Τα πάνω-κάτω στον καιρό με χαλάζι και ισχυρούς ανέμους στη Λάρισα: Ο καιρός την Πέμπτη

FILE PHOTO: Η έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε προκάλεσε μεγάλες ζημιές. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Φαίνεται πως ο καιρός… τρελάθηκε στην χώρα μας και δίνει εν μέσω θέρους πρωτοφανή για την εποχή φαινόμενα.

  • Συγκεκριμένα, σήμερα το μεσημέρι, κυρίως στην περιοχή του Αργυροπουλίου στον Τύρναβο, σημειώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση, αλλά και δυνατούς ανέμους, τα οποία δημιούργησαν πολλά προβλήματα.

Από το χαλάζι έχουν ήδη προκληθεί ζημιές στις καλλιέργειες, ενώ ο δυνατός άνεμος προκάλεσε πτώσεις δέντρων στην περιοχή.

  • Το πρωί πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Θεσσαλίας έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με στόχο τον συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, καθώς η περιφερειακή ενότητα Λάρισας, βρίσκεται στο επίπεδο επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς 4 (πολύ υψηλό) και θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξει αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή των αρμόδιων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων φαινομένων.

  • Στο μεταξύ, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, διανύουμε την τελευταία ημέρα καύσωνα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν τοπικά στα ανατολικά στους 40-42 βαθμούς. Αντίθετα στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τις ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες, οι οποίες σε ορισμένες περιοχές θα συνοδευτούν από πολύ ενισχυμένους ανέμους και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Εύβοιας και του Αιγαίου, ενώ τις βραδινές αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας θα συνεχίζουν να επηρεάζονται από ισχυρές καταιγίδες.

  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί από αργά το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, στη Χαλκιδική, στις Σποράδες, στην Εύβοια και σε παραθαλάσσια κυρίως τμήματα της ανατολικής και βόρειας χώρας, καθώς αναμένεται να επηρεαστούν από τοπικά ισχυρές καταιγίδες συνοδεία πολύ ενισχυμένων ριπαίων ανέμων.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα προβλεπόμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 11/07, και επισημαίνονται οι περιοχές όπου χρειάζεται να δοθεί προσοχή λόγω της εκδήλωσης ισχυρών καταιγίδων.

 

Τα προβλεπόμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Ιουλίου 2019. Φωτογραφία: meteo/EAA

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αύριο Πέμπτη, 11 Ιουλίου

  • Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, στη Χαλκιδική, στις Σποράδες, στην Εύβοια και σε παράκτια κυρίως τμήματα της ανατολικής και βόρειας χώρας, περιμένουμε την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες σταδιακά θα περιοριστούν και μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται κατά τόπους αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες μετά το μεσημέρι στα νότια και πιθανόν στα ορεινά της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από 12 έως 28, στην Ήπειρο από 15 έως 32 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 17 έως 29, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 22 έως 33 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 30, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 31 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου από 19 έως 28 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη από 19 έως 32 και στα Δωδεκάνησα από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

  • Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ, με προοδευτική εξασθένηση. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, και τοπικά στο Κεντρικό Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια τμήματα του νομού όπου υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν και λίγες σποραδικές καταιγίδες, αλλά τις μεσημεριανές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, και τοπικά στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 22 έως 29 βαθμούς, αλλά στα βόρεια δε θα ξεπεράσει τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές και καταιγίδες, πιθανόν τοπικά ισχυρές, με βελτίωση τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ, αλλά το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 18 έως 27 βαθμούς.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καύσωνας από Θεσσαλία και κάτω, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας στο Βορρά [χάρτες]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: