Το βρώμικο “επιχείρημα” του Ερντογάν: Οι S-400 θα προστατεύσουν την ανατολική Μεσόγειο!

FILE PΗΟΤΟ: Το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 στη διάρκεια παρέλασης στη Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. EPA, YURI KOCHETKOV




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το νέο τουρκικό επιχείρημα, που επαναλαμβάνεται πλέον για να εδραιωθεί ως «μια σοβαρή επιλογή» για τους S-400.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής ομάδας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, μέλος της διεθνούς επιτροπής του τουρκικού κοινοβουλίου Ahmet Berat Conkar, ανέφερε σε δηλώσεις του πως η Άγκυρα δεν αποκλείει ότι θα αναπτύξει τα αντιπυραυλικά συστήματα S-400 κοντά στα σύνορα με τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ και την κατεχόμενη Κύπρο.

Ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος μιλούσε στη ρωσική εφημερίδα «Ισβέστια», ανέδειξε ένα ζήτημα, το οποίο εύκολα- κατά την τουρκική θεώρηση- μπορεί να κερδίσει έδαφος σε όσους θέλουν να… δείξουν κατανόηση στις τουρκικές επιλογές. Υποστήριξε πως «η σημαντικότερη απειλή προέρχεται από την ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή στην οποία βρίσκεται το ψευδοκράτος και η Συρία».

  •  Δηλαδή, η Άγκυρα θέλει να προστατεύσει την περιοχή με την εγκατάσταση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος! Όπως, προφανώς, θέλει να προστατεύει τους Τουρκοκύπριους, για τους οποίους δεκάρα δεν δίνει!

Ο Ahmet Berat Conkar, ο οποίος συμμετέχει σε ένα θεσμό του ΝΑΤΟ, αυτό της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, δεν αποφεύγει τον πειρασμό να προειδοποιήσει τους δυτικούς συμμάχους της Άγκυρας πως εάν οι δυτικές χώρες συνεχίσουν να πιέζουν την Άγκυρα για την προμήθεια όπλων, η χώρα θα επανα-προσανατολιστεί προς την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία.

  • Επί της ουσίας εκείνο το οποίο έθεσε ο Τούρκος βουλευτής είναι πως η λύση του ζητήματος αυτού θα πρέπει να είναι τουρκικών προδιαγραφών. Όπως, θέλει να προχωρεί και στην ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε., μια διαπραγμάτευση αλά τούρκα.
  • Εάν, όπως προειδοποίησε, δεν παραδοθούν τα F-35 , ακυρωθεί η παραγγελία επειδή η Τουρκία θα παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους, τότε η Άγκυρα θα στραφεί προς άλλες αγορές. Έσπευσε να αναφέρει πως η προτεραιότητα της Άγκυρας είναι η ασφάλεια του τουρκικού λαού και όχι τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, κάνοντας ταυτόχρονα άνοιγμα προς τη Μόσχα.

Που θα καταλήξει η αντιπαράθεση ΗΠΑ και Τουρκίας για τους S-400 είναι ένα ζήτημα που θα διαφανεί σύντομα. Θα ισχύσει αυτό που αναφέρουν οι αμερικανοί θεσμοί ή εκείνο που διατυπώνει ο Ντόναλντ Τραμπ, που δεν είναι πάντα το ίδιο;

  • Εκείνο που προέχει για την ελληνική πλευρά είναι να μην είναι η παράπλευρη απώλεια σε αυτή τη σύγκρουση, η οποία πολύ εύκολα μπορεί να ξεπεραστεί. Σε όλα όσα ακούγονται, ένα βασικό ζήτημα δεν πρέπει να μας διαφεύγει:
    Η Τουρκία παραμένει σημαντικός σύμμαχος, εταίρος για τους δυτικούς και πρωτίστως για τις ΗΠΑ.

Το στοίχημα είναι κατά πόσο θα καταφέρουν να επαναφέρουν στο δυτικό μαντρί την Τουρκία.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Τον αμανέ του ο Ταγίπ: Ο… αδέσποτος πύραυλος «δικαιολογεί» την εγκατάσταση των S-400, λέει!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: