Τι είπε ο Τραμπ στον Μητσοτάκη: Συγχαρητήρια και σθεναρή συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Εμίρη του Κατάρ Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani, στο Όβαλ Όφις, στον Λευκό Οίκο. EPA, KEVIN DIETSCH / POOL




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη χθες Τρίτη τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τη μεθεπομένη της εκλογικής νίκης του, σύμφωνα με τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου AFP.

Ο κ. Τραμπ τηλεφώνησε στον κ. Μητσοτάκη για του «δώσει τα συγχαρητήριά του», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

«Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την κοινή βούλησή τους να εργαστούν μαζί και να συνεχίσουν τη σθεναρή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσουν άμεσα οι διπλωματικές διαδικασίες για να επσικεφθεί ο κ. Μητσοτάκης τον Λευκό Οίκο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σε δική του ανακοίνωση, χαρακτήρισε την Ελλάδα “έναν από τους στενότερους συμμάχους μας”. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε, ελπίζουν να συνεργαστούν με τον κ. Μητσοτάκη για να «αυξήσουν την περιφερειακή σταθερότητα, να ενισχύσουν το διμερές εμπόριο και να διαφοροποιήσουν τις περιφερειακές ενεργειακές επιλογές», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης, που έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ πολιτικός δυναστείας, οδήγησε την Κυριακή στη νίκη το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που υποστηρίζει την ελεύθερη αγορά στη χώρα, η οποία έχει ξεκινήσει να βγαίνει από την οικονομική κρίση, τερματίζοντας την τετραετή κυριαρχία του αριστερού ηγέτη Αλέξη Τσίπρα.

Παρά τις απομακρυσμένες ρίζες του από την Αμερική, ο Τσίπρας ανέπτυξε στενές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τον Τράμπ, αλλά και με τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ανέπτυξε θερμές σχέσεις με το Ισραήλ, αναφέρει το πρακτορείο.

Ο Τσίπρας αποφάσισε μετά από τρεις δεκαετίες αντιπαράθεσης να επιλύσει το θέμα της ονομασίας της γειτονικής, προς την Ελλάδα, Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό αναζωογόνησε μια αντίδραση μεταξύ των Ελλήνων εθνικιστών, και ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επίλυση του Σκοπιανού συνέβαλε στην ήττα του.

Συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Μητσοτάκη από Τραμπ: Εμβάθυνση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: