Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών, η Χαλκιδική δοκιμάστηκε, δήλωσε ο Χρυσοχοϊδης

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (Α), ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σε σύσκεψη στη Χαλκιδικική. Photo via Youtube
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης βρίσκεται ήδη στην Χαλκιδική και συντονίζει τις κρατικές υπηρεσίες που παλεύουν να επαναφέρουν στην κανονικότητα την περιοχή.

Σε δηλώσεις που έκανε αναφέρει:

«Η Χαλκιδική δοκιμάστηκε από έντονο καιρικό φαινόμενο που άφησε πίσω του έξι νεκρούς, δύο παιδιά εξ αυτών και υπάρχει κι ένας αγνοούμενος ψαράς, για τον οποίο το Λιμενικό Σώμα πραγματοποιεί έρευνα. Παρούσες είναι όλες οι υπηρεσίες της Κεντρικής Μακεδονίας και της χώρας.

Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών. Είμαστε αλληλέγγυοι με τους συγγενείς τους και συμπάσχουμε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ως χώρα. Η παρουσία των υπηρεσιών της χώρας υπήρξε πρωτοφανής, γενναία, με αυταπάρνηση. Υπάρχουν 150 άτομα και 55 οχήματα που ήταν εδώ διατεταγμένα από χθες το πρωί όταν εντοπίστηκε το φαινόμενο και δόθηκε το alert για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πάνω από 40 μηχανήματα περιφέρειας και 100 εργαζόμενοι υπήρχαν για να απαντήσουν στις κλήσεις”.

Πρόσθεσε:

“Η δουλειά είναι πολύ καλή που ελαχιστοποίησαν στον βαθμό του δυνατού τις ζημιές. Δεν υπήρξαν πλημμυρικά αποτελέσματα, υπήρξαν πτώσεις δέντρων που κόστισαν τις ζωές των ανθρώπων. Οι άνθρωποι της Περιφέρειας και της Πυροσβεστικής κόβουν δέντρα που έχουν προκαλέσει προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής.

Θέλω να ζητήσω απ’ όλους να συνεχίσουν την προσπάθειά τους έτσι ώστε οι δρόμοι να είναι πολύ γρήγορα προσβάσιμοι. Ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου έχει καθαρίσει με εξαίρεση ενός τμήματος του κεντρικού οδικού δικτύου της Χαλκιδικής, που έπεσε πυλώνας της ΔΕΗ και έχει δημιουργήσει το μεγάλο πρόβλημα της ηλεκτροδότησης. Ο ΔΕΔΔΗΕ μας διαβεβαίωσε ότι μέχρι το βράδυ θα έχει ολοκληρώσει το δικό του κομμάτι.

Υφίσταται το πρόβλημα με τον ΑΔΜΗΕ, την υψηλή τάση, το οποίο είναι αναγκαίο για να δουλέψει και το δευτερεύον δίκτυο. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα γιατί φιλοξενούνται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και χιλιάδες επιχειρήσεις. Είναι ζήτημα οικονομικής επιβίωσης της περιοχής. Επίσης τις επόμενες ημέρες, θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές με βάση τους ισχύοντες νόμους. Γίνεται ήδη απογραφή και καταγραφή των ζημιών» δήλωσε από το κέντρο επιχειρήσεων που έχει στηθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Κλείνοντας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απένειμε τα εύσημα σε όσους εργάστηκαν όλη μέρα χθες, τη νύχτα ακόμα και τώρα που η Χαλκιδική μαζεύει τα κομμάτια της.

Ο υπουργός έφτασε στα Νέα Μουδανιά γύρω στις 6:30 το πρωί προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Νέας Προποντίδας «για τη διαχείριση ενός πολύ κρίσιμου περιστατικού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στις δηλώσεις που ακολούθησαν.

Καταγραφή και αποκατάσταση ζημιών

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «τις επόμενες μέρες θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές με βάση τους ισχύοντες νόμους», ενώ «αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απογράφει και καταγράφει τις ζημιές στις υποδομές και σε λίγο έρχονται συνεργεία για να καταγράψουν και να απογράψουν τις ζημιές στις ιδιωτικές περιουσίες, στα σπίτια και στις επιχειρήσεις, όπου αυτές υπάρχουν».

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση της περιοχής, όπου καταγράφονται πολλά προβλήματα από τις πρώτες ώρες των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή, ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε: «ο ΔΕΔΔΗΕ έρχεται με δεκάδες υπαλλήλους, τεχνικούς προκειμένου, όπως μας διαβεβαίωσε, μέχρι το βράδυ σε ό,τι τον αφορά να ολοκληρώσει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της περιοχής. Ωστόσο, υφίσταται το πρόβλημα με τον ΑΔΜΗΕ, με την υψηλή τάση, και αυτή τη στιγμή κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια και μέσα από το υπουργείο Ενέργειας, προκειμένου πολύ γρήγορα ο διοικητής του ΑΔΜΗΕ και όλοι οι αρμόδιοι να είναι εδώ, ώστε πολύ γρήγορα να αρθούν τα εμπόδια στον δρόμο και στη συνέχεια να επιδιορθωθεί το δίκτυο της υψηλής τάσης που είναι αναγκαίο να επιδιορθωθεί προκειμένου να δουλέψει και το δευτερεύον δίκτυο. Υπάρχει ένα ζήτημα ηλεκτροδότησης της περιοχής διότι φιλοξενούνται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις ξενοδοχειακές και επιχειρήσεις εστίασης, που φιλοξενούν πάρα πολύ κόσμο και συνεπώς είναι ζήτημα βιωσιμότητας, οικονομικής επιβίωσης της περιοχής».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Θ. Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο δήμαρχος Προποντίδας Μανώλης Καρράς, ο διοικητής του Γ Σώματος Στρατού, καθώς και στελέχη της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού. Η αναισθησιολόγος του ΕΚΑΒ Χριστίνα Καραμπελίδου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το σύνολο των τραυματιών που μεταφέρθηκαν κατά την διάρκεια της θεομηνίας στα νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική

Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το βράδυ. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έχουν θέσει σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες τους οι οποίες κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να βοηθήσουν εκατοντάδες πολίτες που καλούν σε βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι τον ενημερώνουν για την εξέλιξη του ακραίου καιρικού φαινομένου και τις προσπάθειες που καταβάλουν οι διασώστες.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι «έχουμε πάθει καταστροφή, έχουμε χάσει ανθρώπους. Θα γίνουν όλα όσα πρέπει για να υπάρξει αποκατάσταση των ζημιών

«Πάμε να αποκαταστήσουμε στο καλύτερο δυνατό τη ζημιά» συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Έχουν ήδη ενεργοποιηθεί όλες οι εθελοντικές ομάδες του νομού και έχουν ειδοποιηθεί και όλοι οι μηχανικοί της περιφέρειας οι οποίοι από τις 5.30 το πρωί θα ξεκινήσουν την διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε σπίτια, αλλά και σε δημόσιες υποδομές.

Παράλληλα επί ποδός είναι και συνεργεία της ΔΕΗ καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροφωτισμού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Τραγωδία στη Χαλκιδική: Έξι οι νεκροί από την κακοκαιρία, έρευνες για αγνοούμενο ψαρά

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required