Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική: Νεκροί, αγνοούμενοι, καταστροφές από τη θεομηνία [videos]

File Photo: Από το ξέσπασμα κεραυνών. Φωτογραφία του Βασίλη Τσούρη. Photo via Twitter, @meteogr




Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Χαλκιδική η οποία περνάει μια τραγική νύχτα καθώς θρηνεί ήδη πέντε νεκρούς από την ακραία θεομηνίαπου πλήττει την περιοχή από το απόγευμα.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έθεσαν σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες τους οι οποίες κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να βοηθήσουν τους εκατοντάδες πολίτες που καλούν σε βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι τον ενημερώνουν για την εξέλιξη των ακραίων καιρικών φαινομένων και τις προσπάθειες που καταβάλουν οι διασώστες. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έδωσε εντολή κυβερνητικό κλιμάκιο να μεταβεί το ταχύτερο στην περιοχή.

Στο έλεος της θεομηνίας είναι και το Αγιο Ορος. Από νωρίς το βράδυ άρχισε να βρέχει και οι αστραπές έπεφταν με αμείωτο ρυθμό.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ υπάρχουν επίσης τουλάχιστον 30 τραυματίες, δύο εκ των οποίων σοβαρά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατέληξε στο κέντρο υγείας της Νέας Καλλικράτειας και η ηλικιωμένη γυναίκα που είχε τραυματιστεί σοβαρά εξαιτίας της ανατροπής τροχόσπιτου λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή της Σωζόπολης, στη Χαλκιδική.

Από την ανατροπή του τροχόσπιτου έχασε τη ζωή του επίσης ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας, ενώ τραυματίστηκε ο γιος της, που έχει διακομιστεί στο Κέντρο Υγείας Πολυγύρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες την ώρα του συμβάντος μέσα στο τροχόσπιτο βρισκόταν επίσης ένα ανήλικο παιδί, που έχει υποστεί σοκ.

  • Πέντε είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί αυτή τη στιγμή στη Χαλκιδική. Μια γυναίκα, Ρουμάνα υπήκοος έχασε τη ζωή της στα Νέα Πλάγια και δυο Ρώσοι, ένα παιδί δύο ετών και ο πατέρας του 39 ετών στη Νέα Ποτίδαια.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η 54χρονη Ρουμάνα υπήκοος βρισκόταν σε ταβέρνα όπου έπεσε η στέγη τραυματίζοντας την θανάσιμα, ενώ τραυματίστηκαν και άλλα άτομα. Στην Ποτίδαια ο άνδρας και το παιδί του καταπλακώθηκαν από δέντρο στο ύψος του Potidaia Palace και έχασαν τη ζωή τους.

  • Στη Σωζόπολη υπήρξε ανατροπή τροχόσπιτου όπου επέβαιναν τρία άτομα με ένα ζευγάρι να χάνει τη ζωή του. Συνολικά έχουν απεγκλωβιστεί 20 άτομα. Στην Ποτίδαια γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε χωματόδρομους.

Στις 00:30 άνοιξε ο δρόμος για Χανιώτη που ήταν κλειστός λόγω πτώσης δέντρου.

Στο μεταξύ, μεγάλης έκτασης καταστροφές έχουν σημειωθεί σε αρκετές περιοχές του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής, ενώ στο πρώτο και δεύτερο πόδι χωρίς ρεύμα παραμένουν εδώ και αρκετές ώρες πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Τουλάχιστον τρεις νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τις τελευταίες ώρες τον νομό Χαλκιδικής. Όπως επιβεβαίωσε η Αστυνομία, μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στα Νέα Πλάγια του δήμου Νέας Προποντίδας, όταν καταπλακώθηκε από στέγαστρο ταβέρνας, ενώ στη Σωζόπολη, του ίδιου δήμου, ανδρόγυνο αλλοδαπών τραυματίστηκε θανάσιμα, ύστερα από ανατροπή τροχόσπιτου.

Οι τοπικές Αρχές βρίσκονται επί ποδός καθώς υπάρχουν κι άλλα περιστατικά στα οποία ζητήθηκε συνδρομή πυροσβεστικής και αστυνομίας. Πληροφορίες από την Πυροσβεστική αναφέρουν ότι κατά την πτώση του στεγάστρου στα Νέα Πλάγια σημειώθηκαν και δύο τραυματισμοί θαμώνων του καταστήματος, ενώ σε ξενοδοχείο της Νέας Ποτίδαιας δένδρο καταπλάκωσε πατέρα και γιο, χωρίς να υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση για την τύχη των δύο ανδρών.

ΕΠΙΣΗΣ:

Τροχόσπιτο στο οποίο διέμενε τετραμελής οικογένεια Τσέχων παρασύρθηκε και ανετράπη από τους δυνατούς ανέμους στη περιοχή Σωζόπολης της Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας ηλικιωμένος και να τραυματιστούν ένας άνδρας και μία γυναίκα.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, οι τραυματίες διακομίστηκαν με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Νέας Καλλικράτειας.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι έρευνες από το λιμενικό σώμα στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας για τον εντοπισμό ενός 62χρονου αλιέα, που βγήκε το απόγευμα για ψάρεμα με το σκάφος του ενώ στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες.

Στις έρευνες συμμετέχουν πλωτό του λιμενικού, παραπλέον πλοίο και πέντε αλιευτικά.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινόμενων αρκετές περιοχές της Χαλκιδικής βυθίστηκαν στο σκοτάδι, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο από πτώσεις δένδρων και φερτών υλικών.

Βροχές και καταιγίδες σημειώνονται από το απόγευμα της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2019, κατά κύριο λόγο στην βόρεια και ανατολική ηπειρωτική χώρα. Σε πολλές περιπτώσεις τα φαινόμενα είναι ισχυρά, ενώ κατά τόπους συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Παράλληλα πολύ ισχυροί ριπαίοι άνεμοι πνέουν στις περιοχές εκδήλωσης των φαινομένων, ενώ έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα καταγράφεται από το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών “ZEUS”, το οποίο έως τις 23:00 ώρα Ελλάδος κατέγραψε πάνω από 5.000 κεραυνούς εντός των ορίων της Ελληνικής επικράτειας.

Οι κεραυνοί που κατέγραψε έως τις 23:00 ώρα Ελλάδος της Τετάρτης 10/07/2019 το σύστημα «ΖΕΥΣ»

Μπλακ άουτ σε όλη τη Χαλκιδική

Σύμφωνα με πηγές του grtimes.gr υπάρχει γενικό «μπλακ άουτ» στην ηλεκτροδότηση της Χαλκιδικής.

«Είναι σαν να έπεσε βόμβα», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος που κι αυτός προσπαθεί να συντονίσει τη διαχείριση της κατάστασης μέσα στο μαύρο σκοτάδι, αφού υπάρχει διακοπή στην ηλεκτροδότηση.

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες στη Λάρισα, τον Εβρο και τη Ροδόπη, ενώ η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί για τη σφοδρότητα των φαινομένων που αναμένεται να εκδηλωθούν στη διάρκεια της νύχτας.

Όπως αναμενόταν το κύμα καύσωνα αποχωρεί από την χώρα μας με εντυπωσιακό τρόπο, καθώς πολύ ισχυρές καταιγίδες πλήττουν από το μεσημέρι αρκετές περιοχές της χώρας. Η Μακεδονία, η Θράκη και η Θεσσαλία έχουν δεχθεί τις πιο καταστροφικές καταιγίδες, με χαλάζι διαμέτρου πάνω από 5 εκ και ανέμους που ξεπέρασαν τα 110 km/h.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, meteo.gr, Thestival.gr, Ηalkidikinews.gr, grtimes.gr

Μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες, από την έντονη χαλαζόπτωση στην Αλεξανδρούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: