File Photo: Μετανάστες και Αρχές πάνω από τα ερείπια του κέντρου κράτησης μεταναστών στην Τρίπολη, Λιβύη. EPA, STR
Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη απηύθυνε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς περίπου 1.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους δεκάδες μετανάστες, έχουν σκοτωθεί τους τρεις μήνες που διαρκούν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα γύρω από την Τρίπολη.

Τα κράτη-μέλη του ΣΑ “υπογραμμίζουν την ανάγκη όλα τα μέρη να προχωρήσουν επειγόντως σε αποκλιμάκωση και να δεσμευθούν σε μια κατάπαυση του πυρός”, αναφέρει ανακοίνωσή του, η διαπραγμάτευση επί της οποίας άρχισε την Τετάρτη, την επομένη της σφαγής πενήντα και πλέον μεταναστών σε κέντρο κράτησης στο προάστιο Τατζούρα της λιβυκής πρωτεύουσας.

  • Το κείμενο “καταδικάζει” την αεροπορική επιδρομή που έγινε τη 2α Ιουλίου και στοίχισε τη ζωή, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΟΗΕ, σε 53 μετανάστες, ανάμεσά τους παιδιά, που κρατούνταν στην Τατζούρα, προάστιο της Τρίπολης στα χέρια της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του Φάγεζ ας Σάρατζ, που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Η ΚΕΕ κατηγόρησε τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ότι προχώρησαν στο πλήγμα. Ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χάφταρ το διέψευσε.

  • Από την 4η Απριλίου, οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ διεξάγουν επιχείρηση ευρείας κλίμακας με σκοπό να καταλάβουν την Τρίπολη, την έδρα της ΚΕΕ. Οι χερσαίες μάχες και οι αεροπορικές επιδρομές στη μάχη για την Τρίπολη έχουν αναγκάσει σύμφωνα με τον ΟΗΕ περίπου 100.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σε μια χώρα η οποία σπαράσσεται μετά το 2011 από συγκρούσεις για την εξουσία και κατά μεγάλο μέρος της είναι παραδομένη σε παραστρατιωτικές οργανώσεις που εφαρμόζουν η καθεμία τον δικό της νόμο.

Κατά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 5.000 έχουν τραυματιστεί στις εχθροπραξίες επί θύραις της Τρίπολης.

Επιπλέον, το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει ακόμη στο ίδιο κείμενο ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λιβύη και -νέο στοιχείο σε σύγκριση με προηγούμενες ανακοινώσεις του για την κρίση- ζητεί από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ “να μην επεμβαίνουν στη σύρραξη και να μη λαμβάνουν μέτρα που την επιδεινώνουν”. Από την έναρξη της επίθεσης των δυνάμεων του Χάφταρ, όπλα και πυρομαχικά παραδίδονται σε αφθονία στα αντίπαλα στρατόπεδα, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του εμπάργκο όπλων το οποίο επιβλήθηκε στη Λιβύη το 2011.

  • Το ΣΑ υπενθυμίζει στα κράτη μέλη του ΟΗΕ ότι υποχρεούνται να “τηρούν πλήρως” το εμπάργκο αυτό.

Η ΚΕΕ του Σάρατζ υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ. Η Ιταλία μοιάζει επίσης να τάσσεται υπέρ της.

  • Κατά τη διάρκεια συνάντησής του στην Κωνσταντινούπολη με τον επικεφαλής της ΚΕΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαίτησε να τερματιστούν οι “παράνομες επιθέσεις” του στρατάρχη Χάφταρ και εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή του στον Σάρατζ και την κυβέρνησή του.

Ο στρατάρχης Χάφταρ επωφελείται από την υποστήριξη της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ διαθέτει επίσης στήριξη, τουλάχιστον στο πολιτικό επίπεδο, των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Η Γαλλία έχει κατηγορηθεί επίσης ότι τον υποστηρίζει, κάτι που το Ελιζέ αρνείται.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Τραγικός ο απολογισμός επίθεσης Χαφτάρ στη Λιβύη, βάσει ΠΟΥ: 1.000 νεκροί, 5.000 τραυματίες

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal