Τα πάνω κάτω στα ελληνικά ΑΕΙ προτίθεται να φέρει η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως

File photo: Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Για μια ακόμη φορά υπουργός Παιδείας με την ανάληψη των καθηκόντων του υπόσχεται να αλλάξει ριζικά και προς το καλύτερο την κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση. Μένει φυσικά αυτό να αποδειχθεί στην πράξη καθώς όλες οι προηγούμενες προσπάθειες είτε αποδείχθηκαν κενά λόγια είτε έμειναν ημιτελείς.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόσο στις δηλώσεις της κατά την ανάληψη των καθηκόντων της όσο και σε συνέντευξή της την Κυριακή στην εφημερίδα Καθημερινή κάνει λόγο για «εξωστρεφή, αυτόνομα και αξιολογούμενα πανεπιστήμια».

Η κυρία Κεραμέως, επισημαίνει ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας θα διευρύνει τη δυνατότητα ξενόγλωσσων προπτυχιακών για προσέλκυση φοιτητών από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα απελευθερώσεις τις μεταπτυχιακές σπουδές, θα επιτρέψει την αναζήτηση νέων πηγών χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ, όπως οι δωρεές και οι επώνυμες έδρες.

Παράλληλα προαναγγέλλει αλλαγή του τρόπου διοίκησης των ιδρυμάτων χωρίς αν διευκρινίζει αν θα γίνει επαναφορά των προβλέψεων του νόμου της Άννας Διαμαντοπούλου, του μοναδικού νόμου για την παιδεία που είχε ψηφιστεί με τόσο ευρεία πλειοψηφία και καταργήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από έγκυρες πηγές του υπουργείου Παιδείας μέσα στις προθέσεις της νέας ηγεσίας είναι η σταδιακή χορήγηση πλήρους αυτονομίας στα ιδρύματα προκειμένου αυτά να αποφασίζουν για τον αριθμό των εισακτέων τους αλλά και τις βάσεις εισαγωγής στα προγράμματά τους.

Όπως τονίζεται και σε δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, ο τρόπος οργάνωσης και διοίκησης των ΑΕΙ και των ΤΕΙ θα προσομοιάζει με το μοντέλο των αμερικανικών ιδρυμάτων.

Παράλληλα, υπάρχει πρόθεση να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των Ειδικών Λογαριασμών των ΑΕΙ στην κατεύθυνση της ευελιξίας τους και της πιο εύκολης διαχείρισης των κονδυλίων από τα ερευνητικά προγράμματα στα πανεπιστήμια.

Παράλληλα με την αλλαγή της σημερινής ρύθμισης για το πανεπιστημιακό άσυλο υπάρχει η πρόθεση να οριστεί ειδικός τρόπος ελέγχου όσων εισέρχονται τουλάχιστον στα κεντρικά κτίρια και τις αίθουσες διδασκαλίας σε πρώτη φάση και αργότερα και στα μεγάλα κάμπους.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη της κυρίας Κεραμέως στην εφημερίδα Καθημερινή:

  • Γιατί κρίνετε ότι θα πρέπει να καταργηθεί το άσυλο;

Διότι τα πανεπιστήμιά μας έχουν μετατραπεί σε ορμητήρια βίας και ανομίας. Χωρίς ασφάλεια, δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ακαδημαϊκή ελευθερία, ενώ υπονομεύεται και η εκπαιδευτική διαδικασία. Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει το κατάλληλο ακαδημαϊκό περιβάλλον για την αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ελευθερίας. Για να επιτευχθεί αυτό, οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να επεμβαίνουν στον χώρο του πανεπιστημίου για κάθε αξιόποινη πράξη. Οπως συμβαίνει, άλλωστε, και σε κάθε δημόσιο χώρο.

  • Υπάρχει ένα ζήτημα για το οποίο καταγράφηκαν οξύτατες αντιδράσεις τόσο από τα ΑΕΙ και τους φορείς όσο και από τη Ν.Δ. προεκλογικά: αφορά τη δημιουργία νέων τμημάτων ΑΕΙ από τον τέως υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν καν πρόγραμμα σπουδών, καθώς και την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ. Θα αφήσετε τα νέα τμήματα ως έχουν;

Έχει πράγματι προκληθεί οξύ πρόβλημα. Η τεχνολογική εκπαίδευση έπρεπε να ενισχυθεί ουσιαστικά. Η διαδικασία, όμως, που ακολουθήθηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση δεν υπηρέτησε τον στόχο αυτό. Η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη έγινε χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αξιολόγηση των εν λόγω ιδρυμάτων, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Και, ακόμη, χωρίς καν μέριμνα για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Η απερχόμενη κυβέρνηση πολιτεύτηκε, ιδίως στην περίπτωση αυτή, με όρους επικοινωνιακούς και μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε, εντός των νέων συγχωνευμένων ιδρυμάτων, τον τεχνολογικό χαρακτήρα των τμημάτων που προέρχονται από τα πρώην ΤΕΙ. Με στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης, όπως η ενίσχυση των εργαστηρίων.

  • Θα αλλάξετε τον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ; Σκέφτεστε να επαναφέρετε τα Συμβούλια Ιδρύματος;

Ναι, θα αλλάξει ο τρόπος διοίκησης των ανώτατων ιδρυμάτων. Για να έχουμε ΑΕΙ πραγματικά αυτόνομα και αυτοδιοικούμενα, οφείλουμε να τα ενισχύσουμε με σύγχρονους και αποτελεσματικούς θεσμούς διοίκησης και με διακριτές και σαφώς καθορισμένες αρμοδιότητες. Στο πλαίσιο αυτό, μελετούμε και την επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος, στα οποία συμμετείχαν και διαπρεπείς Ελληνες του εξωτερικού, έχοντας όμως προβεί σε προηγούμενη αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας τους, καθώς και την επαναφορά του θεσμού του γενικού γραμματέα στα ΑΕΙ. Η επιλογή του θα γίνεται από το κάθε ίδρυμα, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, και ο ρόλος του θα είναι, εκτιμούμε, καθοριστικός για την εύρυθμη διοικητική του λειτουργία.

  • Θα συνδέσετε τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ με τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους;

Το ερώτημά σας συνδέεται, εκτιμώ, με ένα ευρύτερο ζήτημα. Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα οικονομικά της εκπαίδευσης, στη μελέτη δηλαδή όλων των οικονομικών πτυχών της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, ώστε να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε αποτελεσματικότερα, ως υπουργείο, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό, η κρατική χρηματοδότηση προς τα ανώτατα ιδρύματα θα βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια και δείκτες, όπως το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών, το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, τα οποία πρέπει να αποτιμώνται και να κοστολογούνται. Θα συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

  • Υπάρχει ανησυχία για την κατάργηση των «αιώνιων» φοιτητών.

Έχουμε δεσμευθεί για την καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2. Είναι, όμως, εύλογο να προβλεφθούν και εξαιρέσεις, τις οποίες θα διερευνήσουμε προσεκτικά, όπως και μεταβατικό στάδιο εφαρμογής.

  • Η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε ένα νέο εξεταστικό σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο του 2019. Θα το διατηρήσετε ως έχει ή θα κάνετε αλλαγές επ’ αυτού και ποιες;

Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μαθητές και οι οικογένειές τους δεν είναι πειραματόζωα. Κάθε αλλαγή πρέπει να υλοποιείται προσεκτικά και κατόπιν ενδελεχούς μελέτης, καθώς επηρεάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα. Εχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν, ειδικά τα παιδιά που μπαίνουν τώρα στην Γ’ Λυκείου και έχουν κάνει ήδη τον σχεδιασμό τους. Σκοπεύουμε, ωστόσο, να προβούμε σε επιμέρους βελτιωτικές κινήσεις, για να καταστήσουμε πιο λειτουργικό το ισχύον σύστημα που χαρακτηρίζεται από πλήθος στρεβλώσεων, όπως η εξεταστέα ύλη. Ουσιαστικότερες αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα θα γίνουν σε βάθος χρόνου, χωρίς αιφνιδιασμό και προχειρότητα.

Hellas Journal

Η ΔΕΗ βρίσκεται στο… παρά πέντε, λέει ο Χατζηδάκης: Το σχέδιο σωτηρίας της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: