Ανοιχτή κόντρα Ακιντζί – Οζερσάι: Ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη καταγγέλλει μυστικές συνομιλίες

File Photo: Ο Μουσταφά Ακιντζί. @BarisBurcu_CBS




Δεν έχει καθορισθεί ακόμη ημερομηνία και μέρος πραγματοποίησης της τριμερούς συνάντησης των Αναστασιάδη – Ακιντζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα που παραπέμπουν σε παλαιότερη δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί για ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης, “αλλά ακόμα δεν έχει παρθεί οποιανδήποτε απόφαση σχετικά”.

Στη γραπτή του δήλωση χθες ο κ. Μπουρτζιού αναφέρει ότι είναι γνωστό πως οι Αναστασιάδη – Ακιντζί θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον ΓΓ στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, αλλά ούτε γι` αυτές έχει καθορισθεί ακόμη ημέρα και ώρα.

Αυτή τη στιγμή, προσθέτει ο Μπουρτζιού, από τις επαφές που έχουν γίνει με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ είναι γνωστό ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο μεταξύ 31 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου.

Επανέλαβε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, όπως είναι γνωστό, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση βιώσιμη, με πολιτική ισότητα και ασφάλεια.

Λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, γίνεται αντιληπτή η σημασία συνέχισης του ανεπίσημου διαλόγου μεταξύ των πλευρών, συνέχισε. “Το αν αυτό ο διάλογος μετατραπεί ή όχι σε επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία σίγουρα εξαρτάται και από την στάση της ε/κ ηγεσίας, όπως είπε. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί (αρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία) θα είναι μια διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και όχι ανοικτού τέλους. Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο. Ωστόσο είναι σημαντικό η δική μας πλευρά, να συνεχίσει την αποφασιστική και επίμονη στάση της στο πλαίσιο των παραμέτρων των ΗΕ”.

Να πει ο Οζερσάι τι συζήτησε στην Τουρκία για το Κυπριακό

Ενώ η κατάσταση είναι αυτή, συνέχισε ο Μπαρίς Μπουρτζιού, “με λύπη παρατηρουμε” ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι, που πρόσφατα είχε επαφές στην Τουρκία – όπως επισημαίνεται στην δήλωση Μπουρτζιού – “να συνεχίζει να στέλνει μηνύματα μέσω του Τύπου” στον Μουσταφά Ακιντζί.

Αυτό που πρέπει να γίνει, σημείωσε, είναι να ενημερώσει (ο Οζερσάι) τον Μουστφά Ακιντζί σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν στο πλαίσιο των τελευταίων του επαφών στην Τουρκία, ιδιαίτερα για το Κυπριακό.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: