Βασικό στοίχημα της 7ης Ιουλίου: Να μην μπει στη Βουλή η ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή

File Photo: Ο Γραμματέας της Χρυσής Αυγής και βουλευτές της στην ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου εκτός από το στοίχημα της διακυβέρνησης της χώρας έχουν ένα ακόμη, εξίσου σημαντικό και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα: Να μην μπει στη Βουλή το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Αυτό που πριν ένα χρόνο φάνταζε όνειρο θερινής νυχτός, σήμερα, αποτελεί υπαρκτό ενδεχόμενο. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός με τη δική του απόφαση θα αποκαταστήσει μια προφανή παραφωνία είναι και το ότι η απουσία τους από τη Βουλή θα σημάνει και την οριστική διάλυση ενός επικίνδυνου μύθου.

Θα αποκαταστήσει παράλληλα και τη δημοκρατική κανονικότητα καθώς σήμερα, αν και αναγκαίο από πολλές απόψεις, υπήρχε ζήτημα αποκλεισμού των εκπροσώπων της παράνομης οργάνωσης από τις δημόσιες εμφανίσεις και συζητήσεις.

Σήμερα, εκτός από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών που αποτέλεσε μια μεγάλη ευχάριστη αν και ανολοκλήρωτη έκπληξη (4,88% με 275.817 ψήφους, έναντι 9,39% και 536.913 ψήφους το 2014), και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χρυσή Αυγή είναι σε αποδρομή. Είναι δε, με βάση τα όρια του στατιστικού λάθους των μετρήσεων στο όριο να μπει ή να μείνει εκτός επόμενης Βουλής.

Παράλληλα, μετά από τέσσερα χρόνια πλησιάζει και η ώρα της απόφασης στη δίκη σίριαλ όπου με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποκαλύφθηκε σε πλήρη έκταση η παραστρατιωτική οργάνωση που είχαν στήσει ο Νίκος Μιχαλολιάκος και τα πρωτοπαλίκαρά του.

Η ίδια η Χρυσή Αυγή έχει επιλέξει σε αυτές τις εκλογές να μην προσπαθήσει καν να κάνει αισθητή την παρουσία της. Αν αυτό σημαίνει «λευκή πετσέτα» ή τακτικός ελιγμός, μένει να αποδειχθεί στο άμεσο μέλλον. Εκτός εάν τα αρχηγικά της στελέχη ενδιαφέρονται πρώτα για την δικαστική απόφαση που μπορεί να τα οδηγήσει στον Κορυδαλλό και δευτερευόντως για την Βουλή.

Ενδεχομένως ένας από τους λόγους που βοήθησαν προς την κατεύθυνση της διάλυσης αποτελεί και η απόφαση του Νίκου Μιχαλολιάκου να προσπαθήσει να σώσει μέσω της ασυλίας στην Ευρωβουλή -κάτι εξαιρετικά αμφίβολο- τον Γιάννη Λαγό.

Αυτό είχε ως συνέπεια να… απολύσει τους δύο ευρωβουλευτές που είχε έως τώρα. Αυτοί όμως τον εκδικήθηκαν, καταγγέλλοντας τον για μαύρο χρήμα και οικογενειοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε μια ψήφος που αφαιρείται από τη Χρυσή Αυγή είναι μια μικρή νίκη για τη Δημοκρατία. Το που θα πάει είναι μια άλλη συζήτηση που θα γίνει στην ώρα της.

Προφανώς, ένας σκληρός πυρήνας αυτής της οργάνωσης θα παραμείνει μεταξύ μας. Το ζήτημα είναι από εκεί και πέρα να αντιμετωπίζεται από το λαό και κυρίως τις αρχές με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους.

Hellas Journal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: