Αδιανόητη καταστροφή στον Αμαζόνιο: Καίγονται παρθένα δάση, νέφος τέφρας στο Σάο Παόλο [photos, videos]

FILE PHOTO: Η αποψίλωση των περιοχών του Αμαζονίου λόγω πυρκαγιών στη Βραζιλία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. EPA, NASA EARTH OBSERVATORY




Μια νέα οικολογική καταστροφή ασύλληπτων διαστάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη στα παρθένα δάση του Αμαζονίου, καθώς φονικές πυρκαγιές μαίνονται καταπίνοντας στο πέρασμά τους την πολύτιμη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Η είδηση έχει κάνει τον γύρο του κόσμου με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για ένα σημαντικό πλήγμα στο οικολογικό σύστημα. Σε δημοσίευμά του το BBC αναφέρει ότι οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, που καίνε επί μέρες απέραντες εκτάσεις, έχουν απλωθεί στις πολιτείες του Άκρε, της Ροντόνια, του Μάτο Γκρόσο και του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ -φθάνοντας έως την τριπλή μεθόριο της Βραζιλίας.

Ο πυκνός καπνός και σωματίδια τέφρας έχουν καλύψει την μεγαλούπολη της Βραζιλίας Σάο Πάολο -2.700 χλμ. μακριά (!), προκαλώντας ανησυχία και πανικό στους πολίτες.

Μάλιστα, το φαινόμενο έχει αποτυπωθεί από την NASA καθώς οι καπνοί είναι ορατοί ακόμα και από το διάστημα.

Τα social media έχουν κατακλυστεί από μηνύματα οργής, φωτογραφίες και βίντεο, κάνοντας λόγο για ολοσχερή καταστροφή του μεγαλύτερου «πνεύμονα» του πλανήτη.

Εξάλλου, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνουν ότι τα διεθνή ΜΜΕ δεν ασχολήθηκαν επισταμένα με τις πυρκαγιές που κατακαίνε τον πολύτιμο Αμαζόνιο, ενώ στο Twitter και το Instagram το hashtag #PrayForAmazonia έχει γίνει trend.

Το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας πενταετίας στη Βραζιλία

Οι καπνοί από την Αμαζονία και τη φωτιά από τον άλλο δασικό πνεύμονα του Παντανάλ, μεταφέρθηκαν από τους ανέμους νοτιοανατολικά, συμβάλλοντας σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μαρσέλου Πινιέιρου, του ινστιτούτου Cimatempo, στη «φυσική καταστροφή, με τον ουρανό να σκοτεινιάζει περισσότερο από το κανονικό».

Η Βραζιλία βιώνει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας πενταετίας, σύμφωνα με το ίδρυμα της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας ΙΝΡΕ, που ανήκει στο υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας.

  • Το ΙΝΡΕ έχει καταγράψει 71.497 πυρκαγιές από την 1η Ιανουαρίου έως τις 18 Αυγούστου, αριθμός κατά 82% αυξημένος από την ίδια περίοδο κατά το περασμένο έτος, στην οποία είχαν καταγραφεί 39.194 πυρκαγιές. Το τελευταίο μεγάλο κύμα πύρινης καταστροφής είχε καταγραφεί το 2016 με 66.622 φωτιές.

Μολονότι ακόμη δεν έχει αποσαφηνισθεί με ποιόν τρόπο οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει τα νέφη, οι ειδικοί από πολλών ημερών είχαν ειδοποιήσει για τη δημιουργία του φαινομένου και τη μετατόπισή του νοτιότερα. Δεν ήταν μόνο η εταιρεία διαστήματος ΙΝΡΕ, αλλά και η αμερικανική NASA, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, που με τους δορυφόρους τους εντόπισαν μεγάλες συγκεντρώσεις CO2 πάνω από τα κρατίδια Άκρε, Ροντόνια, Μάτο Γκρόσο και Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ.

Αιτία για τις πυρκαγιές η ξηρασία

  • Οι ειδικοί τονίζουν πως αιτία για τις πυρκαγιές είναι η ξηρασία -σε πολλές περιοχές δεν έχει βρέξει για πάνω από τρεις μήνες- αλλά σε μεγάλο βαθμό και οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης και οι διάφοροι καταπατητές, οι οποίοι προκαλούν πυρκαγιές για να πληθύνουν τα εδάφη τους. Μάλιστα, η εφημερίδα Folha de S. Paulo αποκαλύπτει πως οι καλλιεργητές του κρατιδίου Παρά κήρυξαν τη 10η Αυγούστου «Ημέρα της Φωτιάς».

Μέσα στις επόμενες ώρες, το ΙΝΡΕ είχε καταγράψει μία σειρά από πυρκαγιές στην περιοχή αυτή. Από την πλευρά του το κρατίδιο Άκρε κήρυξε κατάσταση περιβαλλοντικού συναγερμού εξαιτίας του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί.

Για πολλές εβδομάδες η περιοχή αυτή έχει βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου -τον οποίο κάποια μέσα χαρακτηρίζουν «Τραμπ της Αμαζονίας»- έχει επικρίνει τα στοιχεία της ΙΝΡΕ, τα οποία διαπιστώνουν μία αύξηση της αποψίλωσης των δασών της Αμαζονίας κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του.

Κόντρα Μπολσονάρου και Προέδρου της INPE

Ωστόσο, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος αμφισβήτησε τα στοιχεία αυτά σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της ΙΝΡΕ δημοσίως και καταλήγοντας να απολυθεί αμέσως μετά.

  • Ο ακροδεξιός πρόεδρος, ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία το 2018 είχε ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των ελέγχων για να αποφευχθεί η αποψίλωση των δασών. Αφαίρεσε αρμοδιότητες από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Βραζιλίας και επέτρεψε τις εξορύξεις στις προστατευμένες περιοχές των ιθαγενών φυλών.

Επίσης συγκρούσθηκε ανοικτά με τη Γερμανία και τη Νορβηγία, που από το 2008 στηρίζουν οικονομικά το Ταμείο για την Αμαζονία, το οποίο χρηματοδοτεί τα σχέδια για την προστασία της ζούγκλας και των δασών της Βραζιλίας. Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο χώρες αυτές να παγώσουν τις χρηματοδοτήσεις για την προστασία του παγκόσμιου αυτού δασικού πνεύμονα.

Με πληροφορίες Ethnos.gr, BBC, CTV, DW, Euronews

Ο καπνός της Σιβηρίας έχει καλύψει τα πάντα: Τρομακτική καταστροφή [νέες εικόνες και video]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: