File Photo: Μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας άνωθεν του μνημείου στον Αϊ Στράτη για τον Νίκο Σιαλμά. Φωτογραφία: Πολεμική Αεροπορία




Την ώρα που το σεισμογραφικό Ορούτς Ρέις κατευθύνεται προς την ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η τουρκική αεροπορία επιδίδεται σε πολλαπλά σενάρια, σηκώνοντας όμως στον αέρα και μεγάλο αριθμό μαχητικών της χώρας μας, με τους Έλληνες πιλότους να υπερασπίζονται το FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Στην θαλάσσια περιοχή που πλέει το σεισμογραφικό, δηλαδή στο κεντρικό ανατολικό Αιγαίο από το πρωί σημειώνονταν παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη.

Σενάριο υπεράσπισης του σεισμογραφικού ήταν αυτές οι πτήσεις λένε πηγές από την Πολεμική Αεροπορία.

  • Οι πύλες εισόδου για τις παραβιάσεις ήταν ανάμεσα από την Λέσβο και την Χίο, με τουλάχιστον 14 μαχητικά της Τουρκίας να εισβάλουν στο FIR Αθηνών. Δεύτερη πύλη που είχαν επιλέξει οι Τούρκοι αεροπόροι ήταν λίγο νοτιότερα ανάμεσα από την Χίο και την Σάμο.

Οι Τούρκοι πιλότοι αναβαθμίζοντας τις προκλήσεις τους πέταξαν πάνω από ελληνικά κατοικημένα νησιά, τα οποία πολλές φορές έχουν βάλει στο στόχαστρο της αναθεωρητικής τους πολιτικής.

  • Παναγιά, Οινούσσες και το βορειοανατολικό άκρο της Χίου ήταν οι στόχοι, με τα αεροσκάφη της Τουρκίας να πετούν σε μεγάλα ύψη πάνω από τα 20.000 πόδια.

Αυτές οι κινήσεις των Τούρκων ιπταμένων εξελίσσονταν, ενώ το Ορούτς Ρέις έπλεε στα ανοιχτά της Ικαρίας, παρακολουθούμενο στενά από δυο ελληνικές φρεγάτες, την Έλλη και την φρεγάτα Κανάρης.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 28η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 7 (7X2 F16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 2 CN-235

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 16

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 6

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 19

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 56 (39 από τα F16 και 17 από τα CN-235)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 5

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

1. Τέσσερις εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά Α/Φ F16 στις 13:31 άνωθεν ν. Παναγιάς και ν. Οινουσσών στα 26.500 πόδια και τουρκικά Α/Φ F16 άνωθεν ν. Οινουσσών στα 22.000 πόδια και άνωθεν Βορειοανατολικού άκρου Χίου στα 20.000 πόδια.

2. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Υπερπτήση και στο Βορειοανατολικό τμήμα της Χίου από τουρκικά F-16, στα 20.000 πόδια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: