Απαράδεκτη η μονομερής επίθεση των Τούρκων εναντίον των Κούρδων προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο με τη σύζυγο του Σούζαν αναχωρεί από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας. State Department Photo by Ron Przysucha




Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Άγκυρα, το βράδυ της Κυριακής, να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, όπου κατοικούν οι σύμμαχοι των Αμερικανών, Κούρδοι των YPG.

Η προειδοποίηση ήρθε μετά από τις εμπρηστικές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Σήμερα Δευτέρα πρόκειται να ξεκινήσει ένας νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας για το μέλλον της βορειοανατολικής Συρίας, η οποία απελευθερώθηκε από τα δεσμά του Ισλαμικού Κράτους από μια δύναμη υπό την ηγεσία των Κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και μετά από μία τετραετή στρατιωτική εκστρατεία.

Όπως είναι γνωστό, χθες Κυριακή ο Ερντογάν απείλησε να επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στην περιοχή.

“Εμείς μπήκαμε στο Αφρίν, στην Τζαμπλούς, το αλ-Μπαμπ”, είπε, αναφερόμενος σε πόλεις στη βορειοδυτική Συρία, όπου οι ΗΠΑ δεν είχαν στρατιωτική παρουσία.

Και «τώρα θα εισέλθουμε ανατολικά του Ευφράτη», συνέχισε ο Ερντογάν -όπου βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις, μαζί με τους εταίρους τους της SDF (Κούρδους και Άραβες).

“Μοιραστήκαμε αυτό (εννοεί την απόφαση) με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ απάντησαν την ίδια ημέρα, προειδοποιώντας την Άγκυρα την Κυριακή ενάντια σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.

“Οποιεσδήποτε χωρίς συντονισμό στρατιωτικές επιχειρήσεις από την Τουρκία θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, δήλωσε στην γνωστή ιστοσελίδα Kurdistan 24 και στην ανταποκρίτρια Laurie Mylroie, και στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκους.

“Αυτή η μονομερής στρατιωτική δράση στη βορειοανατολική Συρία, ιδιαίτερα όταν το προσωπικό των ΗΠΑ μπορεί να είναι παρόν ή κοντά, και ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των συμμάχων μας (Κούρδων και Αράβων) εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS, προκαλεί σοβαρή ανησυχία”, συνέχισε η εκπρόσωπος.

Η κ. Ορτάγκους σημείωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν νικήθηκε. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα εξηγήσει ότι, αν και έχασε την επικράτεια που ήλεγχε κάποτε, έχει υποχωρήσει και παραμένει ένας κίνδυνος.

“Πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε την περιοχή των συνόρων με βιώσιμο τρόπο”, ανέφερε η Ορτάγκους και πρόσθεσε: “Συνεχίζουμε εντατικές συζητήσεις με την Τουρκία για μια ασφαλή ζώνη για να αντιμετωπίσουμε τις νόμιμες ανησυχίες της για την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας και της Συρίας”.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέληξε ως εξής στη δήλωσή της:

“Θα θεωρούσαμε κάθε μονομερή στρατιωτική δράση απαράδεκτη και παροτρύνουμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας για μια κοινή προσέγγιση”.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

The following is attributable to Morgan Ortagus, State Department Spokesperson:

We have seen these reports. We continue intensive discussions with Turkey on a safe zone to address their legitimate security concerns along the Turkey-Syria border. We believe this dialogue is the only way to secure the border area in a sustainable manner.

Any uncoordinated military operations by Turkey will undermine that shared interest.  Such Unilateral military action into northeast Syria, particularly as U.S. personnel may be present or in the vicinity, while our and local Syrian partner’s operations against ISIS holdouts are continuing, is of grave concern. We would find any such actions unacceptable and thus urge Turkey once again to work with us on a joint approach.

Θα εισέλθουμε στα ανατολικά του Ευφράτη, είπε ο Ερντογάν: Ενημέρωσε ΗΠΑ και Ρωσία, δήλωσε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: