92χρονος Γερμανός παραπέμπεται σε δίκη για συνέργεια στη δολοφονία 5.230 κρατουμένων στον Β’ ΠΠ

File Photo: Η εφημερίδα Ντι Βελτ σημείωσε πως ο φερόμενος δράστης παραδέχθηκε την παρουσία του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Φωτογραφία, πηγή , ΚΥΠΕ




Τον Οκτώβριο πρόκειται να παραπεμφθεί σε δίκη 92χρονος Γερμανός, κατηγορούμενος για συνέργεια στη δολοφονία 5.230 κρατουμένων, πολλοί από τους οποίους ήταν Εβραίοι, σε στρατόπεδο εξόντωσης του Β’ΠΠ, δήλωσαν σήμερα οι αρμόδιοι Εισαγγελείς.

Σε μια από τις υποθέσεις που αναμένεται να είναι από τις τελευταίες που αφορούν εγκλήματα της ναζιστικής περιόδου, ο Μπρούνο Ντ. κατηγορείται πως ήταν φρουρός των SS στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Στάτχοφ, κοντά στο Γκντάνσκ της σημερινής Πολωνίας και πως συμμετείχε σε δολοφονίες στο διάστημα μεταξύ του Αυγούστου 1944 και Απριλίου 1945.

Ήδη ο ύποπτος έχει προβεί σε μερική ομολογία, ανέφερε εκπρόσωπος των Εισαγγελέων του Αμβούργου, δίχως ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την γερμανική νομοθεσία που αφορά στις δικαστικές υποθέσεις, τα πλήρη στοιχεία των υπόπτων δεν δημοσιοποιούνται.

Η εφημερίδα Ντι Βελτ σημείωσε πως ο φερόμενος δράστης παραδέχθηκε την παρουσία του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και πρόσθεσε ότι γνώριζε πως κρατούμενοι οδηγούνταν σε θαλάμους αερίων και πως είχε δει πτώματα στο κρεματόριο. Ωστόσο –σύμφωνα με τον ίδιο- κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται την ενοχή του καθώς όπως δήλωσε στην εφημερίδα «σε τι θα χρησίμευε εάν αποχωρούσα, θα έβρισκαν κάποιον άλλο».

65.000 άτομα, πολλών Εβραίων περιλαμβανομένων, βρήκαν το θάνατο στο Στάτχοφ, με τους Εισαγγελείς να δηλώνουν πως πολλοί πυροβολήθηκαν ή δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων.

Όταν απαγγέλθηκε η κατηγορία στον Μπρούνο Ντ, τον Απρίλιο, οι Εισαγγελείς τον είχαν χαρακτηρίσει ως γρανάζι σε μια μηχανή δολοφονιών, καθώς γνώριζε το που οδηγούσαν οι εντολές που εκτελούσε.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο 92χρονος πρόκειται να δικασθεί από δικαστήριο ανηλίκων, καθώς την εποχή των τελεσθέντων εγκλημάτων ήταν μόλις 17-18 ετών, γεγονός που ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα να του απαγγελθούν διαφορετικές ποινές από αυτές που θα του απαγγέλλονταν σε δικαστήριο για ενήλικες.

Παρόλα αυτά, στην περίπτωση που υπάρξει καταδικαστική απόφαση εναντίον του, μπορεί να βρεθεί στις φυλακές. Η εύθραυστη υγεία του –λόγω της προχωρημένης ηλικίας του- σημαίνει πως οι συνεδριάσεις του δικαστηρίου θα περιορίζονται σε δύο με τρεις ώρες ημερησίως και μέχρι τώρα έχουν προγραμματισθεί να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο.

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος – Γερμανία/Βερολίνο

Ο Τζόνσον υποσχέθηκε “χαλάρωση” των μεταναστευτικών κανονισμών για τους επιστήμονες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: