Το παράνομο του συν (+) 3,5%: Γιατί αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός στην ελληνική κοινωνία;

File Photo: Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup. Copyright: European Union




Tου ΠΕΤΡΟΥ ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ (*)

Παρεμβαίνω με το παρόν κείμενό μου, για να καταδείξω την απόλυτη παρανομία του απαιτούμενου απο τους δανειστές υπερβολικού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Θα θεμελιώσω δε νομικά την άποψη μου κι όποιος διαφωνεί ας αντιλέξει. Να αντιλέξει όμως και να αντικρούσει τους ισχυρισμούς μου, με προσφγή στο πρωτογενές ευρωπαϊκό  ενωσιακό δίκαιο, εκτός και  αν η Συνθήκη της Λισαβόνας (ΣΣΕ -ΣΛΕΕ) έχει «καταργηθεί» και  ατυχώς για μένα αγνοώ αυτή  την… «εξέλιξη»!

Παρεμβαίνω δε γιατί όση κάλη προαίρεση και εαν έχει η παρούσα κυβέρνηση, πράγματι θα βρεθεί απέναντι σε δύο εξαιρετικά σκληρές καταστάσεις. ΕΤΣΙ:

  • είτε απο πλευράς της θα αγνοήσει  το στόχο του 3,5% με την εξαγγελία μέτρων ανακούφισης της κοινωνίας και της οικονομίας και θα υπάρξει ρήξη με την ελίτ των δανειστών
  • είτεθα αναιρέσει τις  εξαγγελίες της, με το να  τις μεταθέσει σε βάθος τετραετίας  (εφόσον αντέξει). Επι  του παρόντος μπορεί να ευελπιστεί.

Όμως είναι  αδιστάκτως βέβαιον  οτι  λόγω της απο καθέδρας πολιτικής  των δανειστών  η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα βρεθεί ενώπιον αναγκαίας ρήξης: είτε με την ευρωπαϊκή ελίτ, είτε με τον ίδιο τον Ελληνικό Λαό.

Η όποια δε «ήπια εκδοχή» διαχείρισης, και όχι διακυβέρνησης (π.χ. ήπια απομείωση στον ΕΝΦΙΑ) δεν μπορεί να εξέρχεται των ορίων της απαίτησης ως προς το  πρωτογενές πλεόνασμα του συν (+) 3,5%.

                                         «ΔΙΑ ΤΑ ΚΑΘ´ΗΜΑΣ»

Ειδικώς «δια τα καθ´ημάς», το πρωτογενές πλεόνασμα του συν (+) 3,5%  ως προς το ΑΕΠ, προσβάλλει και παραβιάζει την ενωσιακή έννομη τάξη. Το συν (+) 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα στο ΑΕΠ είναι προδήλως παράνομο. Και είναι προδήλως παράνομο καθόσον στο επίπεδο του ισχύοντος ευρωπαϊκού ενωσιακού δικαίου ισχύουν τα εξής:

α) Με βάση τις πρωτογενείς ενωσιακές ρυθμίσεις, πρωτογενές έλλειμμα προς το ΑΕΠ είναι νόμιμο μέχρι του ποσοστού που θα αφορά στο μείον (-) 3%. (1)

β) Εφόσον είναι νόμιμο το πρωτογενές έλλειμμα έως το μείον (-) 3%, η επιβολή (και μάλιστα από καθέδρας λόγω της ισχύος του δανειστή) της υπέρβασης του μέτρου στο συν (+) 3,5%, αδιστάκτως αφορά επαχθές μέτρο το οποίο παραβιάζει ευθέως την πρωτογενή ενωσιακή έννομη τάξη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει νομικά ανεκτό. Παραλλήλως δε, δεν μπορεί να γίνει και πολιτικά ανεκτό, καθόσον κατ’ ουσίαν ανατροφοδοτεί  την κρίση.

γ) Η αδιαμφισβήτητη (και εξ αντικειμένου) παρανομία του συν (+) 3,5% είναι πρόδηλη, καθόσον αφορά ασύμμετρη οικονομική επιβάρυνση και προσβολή των θεσμοθετημένων Αρχών και κανόνων δικαίου, ήτοι:

  • της ευημερίας των Λαών (2)
  • της Αναλογικότητας (3),
  • της Αλληλεγγύης (4)
  • της κοινωνικής συνοχής (5) και
  • της ισότητας των πολιτών (6)

δ) Αντί πολλών, ας επικεντρωθούμε και μόνο στην Αρχή της ισότητας των πολιτών. Ας προσφύγουμε δε ενδεικτικώς σε πρόσφατο παράδειγμα, για να καταδειχθεί «πώς»  οι Θεσμοί κατατάσσουν τους Λαούς σε κατηγορίες.

Ενδεικτικό παράδειγμα αφορά στην αντιμετώπιση που το Συμβούλιο επιφυλάσσει στη Γαλλία. Αναφορά γίνεται στην απόφαση του Συμβουλίου της 23ης Μαΐου 2018, όπου και μόνο επειδή το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης  μειώθηκε από το μείον (-) 3,4% του ΑΕΠ που ήταν το 2016, στο μείον (-) 2,6% το 2017, «σε συνδυασμό»:

  • α) με το «πρόγραμμα σταθερότητας» που υπέβαλε η Γαλλική Κυβέρνηση για την περίοδο 2018-2022 και
  • β) σε αναφορά με την «πρόβλεψη» ότι το έλλειμμα «θα υποχωρήσει» στο μείον (-) 2,3% του ΑΕΠ το 2018, με βάση  και μόνο αυτές τις δύο προϋποθέσεις, καταργήθηκε η σε βάρος της Γαλλίας απόφαση 2009/414/Ε.Κ.

Με βάση τα προαναφερόμενα οι Γάλλοι (Ευρωπαίοι) πολίτες μπορούν (νομίμως ασφαλώς) να «έχουν έλλειμμα»  στο μείον (-) 2,3%. Την ίδια ,όμως ,ακριβώς περίοδο οι Έλληνες (Ευρωπαίοι)  πολίτες θα πρέπει να έχουν υπερπλεόνασμα στο συν (+) 3,5%!..

Παρ´ολα αυτά η κυβέρνηση μπορεί να θέσει τους δανειστές ενώπιον της ενωσιακής νομικότητας, και προφανώς θα ´χει  τη στήριξη όλων των δημοκρατικών δυνάμεων. Όλοι ευχάμαστε να επιτύχει μια τέτοια επαναδιαπραγμάτευση, εφόσον υπάρξει.

                                            ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ…

Στο μέτρο που η «ευρωπαϊκή ελιτ»  θα πολιτεύεται μη σεβόμενη τις προαναφερόμενες Αρχές και πρόνοιες της ευρωπαϊκής ενωσιακής έννομης τάξης  και παρανομεί υπερμέτρως σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, τόσο θα αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός στην ελληνική κοινωνία!..

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

(1) Βλ. άρθρο 1 του «Πρωτοκόλλου 12».

(2) Βλ. άρθρο 3 παρ. 1 ΣΕΕ.

(3) Βλ. κυρίως άρθρο 5 παρ. 4 ΣΕΕ και «Πρωτόκολλο 2» σε αναφορά με το άρθρο 52 παρ. 1 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(4) Βλ. άρθρο 2 ΣΕΕ και 222 ΣΛΕΕ.

(5) Βλ. άρθρο 3 παρ. 3 ΣΕΕ και άρθρο 174 ΣΛΕΕ σε συνδυασμό με τα άρθρα 151-161 ΣΛΕΕ.

(6) Βλ. άρθρα 2, 3 παρ. 3 και 9 ΣΕΕ, καθώς και άρθρο 8 ΣΛΕΕ. 

*Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου (ECHR και GC-EU).

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Η «αρχιτεκτονική του νεοφιλελευθερισμού»: Το «Σύστημα» βλέπει πρώτο στο βάθος  του χρόνου!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: