Τα σχέδια της Τουρκίας για να “σκοτώσει” το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου

File Photo: Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros. Photo via Twitter, @fatih_donmez, Υπουργείο Ενέργειας Τουρκίας




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, LIBERAL

Επιχείρηση πρόκλησης… βραχυκυκλώματος στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και αλλαγής κατεύθυνσης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού σε διαπραγμάτευση συνδιαχείρισης μεταξύ «κοινοτήτων» της ΑΟΖ και των φυσικών πόρων της Κύπρου είναι σε εξέλιξη, με την Τουρκία να προωθεί πρόταση Ακιντζί, την προπαραμονή της λήψης απόφασης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για μέτρα εις βάρος της Τουρκίας.

Χωρίς να αποτελεί έκπληξη ,καθώς ήδη η πρώτη ολοκληρωμένη τέτοιου είδους πρόταση είχε υποβληθεί το 2011 από τον τότε Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στον αείμνηστο Δημήτρη Χριστόφια ο οποίος την απέρριψε, σταθερή θέση της Τουρκίας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει η οποιαδήποτε κίνηση στο θέμα του σχεδιασμού της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ εάν δεν προηγηθεί η επίλυση του Κυπριακού ή διαφορετικά θα πρέπει να υπάρξει «συνδιαχείριση» μέσω κοινής εταιρίας που θα συγκροτηθεί από τις «δυο κοινότητες» με τρόπο που πρακτικά εξομοιώνεται η Κυρπιακή Δημοκρατία με το Κατοχικό καθεστώς και το ψευδοκράτος.

  • Τα σχέδια που υποβάλει σε διάφορες παραλλαγές η τουρκοκυπριακή πλευρά , είναι μεθόδευση όχι για να διευκολυνθεί η λύση του Κυπριακού και να προστατευθούν τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα και ο Ακιντζί ,αλλά αποτελεί την μοναδική όπως διαφαίνεται διέξοδο για να επιτύχει η Τουρκία τον στρατηγικό στόχο της, να αποκτήσει μερίδιο στον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου (που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία) μέσω των ελεγχόμενων Τουρκοκυπρίων.

Η πρόταση Ακιντζί προβάλλεται από την Τουρκία και τα κυβερνητικά ΜΜΕ ως η «μεγάλη είδηση» στο Κυπριακό ,καθώς έτσι επιχειρείται να αποσπασθεί η προσοχή της διεθνούς κοινότητας από την πειρατική πολιτική που ασκεί η Τουρκία στην περιοχή και να επιτύχει η Άγκυρα με διπλωματικά -επικοινωνιακά μέσα αυτό που δεν έχει επιτύχει μέχρι τώρα με την στρατιωτική απειλή ή με την πολυέξοδη αποστολή γεωτρύπανων στην περιοχή.

Εκ των πραγμάτων βεβαίως εφόσον επρόκειτο να γίνει επί της ουσίας συζήτηση ,θα έπρεπε να τεθούν στον κ. Ακιντζί ορισμένα ερωτήματα που θα αποκάλυπταν την … «ειλικρίνεια» των προθέσεων του. Η τουρκοκυπριακή πλευρά ομιλεί για κοινή εκμετάλλευση και συναπόφαση για τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ποια ΑΟΖ εννοεί η τουρκοκυπριακή πλευρά όμως; Σύμφωνα με την παράνομη «συμφωνία» Τουρκίας -Ψευδοκράτους για την οριοθέτηση Θαλασσίων ζωνών μεταξύ Κατεχομένων και Τουρκίας έγινε παράκαμψη όλων των προβλέψεων του Δικαίου της Θάλασσας προκειμένου να υπάρξει ευμενής προς τα τουρκικά συμφέροντα οριοθέτηση.

  • Επίσης με την τουρκική αξίωση για διαγραφή όλης της Κυπριακής ΑΟΖ έξω από τα χωρικά ύδατα της, απομένει λιγότερο από το 31% της ΑΟΖ που δικαιούται η Κυπριακή Δημοκρατία βάσει του Δικαίου της Θάλασσας.

Επίσης η Τουρκία έχει αμφισβητήσει επισήμως και δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τις Διεθνείς Συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου, Ισραήλ και Λιβάνου, βάσει των οποίων έχει γίνει και η οριοθέτηση των Οικοπέδων τα οποία έχουν δοθεί σε ξένες εταιρίες και στα οποία έχουν εντοπισθεί και τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου.

Συνεπώς για ποια ΑΟΖ ομιλεί ο κ. Ακιντζί; Αυτή που θεωρεί η Τουρκία ότι ανήκει στην Κύπρο ή αυτή που δικαιούται η Κυπριακή Δημοκρατία βάσει του Δικαίου της θάλασσας;

Πέραν των τεχνικών και πρακτικών προβλημάτων που θα δημιουργούσε η συζήτηση της τουρκικής(με τουρκοκυπριακή υπογραφή) πρότασης ,θα ισοδυναμούσε με εκούσια παραίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την άσκηση κορυφαίου κυριαρχικού δικαιώματος της και αποδοχή δια της πλαγίας την ανάδειξη του ψευδοκράτους σε ισότιμο εταίρο στην άσκηση κυριαρχίας.

  • Εξάλλου ο προσχηματικός χαρακτήρας της τουρκικής πρότασης με την υπογραφή Ακιντζί αποκαλύπτεται καθώς δεν νοιάζεται για την διασφάλιση των εσόδων που αναλογούν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ,μια και αυτό ρυθμίζεται από το Ταμείο Υδρογονανθράκων που έχει συσταθεί με νόμο από την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως επανειλημμένα μάλιστα έχει αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης στο Ταμείο αυτό θα υπάρχει παγίως και μέχρι να υπάρξει Συμφωνία , σε ταμειακό διαθέσιμο το 50% των συνολικών εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Πάντως με δεδομένο ότι και ευρωπαϊκές χώρες δεν επιθυμούν να τα σπάσουν με την Τουρκία ,και βλέπουν πολύ χαλαρά το θέμα της επιβολής μέτρων , αλλά και το γεγονός ότι ο ίδιος ο γ.γ. του ΟΗΕ κ. Γκουτιερες κρατά επιδεικτικά «ίσες αποστάσεις» στο θέμα της βάναυσης παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου ,προσδοκώντας ίσως ότι σύντομα θα μπορέσει να ηγηθεί μιας νέας προσπάθειας για το Κυπριακό , η πρόταση Ακιντζί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» για να ανατραπεί το αρνητικό για την Τουρκία κλίμα και για την άσκηση πίεσης επί της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις: Ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει τίποτα και κλιμακώνει την ένταση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: