Αφαίρεση κηδεμονίας βρέφους για ζευγάρι που πήγε σε αντικυβερνητική διαδήλωσηστη Μόσχα

File photo: Αστυνομικοί στην Ρωσία σε αντικυβερνητική διαδήλωση.EPA, YURI KOCHETKOV




Η εισαγγελία της Μόσχας ζήτησε να αφαιρεθεί από νεαρό ζευγάρι η κηδεμονία του ηλικίας ενός έτους παιδιού τους επειδή το πήραν μαζί τους στη διαδήλωση της 27ης Ιουλίου στη Μόσχα και το έδωσαν να το κρατήσει κάποιος «ξένος», θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του, όπως υποστηρίζεται στην σχετική  απόφαση.

Την πράξη της εισαγγελίας καταδίκασε ο Μιχαήλ Φεντότοφ, πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που τελεί υπό την αιγίδα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και ο αρμόδιος επίτροπος για τα δικαιώματα του παιδιού στην Μόσχα Γιεβγφκένι Μπινίμποβιτς.

Η Εισαγγελία, πέραν των άλλων, υπογραμμίζει ότι ο πατέρας του αγοριού δεν έχει δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές της Μόσχα – για τις οποίες πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση –  επειδή στη Μόσχα μένει προσωρινά.

Ο «ξένος» στον οποίο αναφέρεται η Εισαγγελία της Μόσχας, είναι ο Σεργκέι Φόμιν, ο οποίος πέραν του ότι είναι συγγενής του ζευγαριού, είναι και εθελοντής στο επιτελείο του Ιδρύματος κατά της διαφθοράς του ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Λίγο πριν την ανακοίνωση του αιτήματος της Εισαγγελίας,  η Ανακριτική Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι ο Σεργκέι Φόμιν καταζητείται ως ύποπτος για συμμετοχή στις μαζικές ταραχές, της 27ης Ιουλίου.

Να σημειωθεί ότι στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της 27ης Ιουλίου συνελήφθησαν περισσότερα από 1300 άτομα. Περισσότερα από 60 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση και σε περισσότερα από 160 άτομα επιβλήθηκαν πρόστιμα. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για πρόκληση «μαζικών ταραχών» ενώ τρεις εξ αυτών κατηγορούνται ότι έκαναν χρήση βίας κατά αστυνομικών.

Ο ίδιος πατέρας του παιδιού, μιλώντας στο radio svoboda δήλωσε:

«Χθες τη νύχτα στο σπίτι μας έγινε έρευνα… Ήρθαν στο σπίτι μας από την Ανακριτική Επιτροπή, με βάση την υπόθεση ότι εκθέσαμε σε κίνδυνο το παιδί μας. Μας όρισαν συνάντηση στην ανακριτική επιτροπή, στην οποία πρέπει να πάμε για να καταθέσουμε, να εξηγήσουμε την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή τα μέσα μεταδίδουν ότι και η εισαγγελία μας ασκεί δίωξη και ζητά να μας πάρει το παιδί . Δεν ξέρω ποιες ακόμη υπηρεσίες θα εμπλακούν. Είμαστε απολύτως αθώοι. Δεν συμμετείχαμε σε οποιεσδήποτε ταραχές, δεν εκθέσαμε το παιδί μας σε κίνδυνο και ποτέ και δεν το αφήσαμε μόνο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τα πρόστιμα Σαλβίνι στις ΜΚΟ, επικρίνει η Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: