Το σχέδιο συναγερμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά το τουρκικό πραξικόπημα

Οπαδοί του Ταγίπ Ερντογάν παρακολουθούν την ομιλία του για την τρίτη επέτειο του “πραξικοπήματος” στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. EPA, ERDEM SAHIN




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Πέρασαν τρία χρόνια από το λεγόμενο «αποτυχημένο» πραξικόπημα που προσπάθησε ν’ ανατρέψει την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι εικόνες των διώξεων, των διαπομπεύσεων και της βίας είναι πολύ γνωστές πλέον σε όλη την υφήλιο.

  • Όμως εκείνο το βράδυ που ξεκινούσε η προσπάθεια ακόμη και για την σύλληψη ή εξόντωση του Τούρκου προέδρου οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις φάνηκαν πανέτοιμες διότι κανείς δεν μπορούσε να ξέρει πως θα εξελίσσονταν οι ώρες της έντασης στη γειτονική χώρα.

Οι πρωτογενείς πηγές λειτούργησαν υποδειγματικά

Το γεγονός πως στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είχε σημάνει από πολύ νωρίς συναγερμός όχι της γνωστής εγρήγορσης, ήταν αποτέλεσμα των πρωτογενών πηγών, που αυτές ξύπνησαν την κατάλληλη στιγμή όλες τις στρατιωτικές αισθήσεις ώστε να ετοιμαστούν για παν ενδεχόμενο.

  • Εκτός των πηγών που λειτούργησαν υποδειγματικά, το ίδιο είχαν κάνει και οι δυνάμεις που βρίσκονται στο Αν. Αιγαίο καθώς κι από εκεί τα μηνύματα που έφταναν στο Ελληνικό επιτελείο μιλούσαν για πολλές και «ασυνήθιστες» κινήσεις στρατιωτικών τμημάτων, πράγμα που σήμαινε πως η Ελληνική πλευρά θα έπρεπε να λάβει τα μέτρα της…
  • Στο Ελληνικό Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων είχε φτάσει όλη η ηγεσία, οι περισσότεροι σιωπηλοί, μιας κι έβλεπαν ότι ένα μεγάλο σύστημα είχε από μόνο του κινητοποιηθεί, εφαρμόζοντας όλους τους κανονισμούς.
    Ενισχύσεις της άμυνας των νησιών με αεροκινήσεις, όπως και μετασταθμεύσεις επιθετικών ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών ήταν ορισμένες από τις κινήσεις που έγιναν, ειδικές δυνάμεις έκαναν αυτό που ξέρουν ως προπομπό, συλλογή επιπλέον πληροφοριών.
  • Από την ηγεσία είχε δοθεί και εντολή απογείωσης, οπλισμένων φυσικά αεροσκαφών ώστε οτιδήποτε εισέλθει εντός του FIR Αθηνών να ελεγχθεί άμεσα κι αν τυχόν υπάρχει επιθετική συμπεριφορά, τότε οι Έλληνες ιπτάμενοι ήξεραν πως με ψυχραιμία ν’ αντιμετωπίσουν μια τέτοια αεροπορική κατάσταση. Αλλωστε είναι μέρος της δικής τους ξεχωριστής καθημερινότητας.
  • Τα Ελληνικά μαχητικά έκαναν πτήση επιτήρησης σε μεγάλο ύψος κι έδιναν εικόνα συνεχώς και οι εναλλαγές των αεροσκαφών δεν ήταν λίγες. Περισσότερα από οκτώ ζεύγη μαχητικών πήραν τη σκυτάλη το ένα από το άλλο.
  • Ουδείς γνώριζε, αρχικά, τι ήταν και που αποσκοπούσαν αυτές οι κινήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων κι αυτός ήταν ο λόγος που δεν άφηνε κανένα περιθώριο να μην πάρουν μέτρα στην χώρα μας. Μια διαχείριση αρκετά δύσκολη που κάθε κίνηση ή κάθε απόφαση έπρεπε να παρθεί σε ιδιαίτερα μικρούς χρόνους και να έχει δυο χαρακτηριστικά, της ψυχραιμίας από την μια πλευρά και της αποφασιστικότητας από την άλλη….

Μέχρι να γίνει γνωστή η είδηση για την προσπάθεια του πραξικοπήματος, παρά το γεγονός πως οι πληροφορίες για την κινητικότητα υπήρχαν από πολύ νωρίς, οι σκέψεις και οι εκτιμήσεις πολλές. Πραξικόπημα; Προβοκάτσια; Στημένο επεισόδιο κι αν ναι, θα έχει αντίκτυπο στο Αιγαίο; Εμπλοκή; Σχέδια, κανονισμοί, τηλεφωνήματα, έκτακτες παρουσίες στο επιτελείο, συσκέψεις, προτάσεις.

Γύριζαν τα στελέχη στις μονάδες ακόμη και οι αδειούχοι

Τι αξίζει ν’ αναφερθεί από εκείνη τη μέρα; ότι ακόμη και στελέχη- αδειούχοι, πήγαιναν από μόνοι τους στις βάσεις τους, χωρίς κανείς να προλάβει να τους τηλεφωνήσει. Άφηναν οικογένειες, δουλειές, ότι έκαναν και έτρεχαν στη μονάδα τους, κάποιοι ακόμη και με πολιτικά ρούχα.

  • Στην Πολεμική Αεροπορία εκτός των αεροσκαφών επιφυλακής (readiness) είτε στα φυσικά αεροπλανοφόρα της χώρας μας τα νησιά, είτε στις μητρικές βάσεις τα περισσότερα μαχητικά ετοιμάστηκαν σε πολύ μικρούς χρόνους, μηχανικοί, τεχνικοί εδάφους, ιπτάμενοι ήταν όλοι εκεί.

Στο Πολεμικό Ναυτικό, η πλωτή αλυσίδα που αποτελείται από μονάδες επιφανείας οι οποίες 365 ημέρες βρίσκονται στο Αν. Αιγαίο, ήταν όλες έξω, εν πλω και στα μετόπισθεν υπήρχαν περισσότερες μονάδες από τις συνηθισμένες σε πλήρη ετοιμότητα στ’ ανοιχτά να περιμένουν προς τα πού θα χαράξουν ρότα.

Στον Στρατό Ξηράς πάντως, η εγρήγορσή του είχε αποδειχτεί από πολύ νωρίς με τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

  • Πάντως όπως τονίζουν ανώτατες πηγές, κάποιες έχουν αποχωρήσει από τις τάξεις των ΕΔ ενώ κάποιες άλλες συνεχίζουν την πορεία τους, την ώρα που όλοι μετέδιδαν αργά πλέον το βράδυ πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει με ιδιωτικό αεροσκάφος προς την Ιταλία, άλλοι προς την Γερμανία για να ζητήσει άσυλο, τα Ελληνικά ραντάρ είχαν πιάσει τις κινήσεις και την απογείωση με το jet που μετέφερε τον Τούρκο πρόεδρο από το κρησφύγετο του προς την Κωνσταντινούπολη.

Η Πολεμική Αεροπορία ήταν από τις πρώτες δυνάμεις που γνώριζαν που είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας και σε πόση ώρα θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Η προσοχή των επίγειων σταθμών και η καθημερινή συνεργασία με τα φτερά της ΠΑ έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή ομάδα.

Ο Ταγίπ αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία: Στο στόχαστρο της Άγκυρας Αιγαίο και Μεσόγειος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: