Απελευθερώσαμε πόρους από τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ για τα υπόλοιπα σπορ, λέει ο Πέτσας

File Photo: Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μίλησε στην «Αθλητική Κυριακή» για την επαναδιαπραγμάτευση και τις νέες μειωμένες προσφορές, με τέσσερις πλέον ομάδες (Ατρόμητος, Ξάνθη, Παναιτωλικός, Λαμία) της Super League 1.

«Θέλαμε να απελευθερώσουμε πόρους από τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ, ώστε να επιτελέσει το έργο της, δηλαδή να έχει πλουραλισμό, αμεροληψία και ανεξαρτησία και στο αθλητικό περιεχόμενο να καλύψει όλα τα υπόλοιπα σπορ που δεν μπορεί κανείς να βρει στο ιδιωτικό τηλεοπτικό τοπία,» εξήγησε ο Στέλιος Πέτσας.

Και πρόσθεσε: «Την περασμένη σεζόν η ΕΡΤ έδωσε 6,2 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για τον Παναθηναϊκό. Οι εισπράξεις από τις διαφημίσεις δεν ήταν ούτε 300 χιλιάδες ευρώ συμπεριλαμβανομένων των επαναλήψεων».

Αναλυτικά, όσα δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στην «Αθλητική Κυριακή»:

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξήγησε αρχικά ως προς τη νέα συμφωνία της ΕΡΤ με τέσσερις μόνο ομάδες της Super League 1:

«Από την αρχή που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, με την εμπιστοσύνη των Ελλήνων τη διακυβέρνηση της χώρας, ένα από τα βασικά στοιχεία που τη διακρίνει είναι ο σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων. Ειδικά όσον αφορά στο θέμα της ΕΡΤ, θέλαμε να απελευθερώσουμε πόρους από τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ, ώστε να επιτελέσει το έργο της, δηλαδή να έχει πλουραλισμό, αμεροληψία και ανεξαρτησία και στο αθλητικό περιεχόμενο να καλύψει όλα τα υπόλοιπα σπορ που δεν μπορεί κανείς να βρει στο ιδιωτικό τηλεοπτικό τοπία.

Και γι’ αυτό ήταν κρίσιμο να μειώσουμε έναν ανορθολογισμό, όπω εμείς τον εκτιμήσαμε, ο οποίος ήταν ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο για τις ομάδες της Super League 1 και μία πολύ μεγάλη υπόσχεση της προηγούμενης κυβέρνησης, και στη Super League 1 και στη Super League 2 και στη Football League, πoυ έφτανε μέχρι και τα 63,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1/3 και παραπάνω του προϋπολογισμού της ΕΡΤ. Εμείς δεν μπορούσαμε να πάμε εκεί, ζητήσαμε με έκτακτη γενική συνέλευση από τη διοίκηση της ΕΡΤ να επαναδιαπραγματευτεί με τις ομάδες. Ευτυχώς όλοι έδειξαν πνεύμα συνεργασίας. Και θέλω να συγχαρώ και τη διοίκηση της ΕΡΤ και τις ομάδες της Super League και φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο εξοικονομεί σε σχέση με το προηγούμενο συμβόλαιο 13,1 εκατ. ευρώ για τους Έλληνες φορολογούμενους, με το πρωτάθλημα να ξεκινά κανονικά και με όλους σε γενικές γραμμές, ελπίζω, ευχαριστημένους, σε μια προσπάθεια να προάγουμε το “ευ αγωνίζεσθαι”, να καταπολεμήσουμε τη βία και να πάρει αξία το προϊόν του ποδοσφαίρου και για τις επόμενες σεζόν.»

Για το γεγονός πως παραδοσιακά η ΕΡΤ καλύπτει Παγκόσμια Πρωταθλήματα, μεγάλης εμβέλειας δηλαδή διεθνείς αγώνες, ενώ την ερχόμενη χρονιά διεξάγονται οι Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε:

«Υπάρχει υποχρέωση, τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα να είναι προσβάσιμα/ελεύθερα από όλους. Να μην πηγαίνουν σε ιδιωτικά κανάλια. Τέτοια αθλητικά γεγονότα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα Πανευρωπαϊκά, οι Παγκόσμιοι Αγώνες, εκεί που χρειάζεται κάθε Έλληνας να έχει ελεύθερη πρόσβαση. Η ΕΡΤ για να επιτελέσει το σκοπό της σωστά, πρέπει να έχει πόρους. Δεν μπορεί να δίνει σε μία επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου όσα δίνει για όλο το αθλητικό πρόγραμμά της. Είναι ένα τεράστιο κόστος το οποίο δεν μπορεί να επωμιστεί. Γι΄ αυτό επαναλαμβάνω πως απελευθερώνουμε πόρους ώστε να έχει όλες αυτές τις διοργανώσεις, να έχει άλλα σπορ τα οποία δεν μπορεί να τα δει κανείς σε άλλα κανάλια, ώστε να έχει αυτόν τον πλουραλισμό που εμείς θέλουμε».

Στην ερώτηση αν η τάση της κυβέρνησης είναι να αποχωρήσει η ΕΡΤ από το ποδόσφαιρο ή μόνο ένας εξορθολογισμός σε οικονομικό επίπεδο, ο Στέλιος Πέτσας εξήγησε:

«Γενικά στην Ευρώπη και στις μεγαλύτερες αγορές επικρατεί μία τάση κεντρικής διαχείρισης και εμπλοκής καναλιών που έχουν συνδρομητές, οι οποίοι πληρώνουν για να έχουν αυτό το προϊόν. Αν υπάρχει κεντρική διαχείριση, αν υπάρχει ενδιαφέρον των ομάδων να βρουν μία τηλεοπτική στέγη άλλη ή σε κάποιο άλλο ιδιωτικό κανάλι από την αγορά, με ένα κόστος ανταγωνιστικό που δεν μπορεί να προσφέρει η ΕΡΤ, τότε θα μπορεί να πάει ενδεχομένως όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο σε ένα άλλο κανάλι. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι συνθήκες, εδώ είμαστε να το δούμε. Πάντως ότι κι αν γίνει, θα είναι με σεβασμό στα χρήματα των φορολογούμενων».

Εν συνεχεία, τέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα αν είναι υπέρ της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. «Αν δει κανείς την Premier League, αν δει κανείς το Champions League, όλα αυτά τα πολύ σημαντικά αθλητικά γεγονότα, αυτή είναι η τάση. Δεν είμαι υπέρ του ενός ή του άλλου, είναι θέμα των ομάδων να το κάνουν, απλά εγώ μπορώ να διαγνώσω μία τάση και γι’ αυτό που η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη, για τη χρηστή διαχείριση των χρημάτων των φορολογούμενων, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι αυτό θα το σεβαστούμε,» απάντησε ο Στέλιος Πέτσας.

Σε αναφορά για τις προσδοκίες που έχουν οι Ομοσπονδίες των μικρών αθλημάτων από έναν φορέα, όπως η ΕΡΤ, για προβολή των αθλημάτων τους, ο Στέλιος Πέτσας εξήγησε:

«Εφόσον η ΕΡΤ έχει περιθώριο στον προϋπολογισμό της, είναι εκεί για να στηρίξει τέτοια αθλήματα που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον. Ακόμη και για το εμπορικό ενδιαφέρον, θα ήθελα να πω πως ακόμη και ομάδες με πολύ μεγάλο εμπορικό όνομα, όπως ο Παναθηναϊκός για παράδειγμα: την περασμένη σεζόν η ΕΡΤ έδωσε 6,2 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για τον Παναθηναϊκό. Οι εισπράξεις από τις διαφημίσεις δεν ήταν ούτε 300 χιλιάδες ευρώ συμπεριλαμβανομένων των επαναλήψεων. Όπως καταλαβαίνετε, η ΕΡΤ δεν είναι ένα κανάλι, το οποίο ψάχνει να βρει διαφήμιση. Και το προϊόν δεν είναι τόσο εμπορικό ώστε να πει κανείς ότι παίρνει διαφήμιση για να αντισταθμίσει το ποσό που δίνει. Η ΕΡΤ είναι εδώ για να καλύπτει όλα τα μεγάλα γεγονότα που πρέπει να είναι ελεύθερα/προσβάσιμα. Αυτός είναι κατά τεκμήριο ο ρόλος της».

Στο τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισήμανε ως προς την απόφαση που εκκρεμεί να φέρει η Κομισιόν για την περίφημη λίστα γεγονότων μεγάλης εμβέλειας: «Η Ελλάδα συμμετέχει σε όλα τα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε δύο οδηγίες προς ενσωμάτωση το επόμενο διάστημα και θα δούμε φυσικά όλα αυτά τα θέματα».

Την ήττα με 2-1 γνώρισε η ΑΕΚ από την Ξάνθη στην πρεμιέρα της Super League

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: