Την Κυριακή ξεκινούν για την Τουρκία οι S-400: Κορυφώνεται η κρίση με τις Ην. Πολιτείες

FILE PHOTO:Το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 στη διάρκεια προετοιμασίας παρέλασης στη Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. EPA, YURI KOCHETKOV




Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει στα χέρια της η Τουρκία τους πολυπόθητους S-400, όπως μετέδωσε το τουρκικό κανάλι Haberturk, καθώς την ερχόμενη Κυριακή το σύστημα που αγόρασε από την Τουρκία φορτώνεται σε δύο ρωσικά αεροσκάφη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη στην Τουρκία έχει φτάσει μια εννεαμελής ειδική ομάδα τεχνικών, ενώ μια άλλη ομάδα η οποία θα κάνει τις τεχνικές εργασίες εγκατάστασης των S-400 αναμένεται να φτάσει τη Δευτέρα.

  • Σε πρώτη φάση θα φτάσει μόνο μια συστοιχία S-400, ενώ η μεταφορά θα γίνει σε στάδια.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, μιλώντας σε πάνελ για την ενέργεια στην Άγκυρα, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει την τοποθεσία που θα τοποθετηθούν οι S-400.

  • Ερωτηθείς εάν το σύστημα θα τοποθετηθεί είτε στην Μεσόγειο είτε στα κατεχόμενα, ο κ. Ντεμίρ, ανέφερε ότι “ασφαλώς οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αξιολογήσουν πού θα τοποθετηθεί το σύστημα (των S-400)”, προσθέτοντας ότι “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχεδιασμός για τοποθέτηση των S-400 ώστε να αλλάξουν οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο”. Ωστόσο ανέφερε ότι “η Τουρκία έχοντας στο χέρι της ένα προϊόν μπορεί την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο μέρος να κινηθεί είναι ένα θέμα που μπορεί να το αποφασίσει με βάση τις συνθήκες”.

Ο πρόεδρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας ανέφερε ακόμη ότι οι S-400 θα φτάσουν στην Τουρκία την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου. “Θα το δείτε όταν θα έρθουν την άλλη βδομάδα. Ο Πρόεδρος έδωσε μια ημερομηνία. Είμαστε στην πρώτη βδομάδα του Ιουλίου, την δεύτερη βδομάδα θα δείτε ότι θα έρθουν”, ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουνίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η παράδοση των S-400 αναμένεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

  • Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή της η ένταση των σχέσεων Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών που φυσικά επηρεάζει και τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο. Όλα είναι ανοιχτά και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις των ΗΠΑ για τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Τουρκία.

Όπως όλα δείχνουν έχει εκμηδενιστεί το ενδεχόμενο να μην γίνει η παραλαβή.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ

Ιταμή, εκτός κάθε ορίου, πρόκληση από τον Τσαβούσογλου: Απειλεί την Κύπρο με νέα εισβολή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: