Δεν έχουμε χρήματα για τον Αμαζόνιο, λέει ο Μπολσονάρου και επιτίθεται εκ νέου στις ΜΚΟ

File Photo: O πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου. EPA, Alberto Pena
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του δεν έχει τους πόρους για να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος της Αμαζονίας, ενώ παράλληλα επιτέθηκε στα ΜΜΕ της χώρας του αλλά και μια ακόμη φορά στις ΜΚΟ.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά στο Facebook, ο πρόεδρος της Βραζιλίας δήλωσε πως η κυβέρνηση διεξάγει έρευνες σχετικά με τις πυρκαγιές. Δήλωσε επίσης πως ουδέποτε υποστήριξε πως μη κυβερνητικές οργανώσεις βάζουν φωτιές στο τροπικό δάσος προσθέτοντας πως μιλούσε μόνο για τις υποψίες του.

Ο πρόεδρο της Βραζιλίας  καταφέρθηκε εναντίον του Τύπου, τον οποίο κατηγορεί ότι στρέβλωσε τις δηλώσεις του περί ευθύνης των μη κυβερνητικών οργανώσεων στις φωτιές στο δάσος του Αμαζονίου, επαναλαμβάνοντας, εντούτοις, ότι «οι ισχυρότερες υποψίες προέρχονται» από τις ΜΚΟ.

«Ουδέποτε κατηγόρησα τις ΜΚΟ για τις φωτιές στον Αμαζόνιο. Είναι απίστευτα όσα γράφονται στις εφημερίδες» είπε σε δημοσιογράφους στη Μπραζίλια.

«Ο βραζιλιάνικος Τύπος περνά τον καιρό του επινοώντας ιστορίες, όμως το να με κατηγορούν ότι είμαι (ένας) Νέρωνας που βάζει φωτιές είναι ανεύθυνο, είναι σαν να κάνουν εκστρατεία εναντίον της Βραζιλίας» υποστήριξε. «Υπάρχουν πάντα δασικές πυρκαγιές και θα υπάρχουν πάντα. Δυστυχώς, αυτό συνέβη στην Αμαζονία».

Ο ακροδεξιός πρόεδρος εξήγησε ότι θα μπορούσε επίσης να κατηγορήσει για αυτούς τους «εμπρησμούς (…) τους αυτόχθονες, τους Αρειανούς… ή τους μεγάλους γαιοκτήμονες».

«Όλος ο κόσμος μπορεί να θεωρηθεί ύποπτος. Όμως, οι ισχυρότερες υποψίες προέρχονται από τις ΜΚΟ» σημείωσε.

Οικολογικές οργανώσεις  κατηγορούν την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ζαϊχ  Μπολσονάρο ότι με την πολιτική τους προκαλούν τεράστια οικολογική  καταστροφή καθώς  πριμοδοτούν την ανάπτυξη σε βάρος της περιβαλλοντικής προστασίας. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι από τότε που ανέλαβε την προεδρία ο Μπολσονάρο, τα παρθένα δάση του Αμαζονίου έχουν υφίστανται απώλειες με αυξημένο ρυθμό.

Η οργή των πολέμιων του Προέδρου πυροδοτήθηκε εκ νέου όταν κυκλοφόρησαν καταγραφές δορυφόρου στις οποίες  εμφανίζεται τρομερή αύξηση των πυρκαγιών στην περιοχή του Αμαζονίου μέσα στο 2019.

Τα στοιχεία κάνουν λόγο για περισσότερες από 75.000 πυρκαγιές  από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα συνολικά στη Βραζιλία, σε σύγκριση με 40.000 που ήταν για την ίδια περίοδο του 2018.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Αδιανόητη καταστροφή στον Αμαζόνιο: Καίγονται παρθένα δάση, νέφος τέφρας στο Σάο Παόλο [photos, videos]

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal