Άρωμα “τρομοκρατίας: στις κινητοποιήσεις του Χονγκ Κονγκ; Χιλιάδες διαδηλωτές στο αεροδρόμιο [videos, photos]

Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο του Χόνγκ Κόνγκ. @sumlokkei




Η κινεζική κυβέρνηση ενίσχυσε σήμερα την καταγγελία των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, λέγοντας πως βλέπει «ενδείξεις τρομοκρατίας» πίσω από τη βίαιη αμφισβήτηση της εξουσίας, ενώ ματαιώθηκαν σήμερα οι πτήσεις προς και από το Χονγκ Κόνγκ εξαιτίας της έκτασης που έχει λάβει μια διαδήλωση στο κύριο τέρμιναλ του αεροδρομίου, όπου έχουν συγκεντρωθεί σήμερα 5.000 διαδηλωτές.

«Οι ριζοσπαστικοί διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει εξαιρετικά επικίνδυνα αντικείμενα για να επιτεθούν σε αστυνομικούς, κάτι που αποτελεί ήδη ένα σοβαρό έγκλημα και αποκαλύπτει τις πρώτες ενδείξεις τρομοκρατίας», τόνισε από το Πεκίνο ο Γιάνγκ Γκουάνγκ, εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο.

Ο ίδιος τόνισε πως το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σ’ένα κρίσιμο σταυροδρόμι έπειτα από δύο μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και πως η βία εκεί πρέπει να σταματήσει.

Ο Γιάνγκ Γκουάνγκ υποστήριξε την αστυνομία όσον αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις διαμαρτυρίες και τόνισε πως αυτοί που νοιάζονται για την πόλη θα πρέπει να ταχθούν κατά της βίας.

Στο μεταξύ, το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε πως ματαιώνονται σήμερα όλες οι πτήσεις που αναχωρούν ή φθάνουν σ’ αυτό λόγω της έκτασης που έχει λάβει μια ειρηνική διαδήλωση που συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα στο κύριο τέρμιναλ του αεροδρομίου.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως 5.000 διαδηλωτές βρίσκονται σήμερα μέσα στο τέρμιναλ.

«Με εξαίρεση τις πτήσεις αναχώρησης για τις οποίες έχει τελειώσει το τσεκ-ιν και τις πτήσεις άφιξης που βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς το Χονγκ Κονγκ, όλες οι άλλες πτήσεις ματαιώθηκαν για το υπόλοιπο της ημέρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αερολιμενική αρχή.

Πρόκειται για μια μείζονα απόφαση γι’ αυτό το αεροδρόμιο, που είναι διεθνώς γνωστό για την αποτελεσματικότητά του και που ήταν το 2018 το όγδοο πιο πολυσύχναστο στον κόσμο, με 74 εκατομμύρια επιβάτες.

Η αίθουσα αφίξεων του κύριου τέρμιναλ του αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ αποτελεί από την Παρασκευή το θέατρο μιας εντυπωσιακής καθιστικής διαμαρτυρίας.

Χιλιάδες διαδηλωτές, οι περισσότεροι ντυμένοι στα μαύρα, έχουν συγκεντρωθεί εκεί για να «υποδέχονται» και να ευαισθητοποιούν τους ξένους επισκέπτες στην κινητοποίησή τους, με τραγούδια, συνθήματα και διανομή φυλλαδίων που εξηγούν το νόημα των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας.

«Οι αερολιμενικές επιχειρήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ διαταράχθηκαν σοβαρά από τις σημερινές συγκεντρώσεις στο αεροδρόμιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η αερολιμενική αρχή διευκρινίζει πως η οδική κυκλοφορία προς το αεροδρόμιο είναι «πολύ προβληματική» και πως οι χώροι στάθμευσης του αεροδρομίου είναι εντελώς πλήρεις.

«Συνιστάται στο κοινό να μην έρχεται στο αεροδρόμιο».

Μια έκκληση για χρήματα στο Ίντερνετ είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια μέσα σε μία ώρα ενώ προγραμματίζονται και άλλες διαμαρτυρίες κοντά στο κέντρο της πόλης.

Οι πορείες που άρχισαν ειρηνικά στο Χονγκ Κονγκ κλιμακώθηκαν σε δύο ημέρες συγκρούσεων ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία για την αντιμετώπιση των ταραχών.

Ως χθες Κυριακή το βράδυ η βία είχε ενταθεί και η αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε σταθμό του υπογείου για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος των διαδηλωτών.

Στις εικόνες από τα βίντεο που δείχνουν τη ρίψη δακρυγόνων φαίνεται μια “δυσανάλογη χρήση βίας” καθώς οι διαδηλωτές δεν απειλούσαν τις δυνάμεις της τάξης, δήλωσε ο Μπίλι Λι, ο συμπρόεδρος της Ομάδας Προοδευτικών Δικηγόρων στο dpa.

Σε άλλα μέρη εικόνες από βίντεο που ελήφθησαν χθες Κυριακή δείχνουν την αστυνομία να χρησιμοποιεί κλομπ και πολλή βία για να συλλάβει διαδηλωτές μολονότι σε αυτές δεν φαίνεται πως ξεκίνησαν οι συγκρούσεις.

Μια διαδηλώτρια τραυματίστηκε σοβαρά όταν ένα μη θανατηφόρο βλήμα που χρησιμοποίησε η αστυνομία την τραυμάτισε στο μάτι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας τούβλα και μια μολότοφ.

Η αρχή που είναι υπεύθυνη για τα νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν το Σαββατοκύριακο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε παράλληλα νωρίτερα σήμερα στο dpa ότι ακόμη δεν έχει υπολογίσει τον αριθμό των συλλήψεων που έγιναν όλο το Σαββατοκύριακο. Για το Σάββατο γνωρίζει ότι συνελήφθησαν 16 άνθρωποι.

Η σημερινή καθιστική διαμαρτυρία σηματοδοτεί την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα διαμαρτυριών που έγιναν στο αεροδρόμιο, ένα από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο, με στόχο την προσέλκυση της διεθνούς προσοχής.

Οι διαμαρτυρίες άρχισαν στις 9 Ιουνίου πυροδοτούμενες από σχέδιο νόμου της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, η ψήφιση του οποίου ανεστάλη. Οι διαδηλωτές ζητούν την οριστική εγκατάλειψή του.

Η αστυνομία έκανε επίδειξη ενός εκτοξευτήρα ύδατος

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε σήμερα επίδειξη ενός εκτοξευτήρα ύδατος για την καταστολή ταραχών, σε μια προειδοποίηση προς τους διαδηλωτές καθώς οι αρχές σκληραίνουν τη στάση τους όσον αφορά την αντιμετώπιση των ταραχών που σημειώνονται εδώ και δύο μήνες.

Η αστυνομία δεν έχει ποτέ χρησιμοποιήσει τους εκτοξευτήρες ύδατος αφότου δύο τέτοιες συσκευές έφθασαν στο Χονγκ Κονγκ μετά τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας του 2014, όμως κατά τη σημερινή επίδειξη σε εκπαιδευτική εγκατάσταση χρησιμοποιήθηκε ένας σε κούκλες-στόχους, καθώς οι τακτικές των δύο πλευρών σκληραίνουν και αλλάζουν.

Η αστυνομία καταδικάσθηκε για υπερβολική βία σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τρία άτομα, τα οποία είπαν ότι εκπροσωπούν τους διαδηλωτές και επανέλαβαν ένα αίτημα για τη διερεύνηση των επεισοδίων υπερβολικής βίας από ανεξάρτητη επιτροπή.

«Δεν είναι μόνο ο εκτοξευτήρας ύδατος», είπε ένας από τους τρεις, ο Στίβεν Ενγκ, ο οποίος φορούσε μάσκα. «Η αστυνομία συνεχίζει να χρησιμοποιεί κάθε είδους όπλο εναντίον των ανθρώπων του Χονγκ Κονγκ… Όλοι μπορούν να το διαπιστώσουν».

Κατά τη σημερινή επίδειξη, ο εκτοξευτήρας ύδατος ήταν αρκετά ισχυρός ώστε να εκτοξεύσει τις κούκλες-στόχους σε απόσταση 30 έως 40 μέτρων και προκάλεσε επικρίσεις από την οργάνωση για τα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστία.

«Οι εκτοξευτήρες ύδατος δεν είναι ένα παιγνίδι για να το αναπτύσσει ως ένδειξη ισχύος η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ», αναφέρει σε δήλωσή του ο Μαν-κέι Ταμ, ο αρμόδιος για το Χονγκ Κονγκ διευθυντής της οργάνωσης.

«Είναι ισχυρά όπλα που ως εκ της φύσεώς τους χρησιμοποιούνται αδιακρίτως και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό, ακόμη και τον θάνατο.

Όμως μερικές φωνές του κατεστημένου ζήτησαν την ανάπτυξή τους.


«Θα πάρετε μια γεύση των εκτοξευτήρων ύδατος! Πολύ σύντομα!», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook ο βουλευτής Τζούνιους Χο, που υποστηρίζει την κυβέρνηση του Πεκίνου.

Η Cathay Pacific απειλεί να απολύσει τους εργαζομένους της που υποστηρίζουν «τις παράνομες διαδηλώσεις»

Η αεροπορική εταιρεία του Χονγκ Κονγκ Cathay Pacific, η οποία δέχεται πιέσεις από την Κίνα, προειδοποίησε σήμερα τους εργαζομένους της ότι μπορεί να απολυθούν, αν «υποστηρίξουν ή συμμετάσχουν στις παράνομες διαδηλώσεις».

Σε μήνυμά του προς το προσωπικό, ο γενικός διευθυντής Ρούπερτ Χογκ προειδοποιεί επίσης τους εργαζομένους να μην υποστηρίξουν ούτε να συμμετάσχουν στη νέα διαδήλωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο αεροδρόμιο της πρώην βρετανικής αποικίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Για πλήρη κατάργηση της πλαστικής σακούλας ετοιμάζεται η Γερμανία, γράφει η Bild

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: