Άγαλμα Σοβιετικού στρατηγού διχάζει Τσεχία-Ρωσία: Αιματοβαμμένος στρατάρχης, λένε οι Τσέχοι

File Photo: Ο Σοβιετικός στρατηγός Ιβάν Κόνεφ κατά την απελευθέρωση της Πράγας από τον Κόκκινο Στρατό το Μάιο του 1945. Photo via Wikipedia




Με μουσαμά καλύφθηκε από τις αρχές της Πράγας στην Τσεχία ένα άγαλμα Σοβιετικού στρατηγού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει τη διένεξη μεταξύ Τσεχίας και Ρωσίας.

Το άγαλμα του Ιβάν Κόνεφ είχε βανδαλιστεί με ένα σλόγκαν που έγραφε: «Όχι στον αιματοβαμμένο στρατάρχη» και οι τοπικές αρχές είχαν να αρνηθεί να αναλάβουν την ευθύνη να καθαρίσουν το άγαλμα, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας.

  • Σήμερα, οι τοπικές αρχές της Πράγας κάλυψαν το άγαλμα με έναν μουσαμά και μια σκαλωσιά για το προστατέψουν από νέες επιθέσεις βανδαλισμού, ανέφερε ένας εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.

Ο Κόνεφ ηγήθηκε των σοβιετικών δυνάμεων που εισήλθαν στην Πράγα τον Μάιο του 1945 απελευθερώνοντας την πόλη από τους Ναζί. Ο στρατηγός του σοβιετικού στρατού είχε προηγουμένως εμπλακεί στην απελευθέρωση του Βερολίνου.

  • Ωστόσο, επικριτές τονίζουν ότι ο Κόνεφ διέταξε την κατάπνιξη της ουγγρικής εξέγερσης το 1956, ενώ υπηρέτησε αρχιστράτηγος των σοβιετικών ενόπλων δυνάμεων στην Γερμανία κατά τη διάρκεια της ανέγερσης του Τείχους του Βερολίνου.

Υπό το πρίσμα της διαμάχης γύρω από τον Σοβιετικό στρατάρχη, ο Όντρεζ Κόλαρ, δήμαρχος της έκτης δημοτικής περιφέρειας της τσεχικής πρωτεύουσας, ζήτησε προσφάτως την μεταφορά του αγάλματος στις εγκαταστάσεις της ρωσικής πρεσβείας.

  • Η πρεσβεία απάντησε λέγοντας ότι το άγαλμα είναι ένα μνημείο αφιερωμένο στους χιλιάδες Σοβιετικούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά την απελευθέρωση της Τσεχοσλοβακίας.

Ένα άγαλμα του Κόνεφ στην πολωνική πόλη της Κρακοβίας αποσυναρμολογήθηκε το 1991 και μεταφέρθηκε στο Κίροφ της Ρωσίας.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA

ΗΠΑ: Έρευνες για δέκα ύποπτους θανάτους σε νοσοκομείο βετεράνων στη δυτική Βιρτζίνια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: