Τι λέει ο διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων για το τουρκικό αεροσκάφος

File Photo: Μεταφορικό αεροπλάνο της Turkish Airlines. Turkish Airlines




Το πρόσφατο επεισόδιο με το αεροπλάνο των Τουρκικών Αερογραμμών, που δεν του επετράπη να πετάξει από τα κατεχόμενα προς την Ιορδανία με σχέδιο πτήσης του παράνομου κέντρου ελέγχου αποτελεί, σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων Χρίστο Πέτρου, ακόμη μια επιβεβαίωση ότι, τουλάχιστον στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας, η Τουρκία χάνει τις διπλωματικές μάχες με την Κύπρο.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το εν λόγω επεισόδιο, ο κ. Πέτρου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έκβαση του συμβάντος, αφού η εφαρμογή των διεθνών κανόνων αεροναυτιλίας, όπως είπε, είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ασφάλεια πτήσεων και συνεχάρη τις αρμόδιες Κυπριακές Αρχές για τη σωστή διαχείριση.

  • «Η θετική έκβαση του επεισοδίου, αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα της αδυναμίας της Τουρκίας και του ψευδοκράτους να νομιμοποιήσουν η να αναβαθμίσουν πολιτικά το παράνομο αεροδρόμιο και το κέντρο ελέγχου στα κατεχόμενα, παρά τις συνεχείς και έντονες προσπάθειες τους σε διάφορα διεθνή φόρα και επίπεδα», υπογράμμισε.
  • Ο κ. Πέτρου υπενθύμισε ότι καμιά αεροπορική εταιρεία, πλην των Τουρκικών, δεν χρησιμοποιεί το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, κανένας πιλότος που βρίσκεται στο FIR Λευκωσίας δεν ακολουθεί τις οδηγίες του παράνομου κέντρου ελέγχου, και κανένα σχέδιο πτήσης από και προς τα κατεχόμενα γίνεται αποδεκτό από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι πρόσφατες κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας για αναστολή της Περιεκτικής Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, αποτελούν ακόμη μια αρνητική εξέλιξη για την Τουρκία .

«Παρά το γεγονός ότι η σημασία της υποβαθμίστηκε από μέρος της πολιτικής ηγεσίας και των ΜΜΕ, για τους γνώστες του θέματος η εξέλιξη αυτή έχει μεγάλη σημασία για την Τουρκία. Ενδεικτικό τούτου, είναι οι έντονες παραστάσεις που έγιναν από μέρους της Τουρκίας ειδικά για το θέμα αυτό αμέσως μετά την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ», τόνισε.

  • Η αντίδραση αυτή της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων, οφείλεται στο ότι οι πέντε γύροι διαπραγματεύσεων για την Συμφωνία αυτή, έστω και αν δεν πέτυχαν μεγάλη πρόοδο, αποτελούσαν τον μόνο τομέα όπου οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας συνεχίζονταν, ενώ «με την εξέλιξη αυτή τερματίζονται πλήρως οι διαπραγματεύσεις».

Ανέφερε επίσης ότι «δεδομένης της σημασίας και του μεγέθους του αεροπορικού τομέα της Τουρκίας (7% του ΑΕΠ η 80 δισ. δολάρια, 14 αεροπορικές εταιρείες με 1.800 αεροσκάφη, 435 προορισμοί σε 132 χώρες, απασχόληση 1 εκ. ατόμων κ.λπ), τα σημαντικά πλεονεκτήματα και τα οικονομικά οφέλη που θα απεκόμιζε αν εφαρμοζόταν η Συμφωνία, τώρα εξαφανίζονται».

  • Για παράδειγμα, ανέφερε ότι με την εφαρμογή της Συμφωνίας, οι τουρκικές αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να πετούν ελεύθερα σε όλα τα αεροδρόμια όλων των χωρών της ΕΕ και να τα χρησιμοποιούν για άλλους προορισμούς εντός ΕΕ και σημείωσε ότι επειδή τα κόστη τους είναι συγκριτικά χαμηλότερα από αυτά των άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών, θα είχαν μια σημαντική ανάπτυξη.

Ωστόσο, ο κ. Πέτρου διερωτήθηκε «αν για τις παρανομίες της Τουρκίας στην ΑΟΖ καταφέραμε την αναστολή της σημαντικής αυτής Συμφωνίας, γιατί δεν κάναμε το ίδιο για τις διαχρονικές παρανομίες της Τουρκίας στο FIR και τον εναέριο χώρο της Κύπρου, όπου πέραν των παραβιάσεων της εθνικής μας κυριαρχίας, επιπρόσθετα τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών».

Τέλος, ο κ. Πέτρου εξέφρασε στο ΚΥΠΕ την πεποίθηση, ότι αν έχουμε μια συγκροτημένη στρατηγική για το θέμα αυτό, όπως επανειλημμένα το Μ. Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων εισηγείτο, όπως είπε, «μπορούμε να πετύχουμε αυστηρότερες κυρώσεις για την Τουρκία με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την τουρκική οικονομία».

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 25/07/2019

Εισήγηση Γκουτέρες για κοινή συνάντηση με Ακιντζί-Αναστασιάδη τον Σεπτέμβριο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: