40άρια “χτυπά” ο υδράργυρος: Οι περιοχές με το μεγαλύτερο αίσθημα δυσφορίας [χάρτες]

File Photo: Υψηλές θερμοκρασίες αλλά και αφρικανική σκόνη σε Αιγαίο ΄και Ιόνιο. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Ιδιαίτερα υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες καταγράφονται το Σάββατο 10/08. Σε πολλές περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Το αίσθημα δυσφορίας θα είναι αυξημένο με εξαίρεση το Αιγαίο και τα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά λόγω των ενισχυμένων βορείων ανέμων.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται τόσο το αίσθημα δυσφορίας (με πορτοκαλί και κόκκινο οι περιοχές όπου αναμένεται αυξημένο αίσθημα δυσφορίας) όσο και οι μέγιστες θερμοκρασίες σε επιλεγμένες πόλεις το μεσημέρι του Σαββάτου 10/08.

  • «Στη Λάρισα σήμερα θα πλησιάσουμε τους 40 βαθμούς Κεσλίου, στα Τρίκαλα θα έχουμε 37-38 βαθμούς και 34-35 βαθμούς στην Καρδίτσα, αλλά με καλύτερη αίσθηση θερμοκρασίας», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μετεωρολόγος – μαθηματικός, υπεύθυνος του Ερασιτεχνικού Μετεωρολογικού Σταθμού “Αλέξανδρος Τακούδης” Θεοφάνης Τακούδης.

«Στις δύο πόλεις Λάρισα και Τρίκαλα θα έχουμε πολύ καλές τιμές υγρασίας. Για Λάρισα κυρίως, και Τρίκαλα κατά δεύτερο λόγο, οι τιμές είναι 15-17%. Που σημαίνει, πως η αίσθηση θερμοκρασίας θα είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες περιοχές που θα έχουν υψηλότερη υγρασία, έστω και αν η θερμοκρασία θα είναι χαμηλότερη» σημειώνει και προσθέτει: «Θα έλεγα πως δεν είναι τιμές καύσωνα, διότι για καύσωνα χρειαζόμαστε τρεις μέρες τουλάχιστον θερμοκρασίες πάνω από 37-38 βαθμούς Κελσίου. Τέλος, αναφέρει πως την Κυριακή θα ενταθούν οι βόρειοι άνεμοι, δημιουργώντας επικινδυνότητα για πυρκαγιές και ταυτόχρονα πτώση θερμοκρασίας, κατά 3-4 βαθμούς Κελσίου.

  • Οι υψηλές θερμοκρασίες θα επιμείνουν έως και το τέλος της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου. Όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί, και παρουσιάζει την πρόγνωση της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1500 μέτρων πάνω από την Αθήνα, η ατμόσφαιρα θα παραμείνει θερμότερη έως και 5 έως 7 βαθμούς Κελσίου από την μέση τιμή της περιόδου 1981 – 2010.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 11-08-2019

Γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση, 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοανατολικά, αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο. Στην Αθήνα η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται στους 35 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη στους 36 βαθμούς Κελσίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/METEO

“Καμίνι” το Σάββατο Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία και Δυτική Στερεά: Οι ανώτερες θερμοκρασίες [χάρτες]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: