Θα είναι το ΔΝΤ το “βραβείο παρηγοριάς” για τους ηττημένους σοσιαλιστές της Ευρώπης

Tο εσωτερικό των κεντρικών γραφείων του ΔΝΤ. Φωτογραφία HellasJournal.Com




Aς μην αντιμετωπίζεται το ΔΝΤ ως βραβείο παρηγοριάς στην Ευρωπαϊκή Ενωση –ο κόσμος χρειάζεται έναν ισχυρό αντικατάσταση της Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρει ο Wolfgang Münchau στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Όταν η ΕΕ επέμενε το 2011 για ευρωπαίο επικεφαλής διέθετε ικανό υποψήφιο. Τώρα στην λίστα υποψηφίων φαβορί είναι ο κ. Dijsselbloem που πρόταξε τη λιτότητα κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης. Που είναι και σοσιαλιστής –και οι σοσιαλιστές δεν πήραν κάτι στο παζάρι των αξιωμάτων.

Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΔΝΤ καλά θα κάνουν να αντιπροτείνουν δικό τους υποψήφιο –Trump και Johnson (αν γίνει π/θ εντός της εβδομάδας) μάλλον θα υποδείξουν από κοινού υποψήφιο. Το πρόβλημα με πολλούς κορυφαίους πολιτικούς της ΕΕ είναι ο βαθύς τους οικονομικός «αναλφαβητισμός».

Η λιτότητα ήταν μια από τις μεγάλες πολιτικές τραγωδίες της εποχής μας. Είναι αυτό που κρύβεται πίσω από την άνοδο της λαϊκιστικής Λέγκας στην Ιταλία. Οι πρόσφατες απαντήσεις της Ursula von der Leyen σχετικά με το γερμανικό πλεόνασμα στις ακροάσεις των υποψηφίων για την προεδρία της Επιτροπής δε δείχνουν να έχει αλλάξει κάτι. Απλά επιβεβαιώνουν την υπόθεση του οικονομικού «αναλφαβητισμού» που οδήγησε την ευρωζώνη στην κατάσταση που είναι σήμερα και τον Dijsselbloem στη λίστα υποψηφίων.

Οι δεξιότητες που χρειάζεται ο νέος επικεφαλής του ΔΝΤ είναι διαφορετικές από ότι οκτώ χρόνια πριν. Ο υποψήφιος που θα αναδειχθεί στην προεδρία θα πρέπει να αντιμετωπίσει εμπορικούς και νομισματικούς πολέμους, θολά σύνορα μεταξύ δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, νέους τύπους χρηματοπιστωτικών κρίσεων και ψηφιακά νομίσματα. Η επόμενη δεκαετία πιθανόν θα φέρει βαθιές αλλαγές στο διεθνές νομισματικό σύστημα. Αλλά, είναι φανερό ότι οι ΥπΟικ της ευρωζώνης δεν προέταξαν τέτοια ζητήματα στις συζητήσεις τους για τα κορυφαία αξιώματα.

Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το αν ο υποψήφιος θα προέρχεται από την ευρωζώνη ή όχι, από την αριστερά ή τη δεξιά, από το βορά ή το νότο. Ο κόσμος χρειάζεται μια εξέχουσα προσωπικότητα επικεφαλής του ΔΝΤ. Δεν πρέπει να επιτραπεί στην Ευρώπη να αντιμετωπίζει το ταμείο ως χώρο απόρριψης «ξεβρασμένων» αξιωματούχων.

Τίτλος του κειμένου: Do not treat the IMF as an EU consolation prize

Μα είναι δυνατόν: Προωθούν τον Ντάισελμπλουμ για τη θέση της Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: