Αυξήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του Αναστασιάδη: Τα πόθεν έσχες των αρχηγών

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. ΓΤΠ, Σ.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Αύξηση 34,5 χιλ. ευρώ περίπου παρουσίασε η αξία των περιουσιακών στοιχείων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, σε περίοδο δύο ετών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δήλωση Πόθεν Έσχες που υπέβαλε ο Νίκος Αναστασιάδης με ημερομηνία αναφοράς τον Μάρτιο του 2018, τα συνολικά περιουσιακά του στοιχεία άξιζαν 213.5 χιλ. ευρώ.

Σε σύγκριση με τα στοιχεία που υπέβαλε τον Μάρτιο του 2016, μειώθηκε η αξία των μετοχών σε δημόσιες εταιρείες κατά περίπου 6,000 και περιορίστηκε σε 790 ευρώ και η αξία των αυτοκινήτων του από 100 χιλ. ευρώ σε 85 χιλ. ευρώ. Αντίθετα, αυξήθηκαν οι καταθέσεις του σε τραπεζικά ιδρύματα από 6,138 σε 61,750 ευρώ.

Τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφορούν σε χωράφια στο Πέρα Πέδι συνολικής έκτασης πέραν των 168 χιλ. τ.μ. και δύο διαμερίσματα στη Λεμεσό. Τα χωράφια είναι προϊόν δωρεάς ενώ τα διαμερίσματα αγοράστηκαν τη δεκαετία του ’80.

Τα οχήματα του προέδρου αφορούν ουσιαστικά σε ένα Audi Α8 που αγοράστηκε το 2012.

Όσον αφορά τα εισοδήματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, το 2016 ανήλθαν σε 251,9 χιλ. ευρώ μικτά και οι αποκοπές σε 114,3 χιλ. ευρώ, παρόμοια με τα δεδομένα για το 2015.

Τα περιουσιακά στοιχεία των αρχηγών των κομμάτων
Μικτή εικόνα δίνουν οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες των πολιτικών αρχηγών των τεσσάρων μεγάλων παραδοσιακών κομμάτων. Οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες των Αβέρωφ Νεοφύτου, Άντρου Κυπριανού, Νικόλα Παπαδόπουλου και Μαρίνου Σιζόπουλου δίνουν μία κάποια αποτύπωση των περιουσιακών τους στοιχείων και των πηγών εισοδήματός τους.

Χωράφι στον Λυσό Πάφου έναντι 100 χιλ. ευρώ πώληση ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου. Στην κατοχή του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ακόμα έξι ακίνητα συνολικής αξίας 8 εκατ. ευρώ. Οι καταθέσεις του ξεπερνούν τις 100 χιλ. ευρώ ενώ διατηρεί και ασφαλιστικά συμβόλαια συνολικής αξίας 80 χιλ. ευρώ. Το ετήσιο εισόδημα του για το 2018 ανήλθε σε 148.8 χιλ. ευρώ.

Όσον αφορά τα χρέη του, ξεπερνούν το 1,1 εκατ. ευρώ και όπως δηλώνει χαρακτηριστικά κανένα δεν είναι μη εξυπηρετούμενο και δεν του έχει γίνει καμία έκπτωση.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έχει στην ιδιοκτησία του γραφεία στο Μέγαρο Σιαντεκλαίρ τρέχουσας αξίας 445 χιλ. ευρώ περίπου, χωράφι στο Παραλίμνι αξίας 70 χιλ. ευρώ, ακίνητα με κατοικία στο Στρόβολο με συνολική αξία 960 χιλ. ευρώ περίπου και σπίτι στον Άγιο Ανδρέα αξίας 461 χιλ. ευρώ περίπου. Οι καταθέσεις του ανέρχονται περίπου σε 40 χιλ. ευρώ ενώ διατηρεί αριθμό μετοχών σε ιδιωτικές εταιρείες. Τα εισοδήματα του για το 2018 ανήλθαν σε περίπου 475 χιλ. ευρώ. Ποσό 81 χιλ. ευρώ αφορά εισοδήματα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, 24 χιλ. ευρώ από ενοίκια και ποσό 370 χιλ. ευρώ προήλθε από πώληση ακινήτου. Το υπόλοιπου δανείου του ανέρχεται σε 366 χιλ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δηλώνει κατάθεση 20 χιλ. ευρώ στην Ελληνική Τράπεζα και χρέος περίπου 70 χιλ. ευρώ ως προσωπικό δάνειο. Όσον αφορά τα περιουσιακά του στοιχεία δηλώνει πως δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη δήλωση.

Όσον αφορά τη δήλωση Πόθεν Έσχες του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού δεν είναι πολύ ξεκάθαρη (γενικώς και πάλι οι δηλώσεις ήταν συμπληρωμένες με διαφορετικό τρόπο, γραμμένες στο χέρι και με διαφορετικό τρόπο παρουσίασης) καθώς παραπέμπει σε επισυναπτόμενες καταστάσεις και πιστοποιητικά. Με κάθε επιφύλαξη, ο Α. Κυπριανού διατηρεί λογαριασμό όψεως 12,5 χιλ. ευρώ, έχει υπόλοιπο δανείου 41 χιλ. ευρώ, υπόλοιπο σε άλλο δάνειο 91 χιλ. ευρώ και υπόλοιπο σε τρίτο δάνειο 39.8 χιλ. ευρώ. Για το 2018 οι απολαβές του ως βουλευτής ανήλθαν σε 81,7 χιλ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: Philenews/Insider

Σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, που δεν δείχνει η Τουρκία, έχει το θράσος να απαιτεί ο Ακάρ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: