Ανακάμπτει η ισοτιμία του γιουάν την Τρίτη μετά την ιστορική “βουτιά”: Οι κινήσεις του Πεκίνου

File Photo: Η εκροή ξένων επενδύσεων δεν έγινε σε μεγάλη κλίμακα, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. EPA,STEVEN SAPHORE




Το κινεζικό νόμισμα στις αγορές εκτός της ηπειρωτικής Κίνας ανέκαμψε την Τρίτη από το ιστορικά χαμηλό επίπεδό του καθώς το Πεκίνο φάνηκε να προχωρά σε μέτρα για να αποτρέψει την περαιτέρω εξασθένησή του.

Η ισοτιμία του κατέγραψε χθες βουτιά, κάτι που οδήγησε την αμερικανική κυβέρνηση να δηλώσει ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της.

  • Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι εκδίδει χρεόγραφα με νόμισμα αναφοράς το γιουάν στο Χονγκ Κονγκ, σε μια κίνηση που θεωρείται ότι περιορίζει τις ανοικτές πωλήσεις (short selling) επί του νομίσματος. Εκτός αυτού, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας όρισε την ημερήσια ισοτιμία αναφοράς για το κινεζικό νόμισμα στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας στα 6,9683 γιουάν, συγκριτικά με τα 6,9871 που ανέμεναν οι αναλυτές, και χαμηλότερα από το επίπεδο των 7 γιουάν το οποίο ξεπέρασε χθες. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κινήσεις δείχνουν πως οι κινεζικές αρχές ίσως να μην είναι ακόμα έτοιμες να αφήσουν το γιουάν να υποτιμηθεί πολύ περισσότερο.

Νωρίτερα, το γιουάν στις αγορές εκτός της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε άνοδο 0,4% στα 7,0677 έναντι του δολαρίου αφού υποχώρησε χθες βράδυ στο επίπεδο των 7,14 γιουάν, το χαμηλότερο από τότε που ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή του εκτός της ηπειρωτικής Κίνας το 2010. Στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας, η διαπραγμάτευσή του ξεκίνησε από τα 7,0699 γιουάν ανά δολάριο από το επίπεδο των 7,0498 στο οποίο έκλεισε χθες.

Η μικρή ανάκαμψη του γιουάν είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, εξέλιξη που οδήγησε πτωτικά το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο. Την ίδια ώρα, το ευρώ ήταν αμετάβλητο στο 1,1208 δολάριο αφού κατά τη διάρκεια της νύχτας κατέγραψε άλμα σε υψηλό 18 ημερών έναντι του δολαρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Εμπορικός πόλεμος με την Κίνα: Οι ΗΠΑ την κατηγορούν επίσημα ότι «χειραγωγεί» το γουάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: