Τετ-α-τετ ανοικτής ατζέντας Προέδρου Αναστασιάδη-Ακιντζί στα μέσα Αυγούστου

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί,. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Το ραντεβού των δύο ηγετών το οποίο έχει προγραμματιστεί για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα κρίνει την παραπέρα πορεία των εξελίξεων σε σχέση με το Κυπριακό, γράφει ο Φρίξος Δαλίτης στον Φιλελεύθερο.

  • Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, θα τα πουν σ’ ένα τετ-α- τετ ανοικτής ατζέντας, από το αποτέλεσμα της οποίας θα διαφανεί κατά πόσο υπάρχει προοπτική για να γεννηθεί μία νέα προσπάθεια άρσης του παρατεταμένου αδιεξόδου στο Κυπριακό και επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης θα διαφανεί και το κατά πόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις για σύγκλιση μια άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, όπως είναι και η θέση που διατύπωσαν τόσο μέσω επιστολών στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες όσο και δημόσια οι δύο ηγέτες. Ως εκ τούτου, για να γίνει πραγματικότητα το σενάριο αυτό, θα πρέπει να πειστεί και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για να επαναρχίσει μία νέα προσπάθεια στο Κυπριακό.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του χθες, ανέφερε ότι προσπάθεια για επανέναρξη διαπραγματεύσεων θα γίνει στην άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, που αναμένεται πριν από τα μέσα Αυγούστου, ενώ θα γίνει παράλληλη προσπάθεια να τερματιστούν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

  • Η Λευκωσία διαμηνύει σε κάθε περίπτωση πως για να προκύψουν συνομιλίες θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη επίδειξη καλής θέλησης από πλευράς Άγκυρας, με τερματισμό των παράνομων ενεργειών της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Από τουρκικής πλευράς, ωστόσο, τα μηνύματα που φτάνουν είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση για συνεργασία και εκτόνωσης της κατάστασης.

Δίνοντας συνέχεια στις απειλές του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το Σάββατο ανέφερε ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να επαναλάβει όσα έκανε το 1974, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκάι, δήλωσε χθες προκλητικά ότι η Τουρκία θα συνεχίσει με «αποφασιστικότητα» τις παράνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Μιλώντας από το κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας, δήλωσε πως «κάθε σπιθαμή από τη γη μας και κάθε σταγόνα από τη θάλασσά μας, είναι πολύτιμη και απαραίτητη» και επανέλαβε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα «δικαιώματα των Τ/κ στην περιοχή».

Διαβάστε περισσότερα στον «Φ» που κυκλοφορεί

ΠΗΓΗ: Φρίξος Δαλίτης, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Το απόγευμα στο Στρόβολο, η κηδεία του Δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: