Τα σχέδια του Ταγίπ: Επανακατάληψη της Κύπρου, προσάρτηση και τουρκικό προτεκτοράτο

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΡΔΙΚΗ*

Μία από τις όμορφες θύμισες των παιδικών μου χρόνων ήταν η ετήσια οικογενειακή εκδρομή στα μοναστήρια της Κύπρου. Ο μακαρίτης ο κύριος Κώστας φόρτωνε την οικογένεια, γυναίκα και τρία μωρά, την παπαδιά και τον παππού πάτερ Στυλιανό και μία – δύο μέρες (αναλόγως αν το πρόγραμμα περιελάμβανε και Απόστολο Ανδρέα) γυρίζαμε τα μοναστήρια της Κύπρου.

Απ’ αυτές τις ετήσιες περιοδείες (και τις σχολικές εκδρομές) έμαθα την Κύπρο και κυρίως ευτύχησα να γνωρίσω και την κατεχόμενη Κύπρο και να την αγαπήσω ολόκληρη (κι όχι τη μισή).

  • Σε μια τέτοια εκδρομή βρεθήκαμε ένα μεσημέρι να ανεβαίνουμε το ανήφορο για την Παναγιά της Πάφου για το μοναστήρι της Χρυσορρογιάτισσας. Για ξεκούραση ανθρώπων και μηχανής, κάναμε στάση σε μια στροφή του δρόμου, θα πρέπει να ήταν κάπου εκεί κοντά στο χωριό Ασπρογιά. Ο παπά-Στυλιανός έκανε να περπατήσει λίγο, εγώ επτά χρονών θα ήμουν τότε, από πίσω του. Βρήκαμε έναν αγρότη να περιποιείται το αμπέλι του. Αγρότης κι ο παππούς, πιάνουν ψιλή κουβέντα για τα χωράφια και τον κόπο του εργάτη της γης.

Σε μια στιγμή λέει ο πάτερ Στυλιανός: «Ωραίος ο τόπος μας, να μην είχαμε και τους Τούρκους να θέλουν να μας τον πάρουν…». Ο παππούς μεγάλωσε με τα εθνικά ιδανικά και το όραμα της Ενώσεως, ο καημένος. Και γυρίζει ο αγρότης και του λέει «Όχι παπά μου, δεν την θέλουμε ούλλη. Μόνο τη μισή».

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Στη μνήμη του επτάχρονου αγοριού έμεινε πάντα καρφωμένη αυτή η φράση. Το 1970 οι Τούρκοι ήθελαν διχοτόμηση της Κύπρου. Ακόμα θέλουν και το απέδειξαν με όσες προτάσεις καταθέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τελευταία την πρόταση Ακιντζί για το φυσικό αέριο.

Αν μάλιστα κάποιος μελέτησε και τη στρατηγική που χάραξε σχεδόν πριν 70 χρόνια ο Νιχάτ Ερίμ –την οποία ακολουθούν πιστά από τότε– μέσω της διχοτόμησης, όποια μορφή κι αν έχει, επιδιώκουν ουσιαστικά την επανακατάληψη της Κύπρου –είτε αυτή έχει τη μορφή της προσάρτησης είτε τη μορφή της μετατροπής της σε ένα τουρκικό προτεκτοράτο.

  • Καθώς λοιπόν διαβάζω τα 9 σημεία της πρότασης Ακιντζί για το φυσικό αέριο και την ΑΟΖ, δεν μπορώ να μην θυμηθώ εκείνο τον συμπαθή Τουρκοκύπριο αγρότη, στο ανήφορο της Ασπρογιάς που μας πέταξε στα μούτρα τη διχοτόμηση, ως το προκάλυμμα της ολικής επανακατάληψης της νήσου Κύπρος.

Ευτυχώς ο πάτερ Στυλιανός είναι πλέον από καιρό στον άλλο κόσμο όπου δεν υπάρχει φυσικό αέριο, τουρκικός επεκτατισμός και επιθετικοί νεοσουλτάνοι. Ή λέτε να υπάρχουν;

*Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Τρικυμία στο Λευκό Οίκο για τον Ερντογάν: Ο κ. Τραμπ έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: