WELT: Ελπίδες σε Άγκυρα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιστρέψει τους οκτώ αξιωματικούς

File Photo: Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, την έκδοση των οποίων ζήτησε η Τουρκία. Πέρασαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Στην απρόβλεπτη και επιθετική στάση της Άγκυρας και του προέδρου Ερντογάν εστιάζει ανάλυση της Welt. «Η Τουρκία απειλεί τις Βρυξέλλες (σσ.: για την προσφυγική συμφωνία), στην Κύπρο τουρκικά πλοία αναζητούν φυσικό αέριο και η Άγκυρα προκαλεί με την αγορά των ρωσικών S-400. Τα επεισόδια είναι συμπτωματικά και χαρακτηριστικά του ηγετικού προφίλ του Ερντογάν.

  • Κατά ειρωνικό τρόπο όμως θα μπορούσαν να γίνουν για τον ίδιο μπούμερανγκ» σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν χρειάζεται πανικός». O Ερντογάν ανοίγει «νέα μέτωπα με τη Δύση και κάθε φορά θέλει να πετύχει κάτι συγκεκριμένο».
  • Για παράδειγμα με τις απειλές στο προσφυγικό θέλει να πετύχει την κατάργηση της βίζας, ενώ με την αγορά των S-400 επιδιώκει μια «αποξένωση» από το ΝΑΤΟ, με φόντο το Συριακό και το Κουρδικό. «Αυτή η ψυχρά υπολογισμένη πολιτική φέρνει πάντα και τη πιθανότητα ριζικών ανατροπών, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο», σημειώνει η Welt, θέτοντας το ερώτημα τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Κύπρου.

Η Welt εστιάζει στη συνέχεια στην επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα και παρατηρεί ότι «σε αυτή τη διένεξη η Ελλάδα έχει την ΕΕ για πρώτη φορά εκεί που πάντα ήθελε: σε μια ανοιχτή διαμάχη με την Τουρκία», δεδομένου ότι απείλησε την Τουρκία με κυρώσεις, εάν τα τουρκικά πλοία δεν αποχωρήσουν από την κυπριακή ΑΟΖ.

  • «Η επίσκεψη Μητσοτάκη, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια επίδειξη ισχύος. Αλλά ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός επιδεικνύει εντυπωσιακά χαμηλούς τόνους. Θέλει περισσότερο μια προσέγγιση με την Τουρκία σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση».
  • Σύμφωνα με τη WELT στην Τουρκία υπάρχουν ελπίδες ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να εκδώσει στην Τουρκία την ομάδα των αποκαλούμενων «γκιουλενιστών», που κατέφυγαν στην Αθήνα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Tέλος η εφημερίδα εκτιμά ότι «ένας συμβιβασμός για το φυσικό αέριο, το άνοιγμα της Αμμοχώστου και βήματα προς την επίλυση του Κυπριακού θα έφερναν σε όλες τις πλευρές ευημερία». Ωστόσο ο Ερντογάν μοιάζει να θέλει να εκβιάσει καταστάσεις και όπως γράφει η Welt «με την πολιτική αντιπαράθεσης ο Ερντογάν αποβλέπει σε μεγάλα οφέλη – αλλά είναι πιθανό να οδηγηθεί σε μεγάλες απώλειες».

ΠΗΓΗ: DW

Πρόσβαση σε ανατολική Μεσόγειο θέλει η Ρωσία: Προσδοκά συνεργασία εταιρειών με την Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: