Ξεριζώθηκε το δέντρο-σύμβολο του προσφυγικού: Η σκιά του “φιλοξενούσε” τις εμβληματικές γιαγιάδες [photos]

Το δέντρο σχεδόν ξεριζώθηκε ολόκληρο από τη θεομηνία. Photo via Facebook, eleni marmaridou




Tο δέντρο-σύμβολο της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στη διάρκεια της διετίας 2015-2016, στη Σκάλα Συκαμνιάς της Λέσνου σχεδόν ξεριζώθηκε το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, από τη θεομηνία.

Μεγάλο μέρος του υπεραιωνόβιου πλάτανου έσπασε, με τον κορμό του να σχίζεται στη μέση και να ξεριζώνεται, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη Βόρεια Ελλάδα και προκάλεσαν το θάνατο επτά ανθρώπων στη Χαλκιδική.

  • Ο πλάτανος έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο από την δομή των αλληλεγγυών «platanos refugee solidarity» που λειτούργησε μέχρι το Μάιο του 2016 στη σκιά του, ενώ στο παγκάκι δίπλα στη ρίζα του κάθισαν οι εμβληματικές γιαγιάδες της Συκαμνιάς, υποψήφιες για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Ο φωτογράφος Λευτέρης Παρτσάλης που βρισκόταν στη Λέσβο για να καταγράψει στιγμιότυπα με τους πρόσφυγες, σήκωσε τη μηχανή και απαθανάτισε τη στιγμή. Από τη μέρα εκείνη η φωτογραφία με τις τρεις γιαγιάδες της Λέσβου έγινε viral σε όλο το Διαδίκτυο.

Αποτέλεσε σημείο αναφοράς τόσο για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που κατέφθασαν στο νησί με πλαστικές βάρκες, όσο και για τους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί, προσφέροντας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες.

Hellas Journal

Οι μεγαλύτερες τραγωδίες εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: