Αναστέλλεται, δεν καταργείται η κοινωφελής εργασία λέει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Την αναστολή της κοινωφελούς εργασίας προβλέπει το άρθρο 98 του νέου νόμου. Photo: Pixabay.com




Έκκληση να μην καταργηθεί η δυνατότητα να επιβάλλεται η κοινωφελής εργασίας έναντι άλλης ποινής απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς με την χθεσινή ψήφιση του νόμου για το Επιτελικό Κράτος και πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 98, αναστέλλεται η εφαρμογή της .  και στην περίπτωση που ένα αδίκημα τιμωρείται μόνο με κοινωφελή εργασία, θα τιμωρείται εφεξής με χρηματική ποινή.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου χαρακτηρίζει την ενδεχόμενη αναστολή των διατάξεων αυτών «μείζονα οπισθοχώρηση» και υπενθυμίζει ότι ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας εισήχθη στη χώρα μας το 1991 και η εφαρμογή του έχει αξιολογηθεί θετικά. «Με την ουσιαστική κατάργησή του η Ελλάδα θα γίνει η μόνη ίσως ευρωπαϊκή χώρα που δεν διαθέτει εναλλακτικό της στέρησης της ελευθερίας τρόπο έκτισης της ποινής», σημειώνει.

Πάντως, όπως  ανέφεραν χθες πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, η αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου ισχύει μέχρις ότου οργανωθούν κατάλληλα οι δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σωστά η κοινωφελής εργασία.

Ήδη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας με επιστολή του προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ζητεί την καλή συνεργασία και την κατάλληλη οργάνωση των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορούν να δέχονται κοινωφελή εργασία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: