Το μεγάλο παζάρι στην ΕΕ: Συμμαχίες και ονόματα που καίγονται, στην Ευρώπη που κωλυσιεργεί

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν. Copyright: European Union




Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι αυτή δεν είναι Ευρώπη. Συγκεντρωνόμαστε 28 ηγέτες και δεν μπορούμε να αποφασίσουμε τίποτε.

Κάπως έτσι, με αυτή την ελεύθερη μετάφραση των λεγομένων του, ο Μακρόν εμφανίστηκε απογοητευμένος.

Ωστόσο δεν κάνει και το χατίρι της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγγελα Μέρκελ, καθώς θέλει να είναι η ηγετική προσωπικότητα που θα κινεί νήματα. Φυσικά υπάρχει και η γαλλική ακροδεξιά που τον κατηγορεί ότι επιτρέπει στη Μέρκελ να κάνει ό,τι θέλει.

Κάπως έτσι κινούνται όλοι. Συμμαχίες για την επίτευξη δικών τους στόχων και έλεγχο οργάνων.

Η Μέρκελ μάλιστα, κατάφερε να διχάσει και το ίδιο της το κόμμα λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Πως θα ηγηθεί διερωτώνται οι ίδιοι.

Ο δικός μας, Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθάρισε ότι είναι με τους σοσιαλιστές και άφησε τον Ισπανό πρωθυπουργό να ψηφίσει αντ’ αυτού.

Άφησε τη Σύνοδο Κορυφής και πήγε στο Ηράκλειο να μιλήσει επαναλαμβάνοντας πως έσωσε τη χώρα και πως πρέπει να ξαναεκλεγεί, για να συνεχίσει να σώζει τη χώρα.

Αυτή είναι η Ευρώπη του σήμερα που θέλει και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις, μετά τα πρόσωπα που εμφανίστηκαν και κάηκαν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διέκοψε τη συνεδρίαση και ανακοίνωσε νέα, για το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι διαφωνίες άρχισαν όταν διαπιστώθηκε ότι οι χώρες μέλη είχαν χωριστεί σε δύο μεγάλες ομάδες, όπου η μια υποστήριζε την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από το Γερμανό υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ και η άλλη υπέρ του Ολλανδού υποψήφιου των Σοσιαλιστών και νυν Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.

Οι συζητήσεις έγιναν ακόμη πιο δύσκολες όταν επεκτάθηκαν και στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις υπόλοιπες θέσεις, δηλαδή προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες και έμμεσα προέδρου της Ευρωβουλής.

Στη διάρκεια των συζητήσεων διαφάνηκε ότι θα μπορούσε να ανατεθεί η προεδρία της Κομισιόν στον κ. Τίμερμανς, ενώ ο κ. Βέμπερ θα μπορούσε να υποστηριχθεί για την προεδρία της Ευρωβουλής από τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδας (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι), στις εκλογές της Τετάρτης 3ης Ιουλίου.

Για πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τραπέζι έπεσαν οι υποψηφιότητες του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Βελγίου Σαρλ Μισέλ και της Βουλγάρας επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργίεβα.

Για επικεφαλής εξωτερικής διπλωματίας τα ονόματα που ακούστηκαν χωρίς να επιβεβαιωθούν ήταν της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν και εναλλακτικά του Σαρλ Μισέλ, ενώ για την ΕΚΤ το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ.

HELLAS JOURNAL

Σε Τίμερμανς και Γκεοργκίεβα ο πιθανός μεγάλος συμβιβασμός για την προεδρία της Κομισιόν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: