Το Φεστιβάλ Επταπυργίου κέρδισε το στοίχημα: Από τον Σεπτέμβρη η διοργάνωση για το 2020

File Photo: με το Φεστιβάλ Επταπυργίου αναδείχθηκε το μνημείο. @7pyrgiouFestival




Η πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ Επταπυργίου αποτιμάται θετικά και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η προετοιμασία για το επόμενο Φεστιβάλ που θα γίνει το 2020.

«Ήταν μια πολύ όμορφη περίοδος αυτή που ζήσαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Στοχεύσαμε ψηλά. Για μας το Φεστιβάλ Επταπυργίου ήταν ένα πάρα πολύ δύσκολο στοίχημα. Δεν ξέραμε αν υπάρχει κοινό για τις εκδηλώσεις που διοργανώσαμε. Τελικά κάναμε ένα φεστιβάλ επιπέδου Αθηνών.

  • Όλες οι παραγωγές ήταν δικές μας. Μας εμπιστεύτηκαν όλοι οι μεγάλοι πολιτιστικοί φορείς της Θεσσαλονίκης: το Μέγαρο Μουσικής, η Κρατική Ορχήστρα, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας», τόνισε η πρόεδρος και διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Άννα Μυκωνίου.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, η οποία ενέκρινε τον απολογισμό δράσης του Κέντρου Πολιτισμού, τον ισολογισμό και άλλα στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία του, η κ. Μυκωνίου σημείωσε ότι «το Φεστιβάλ Επταπυργίου δεν ήταν ένα ακόμη φεστιβάλ. Ήταν ένα πραγματικό φεστιβάλ πολιτισμού» και πρόσθεσε: «μπορεί να μην μας βοήθησαν ο καιρός και οι εκλογές αλλά από τη στιγμή που είχαμε δέκα παραστάσεις και οι επτά ήταν sold out και πολύ καιρό πριν, αυτό τα λέει όλα».

  • Επιπλέον υπογράμμισε ότι με το Φεστιβάλ Επταπυργίου αναδείχθηκε το μνημείο ενώ στόχος, πλέον, του Κέντρου είναι να αναδειχτούν και άλλοι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία. “Σκεφτόμαστε ακόμη και τη Βεργίνα ώστε να την αξιοποιήσουμε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Υπάρχουν πάρα πολλές σκέψεις», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε και στην εμπιστοσύνη που έδειξαν στο Φεστιβάλ τόσο ο κόσμος όσο και οι χορηγοί και επισήμανε ότι εκτός από την επιχορήγηση της Περιφέρειας, η διοργάνωση υποστηρίχτηκε με 40.000 ευρώ χορηγίες σε διαφήμιση και 35.000 ευρώ σε χρήματα.

  • «Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε το Φεστιβάλ Επταπυργίου της επόμενης χρονιάς. Έχουμε ήδη ένα portfolio. Θα πάμε και στο Υπουργείο Πολιτισμού και στους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας», πρόσθεσε. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να σχολιάσει ότι το 20% των ανθρώπων που παρακολούθησαν τις παραγωγές του Φεστιβάλ ήταν τουρίστες.

Παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό του Κέντρου Πολιτισμού μέχρι τα Χριστούγεννα, γνωστοποίησε ότι σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα θα παρουσιάζονται σε νέους έργα κλασσικής μουσικής στα ΔΗΠΕΘΕ ή τα θέατρα των Περιφερειακών Ενοτήτων προκειμένου να επισκέπτονται τις εκδηλώσεις οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων, με ελεύθερη είσοδο.

  • Στο μεταξύ τον Οκτώβριο, σε συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού με την όπερα της Αγίας Πετρούπολης, θα ανέβει στο μεγάλο φεστιβάλ της ρωσικής πόλης η όπερα «Διδώ και Αινείας», ενώ σε αντίστοιχη διοργάνωση που θα γίνει στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης η όπερα της Αγίας Πετρούπολης θα ανεβάσει την όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Ριγκολέττο» και μάλιστα με πολύ χαμηλό εισιτήριο, ιδιαίτερα προσιτό στο κοινό.

Η κ. Μυκωνίου αναφέρθηκε και στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας, λέγοντας ότι το 2018 ήταν η χρονιά που σήμανε το τέλος αυτής της δύσκολης περιόδου καθώς ξεχρεώθηκαν χρέη ύψους 800.000 ευρώ.

«Ξεχρεώσαμε όλα αυτά τα χρόνια, κάναμε πολιτισμό με το τίποτα, με πάρα πολύ μεγάλη διείσδυση σε ερασιτεχνικές ομάδες, προσπαθώντας να κρατήσουμε χαμηλά τους προϋπολογισμούς μας και δημιουργώντας τις υποδομές και από εδώ και πέρα θα δείξουμε πραγματικά τις δυνατότητές μας», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 χρόνων άφησε την Τρίτη ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: