς και ένα από τον Μπιέλιτσα κι ενώ ενδιάμεσα είχε ευστοχήσει σε δίποντο ο Μιλουτίνοβ, 64-72, έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της Σερβίας, ομάδας που είναι φαβορί όχι μόνο για το βάθρο, αλλά και για το… χρυσό μετάλλιο στα παρκέ της Κίνας.

Κι όμως η εθνική δεν παραδόθηκε, ο Λαρεντζάκης απάντησε από τα 6.75 (67-72) και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πέτυχε 2 βολές (69-72). Ο Βασίλιε Μίτσιτς αστόχησε σε 2 βολές και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο στα 12,5’’ μετά από ασίστ του Καλάθη ευστόχησε σε τρεις από την κορυφή, ισοφαρίζοντας σε 72-72!

Ο Μπιέλιτσα αστόχησε σε δίποντο και ο αγώνας πήγε σε έξτρα πεντάλεπτο, με τα αδέλφια Θανάση και Γιάννης Αντετοκούνμπο να το πανηγυρίζουν πηδώντας και ακουμπώντας στήθος με στήθος, υπό τις επιδοκιμασίες των φιλάθλων. Οι Σέρβοι ξέφυγαν με +5, 75-80 από Γκούντουριτς, Μπογκντάνοβιτς και Μπιέλιτσα, αλλά οι Λαρεντζάκης και Μπουρούσης εφεραν τη διαφορά στους 2 πόντους, 78-80.

Ο Μπογκντάνοβιτς πήγε στη γραμμή του φάουλ, 78-82, εύστοχος και στις 2 βολές ήταν και ο Καλάθης, 80-82 με 1:01΄΄ να απομένει για την ολοκλήρωση της παράτασης. Ο Μπογκντάνοβιτς αστόχησε σε τρίποντο, ο Γκούντουριτς πήρε το επιθετικό ριμπάουντ από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο με τον MVP του ΝΒΑ να του κάνει και φάουλ αμέσως μετά σε προσπάθεια για 3. Ο Μάρκο Γκούντουριτς ήταν αλάνθαστος, 80-85 και απέμεναν μόνο 23,2΄΄.

Το σουτ για 3 του Λαρεντζάκη κόπηκε από τον Μπιέλιτσα και η Σερβία πήρε την πρώτη θέση του 29ου Τουρνουά «Ακρόπολις», 80-85.

Διαιτητές: Κορομηλάς, Τσαρούχα, Πιτσίλκας

ΕΛΛΑΔΑ (Θανάσης Σκουρτόπουλος): Λαρεντζάκης 5 (1), Κόνιαρης 2, Αθηναίου, Καλάθης 15 (2), Μπουρούσης 10 (2), Παπαγιάννης 4, Πρίντεζης 4, Βασιλόπουλος 3 (1), Αντετοκούνμπο Γ. 20 (2), Αντετοκούνμπο Θ. 17 (5), Μήτογλου

ΣΕΡΒΙΑ (Σάσα Τζόρτζεβιτς): Σιμόνοβιτς 6 (1), Μπογκντάνοβιτς 28(5), Μπιέλιτσα 18 (4), Ραντούλιτσα 2, Μπίρτσεβιτς, Μιλουτίνοβ 14, Μίτσιτς 5 (1), Γκούντουριτς 7, Γιόβιτς 5 (1), Μαριάνοβιτς

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

29ο Τουρνουά «Ακρόπολις»: Ανατροπή και 3η θέση για την Τουρκία απέναντι στην Ιταλία 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: