Το Λονδίνο καταγγέλλει το Ιράν στα ΗΕ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου για το Stena Impero

File Photo: Το Stena Impero. EPA, HASAN SHIRVANI




Το Λονδίνο κατήγγειλε σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη τη σύλληψη του βρετανικού δεξαμενόπλοιου Stena Impero από το Ιράν, “κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου” και διέψευσε την εκδοχή των γεγονότων που παρουσιάζει η Τεχεράνη.

“Δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση με το Ιράν”, γράφει ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Τζόναθαν Άλεν, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα. “Όμως είναι απαράδεκτο να απειλείται ένα πλοίο που κάνει νόμιμα τη δουλειά του στους διεθνώς αναγνωρισμένους διαδρόμους” ναυσιπλοΐας, πρόσθεσε, ζητώντας από την Τεχεράνη να αφήσει ελεύθερο το πλοίο.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, που συνέλαβαν το δεξαμενόπλοιο την Παρασκευή, υποστηρίζουν ότι “δεν τηρούσε τον διεθνή ναυτικό κώδικα”. Το Ιράν ισχυρίζεται ότι το Stena Impero “μπήκε στο Στενό του Χορμούζ από την έξοδο και δεν ανταποκρίθηκε στα προειδοποιητικά μηνύματα”, γράφει ο Άλεν, τονίζοντας: “Αυτό δεν ισχύει”.

Ένας Ιρανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι το τάνκερ κατασχέθηκε αφού συγκρούστηκε με ένα αλιευτικό.

“Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αυτό αλλά ακόμη και αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, ο εντοπισμός του Stena Impero στα χωρικά ύδατα του Ομάν σημαίνει ότι το Ιράν δεν είχε το δικαίωμα να το αναχαιτίσει”, προσθέτει ο Βρετανός διπλωμάτης.

Το πλοίο και τα 23 μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, στο νότιο Ιράν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ταραχές στο Χονγκ Κονγκ: Κουκουλοφόροι εναντίον αντικυβερνητικών και πλαστικές σφαίρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: