Την έτσουξαν τα μέτρα: Η Τουρκία κατηγορεί ΕΕ, Ελλάδα, Κύπρο και δηλώνει συνέχεια στις έρευνες

File Photo: Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. EPA, ERDEM SAHIN




Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο και θα τις αυξήσει, ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέροντας πως οι αποφάσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας δεν θα επηρεάσουν τις δραστηριότητές της.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι οι αποφάσεις λήφθηκαν κατά την τρίτη επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “οι αποφάσεις που λήφθηκαν στην σύνοδό του το Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν θα επηρεάσουν με κανένα τρόπο την αποφασιστικότητα της χώρας μας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο”.

Με περίσσιο μιλά για τα δικαιώματα του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα και πως δεν υπάρχουν αναφορές σε αυτό.

Κατηγορεί μάλιστα την ΕΕ ότι είναι προκατειλημμένη με το Κυπριακό κάνοντας μονομερείς ενέργειες. Επίσης κατηγορεί Κύπρο και Ελλάδα, λέγοντας ότι εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ προς όφελος των δικών τους μαξιμαλιστικών θέσεων και πως οι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν γίνει εργαλείο τους.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει, πως οι δραστηριότητές της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, έχουν δυο διαστάσεις. Μια μια έχει να κάνει με την προστασία των δικαιωμάτων της και η δεύτερη, αφορά τους τουρκοκύπριους και τους οποίους χαρακτηρίζει συνιδιοκτήτες με ίσια δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες.

Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία από το 1963 δεν εκπροσωπεί τους τουρκοκύπριους ‘’και για μας και για τους τουρκοκύπριους δεν είναι ένα πραγματικό κράτος’’. Και η ανακοίνωση προσθέτει: ‘’Η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία ιδρύθηκε στη βάση της ισότητας Τ/Κ και Ε/Κ καταργήθηκε το 1963’’.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι το κυπριακό παραμένει άλυτο γιατί δεν υπάρχει πολιτική ισότητας.

Μάλιστα – ξεχνώντας γεγον΄τα και ιστορία- επισημαίνεται ότι η ΕΕ αν δεν αποδεχτεί αυτές τις πραγματικότητες, αν δεν δει τους Τ/Κ όχι ως μειονότητα αλλά ως συνιδιοκτήτες του νησιού Κύπρος, δεν είναι δυνατόν να καταλάβει το Κυπριακό πρόβλημα και να συμβάλει εποικοδομητικά”.

Στην ίδια ανακοίνωση επαναφέρει την πρόταση συνεργασίας του Ακιντζί και υπογραμμίζει ότι “η ΕΕ αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές στο νησί να συναντηθούν για το θέμα των πηγών υδρογονανθράκων, έχει μια συμπεριφορά αναποτελεσματική, αποκομμένη από την πραγματικότητα και μη εποικοδομητική λαμβάνοντας αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι “η χώρα μας θα συνεχίσει και από εδώ και πέρα όπως και πριν να προστατεύει με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και των Τ/Κ και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές της προς αυτή την κατεύθυνση.

Σχετικά με αυτό, η ΕΕ η οποία από τις 26 Απριλίου του 2004 που δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τ/Κ, δεν μπορεί να μας πει τίποτα”.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

Είναι ικανές να συνετίσουν την Τουρκία οι κυρώσεις που υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: