Το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Αττική: Ο σεισμός μέσα από τον φωτογραφικό φακό [gallery]

Κατέρρευσε ο παλιός ταινιόδρομος στην πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά, μετά τον σεισμό που έγινε με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019. Μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΥΡΙΤΣΗ

Ταραγμένοι είναι ακόμη οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής από το μεσημεριανό χτύπημα του Εγκέλαδου, το οποίο έδωσε σεισμό 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προκάλεσε -ευτυχώς- μόνο υλικές ζημιές και έντονη ανησυχία.

  • Αμέσως μετά την σεισμική δόνηση, η οποία έγινε αισθητή τόσο στην Κόρινθο και τη Χαλκίδα, όσα και σε νησιά των Κυκλάδων (!), κάτοικοι, εργαζόμενοι και τουρίστες έσπευσαν έξω από τις δουλειές, τα σπίτια και τα ξενοδοχεία όπου βρίσκονταν για να αισθανθούν ασφάλεια.

Ο φόβος εντάθηκε με την άμεση διακοπή των τηλεπικοινωνιών και τις διακοπές ρεύματος, τα οποία ωστόσο έχουν συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις σεισμών, τουλάχιστον προσωρινά. Οι τουλάχιστον επτά μετασεισμοί, εκ των οποίων δύο ισχυροί έντασης 4,4 και 3,8 Ρίχτερ, έδωσαν την εικόνα μίας σεισμικής ακολουθίας η οποία έβαινε σε εκτόνωση. Ωστόσο, οι σεισμολόγοι φάνηκαν επιφυλακτικοί και παρότρυναν τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθήσουν τα μέτρα προφύλαξης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

  • Πάνω από 75 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία από εγκλωβισμένους σε ασανσέρ και άλλους πολίτες οι οποίοι χρειάζονταν βοήθεια, ενώ σημειώθηκε και ένας ελαφρύς τραυματισμός γυναίκας η οποία περνούσε την ώρα του σεισμού μπροστά από μία οικοδομή.

Ωστόσο, παρά την ανησυχία και τον αποσυντονισμό που προκλήθηκε, καθώς και την εκτίμηση των σεισμολόγων ότι ο σεισμός προήλθε από το ρήγμα της Πάρνηθας, που είχε δώσει τον φονικό σεισμό το 1999, ανακούφιση προκαλεί το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε θύματα και σοβαρές ζημιές σε κατοικημένα κτίρια.

  • Παράλληλα, ικανοποίηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός ετέθη άμεσα σε συναγερμό. Οι αρμόδιοι φορείς λειτούργησαν προληπτικά, ενώ στο πόδι, με συνεχείς ενημερώσεις, ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι αρμόδιοι υπουργοί Χρυσοχοΐδης και Θεοδωρικάκος, η Περιφέρεια, αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις  της χώρας, οι οποίες περίμεναν την εντολή του πολιτικού προϊσταμένου τους για να επέμβουν.

Οι εικόνες που ακολουθούν δίνουν μία γεύση από την κατάσταση που επικράτησε στην πρωτεύουσα λίγα λεπτά μετά τον σεισμό.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο: Πιθανόν ο κύριος σεισμός, συνιστούν ψυχραιμία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: