File Photo: O Βραζιλιάνος Μπρούνο Φράτους, ο Αμερικανός Κάλεμπ Ντρέσελ και ο Έλληνας αθλητής Κριστιάν Γκολομέεβ.EPA, PATRICK B. KRAEMER




Ολοκληρώθηκε σήμερα το 18ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης, που στη Γκουανγκζού της Νότιας Κορέας

Η ελληνική αποστολή είχε -όπως συμβαίνει συνήθως- καλές και κακές στιγμές. Στις πρώτες περιλαμβάνεται η παρουσία του Απόστολου Χρήστου στον τελικό των 50μ. ύπτιο και η κατάρριψε του πανελληνίου ρεκόρ, η συμμετοχή της Άννας Ντουντουνάκη σε δύο ημιτελικούς και η επίτευξη από την ίδια του ορίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και η πρόκριση της ομάδας 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών στο Τόκιο.

  • Από την άλλη, απογοήτευσε ο Ανδρέας Βαζαίος, που δεν κατάφερε να μπει ούτε στον ημιτελικό των 200μ. μικτή ατομική, ενώ κατώτερη του αναμενομένου ήταν και η παρουσία της Νόρας Δράκου.

Τα πάντα, όμως, επισκιάζονται από την τεράστια επιτυχία του Κριστιάν Γκολομέεβ, ο οποίος κατόρθωσε να γίνει ο δεύτερος Έλληνας κολυμβητής (μετά τον Άρη Γρηγοριάδη) που ανεβαίνει στο βάθρο ενός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

  • Για μία χώρα όπου θεωρείται μεγάλη επιτυχία μία πρόκριση σε τελικό, η κατάκτηση της δεύτερη θέσης σε ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά αγωνίσματα της κολύμβησης, αποτελεί πρωτοφανή θρίαμβο.

Ένα χρόνο μετά το πρώτο του μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση, το ασημένιο στο Ευρωπαϊκό της Γλασκόβης, ο αθλητής του Εθνικού και του Άκη Οικονόμου ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου και στο πολύ δυσκολότερο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, χάνοντας μόνο από το μεγάλο αστέρι των αγώνων, τον Αμερικανό Κάλεμπ Ντρέσελ.

Το 21.45 του τελικού είναι ένα εκατοστό του δευτερολέπτου μακριά από το πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει, αφού έτσι κι αλλιώς η πρωτιά ήταν… καπαρωμένη.

  • Για τον Γκολομέεβ, ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα είχε φτάσει πολύ κοντά στην πρόκριση στον τελικό των 50μ. πεταλούδα (κατετάγη 9ος, αλλά θα περνούσε αν έπιανε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ), ο επόμενος στόχος είναι πλέον ξεκάθαρα το Τόκιο.

Παρότι μεσολαβεί το Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης, το Μάιο του 2020, ο 26χρονος πρωταθλητής ονειρεύεται τη μεγάλη διάκριση στην ιαπωνική πρωτεύουσα. Ουδείς Έλληνας κολυμβητής έχει αγωνιστεί ποτέ σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων εκτός Αθήνας, αλλά για τον Κριστιάν ο στόχος είναι κάτι παραπάνω από την οκτάδα.

  • Ο ανταγωνισμός πάντως στο Τόκιο θα είναι μεγαλύτερος, καθώς μάλλον θα κάνει την επανεμφάνισή του και ο Γάλλος Φλοράν Μανοντού, «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Λονδίνου και δεύτερος στο Ρίο.

Για τον Απόστολο Χρήστου, ο βασικός στόχος στη Γκουανγκζού ήταν η πρόκριση στον τελικό των 100μ. ύπτιο. Στόχος που ήταν -και αποδείχθηκε, βάσει επιδόσεων- εφικτός, αλλά έμεινε απραγματοποίητος, αφού ο πρωταθλητής του Ολυμπιακού δεν κατάφερε να πιάσει το ατομικό του ρεκόρ (που έχει μείνει ίδιο από το 2016, όταν ήταν 20 ετών) και έμεινε δέκατος.

Ακολούθησε και μία μέτρια εμφάνιση στα 200μ. ύπτιο, όμως ο αθλητής του Πάνου Βελέντζα βρήκε το σθένος να αντιδράσει και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό των 50μ. ύπτιο.

  • Στην παρθενική συμμετοχή του σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ο Χρήστου έμεινε μεν όγδοος, αλλά με το 24.75 που σημείωσε κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ του Άρη Γρηγοριάδη (24.77), που άντεχε από την αντίστοιχη διοργάνωση της Ρώμης, το 2009.

Σπουδαία επιτυχία θεωρείται η 10η θέση της ομάδας 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών, που της εξασφάλισε και τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκτός από σπουδαία, ήταν και μία επιτυχία αναπάντεχη, υπό την έννοια ότι η ελληνική τετράδα απαρτίστηκε από τρεις αθλητές που δεν ειδικεύονται στα 100μ. ελεύθερο (Γκολομέεβ, Χρήστου, Βαζαίο), και τον νεαρό και άπειρο Γιάννη Γεωργαράκη, ο οποίος δεν έχει «κατέβει» ποτέ τα 50 δευτερόλεπτα.

Κι όμως, οι κολυμβητές μας έκαναν εξαιρετική κούρσα, έχασαν για δύο εκατοστά του δευτερολέπτου το πανελλήνιο ρεκόρ και προκρίθηκαν για δεύτερη διαδοχική φορά σε Ολυμπιακούς.

  • Στον αντίποδα, η παρουσία του Ανδρέα Βαζαίου στη διοργάνωση ήταν απογοητευτική. Παρότι ξεκίνησε με μία πολύ καλή κούρσα στα 4Χ100μ., στη συνέχεια απέτυχε να περάσει στα ημιτελικά των 200μ. μικτή ατομική, αγώνισμα στο οποίο στόχευε στην πρόκριση στον τελικό, ενώ έμεινε χαμηλά στα 100μ. πεταλούδα.

Είναι η δεύτερη διαδοχική χρονιά που ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2016 δεν καταφέρνει να πλησιάσει τα στάνταρ του και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τον ίδιο και τον προπονητή του ενόψει 2020, καθώς μάλιστα παραμένει σε εκκρεμότητα το -θεωρητικά εύκολο- όριο για το Τόκιο.

Με δύο συμμετοχές σε ημιτελικούς και την επίτευξη του ορίου πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, η Άννα Ντουντουνάκη έχει κάθε λόγο να επιστρέψει ικανοποιημένη από τη Νότια Κορέα, καθώς μάλιστα είχε μία δύσκολη χρονιά, λόγω των μεταπτυχιακών σπουδών της στην Αγγλία.

  • Της έλειψε ένα πανελλήνιο ρεκόρ, που θα μπορούσε να της δώσει κάτι καλύτερο από τη 15η θέση που πήρε στα 50μ. και στα 100μ. πεταλούδα, αλλά οι βασικοί στόχοι επιτεύχθηκαν. Η συμμετοχή της στα 200μ. ήταν περισσότερο διαδικαστική.

Η Νόρα Δράκου αγωνίστηκε για πέμπτη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Γιάννη Δρυμωνάκου, αλλά αυτό είναι το μόνο που αξίζει να κρατήσει η 27χρονη κολυμβήτρια από τη Γκουανγκζού.

Η Πατρινή πρωταθλήτρια δεν βρέθηκε σε καλή κατάσταση και αποκλείστηκε στα προκριματικά και των τριών αγωνισμάτων που συμμετείχε, ενώ με βάση τα ρεκόρ της θα μπορούσε να μπει στους ημιτελικούς, τόσο στα 50μ. ύπτιο όσο και στα 50μ. ελεύθερο.

  • Το χειρότερο είναι ότι το Ολυμπιακό όριο μοιάζει μακρινό για τη Δράκου, που θα πρέπει να δουλέψει πολύ (και να μείνει μακριά από τραυματισμούς) την επόμενη χρονιά, για να πάρει το εισιτήριο για το Τόκιο.

Ο Δημήτρης Νέγρης ξεκίνησε καλά, με ατομικό ρεκόρ και 16η θέση στα 400μ. ελεύθερο, αλλά στα άλλα δύο αγωνίσματα που μετείχε δεν κατάφερε να πάει όσο γρήγορα ήθελε, ιδίως στο 800άρι, όπου έχει και περισσότερες πιθανότητες να πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς.

  • Ο Γιάννης Γεωργαράκης, τέλος, βοήθησε την ομάδα 4Χ100μ. να εξασφαλίσει το εισιτήριο για το Τόκιο, αλλά για να έχει δικαίωμα να ταξιδέψει στην Ιαπωνία, χρειάζεται να πιάσει έστω το χαμηλό όριο στο ατομικό αγώνισμα, κάτι που δεν πέτυχε στη Γκουανγκζού.

Αναλυτικά οι ελληνικές συμμετοχές στα αγωνίσματα κολύμβησης του 18ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υγρού στίβου:

ΑΝΔΡΕΣ

ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΘΛΗΤΗΣ ΘΕΣΗ ΧΡΟΝΟΣ

50μ. ελεύθερο Κριστιάν Γκολομέεβ 2 21.45

100μ. ελεύθερο Γιάννης Γεωργαράκης 55 50.48

400μ. ελεύθερο Δημήτρης Νέγρης 16 3:50.81

800μ. ελεύθερο Δημήτρης Νέγρης 22 7:58.99

1.500μ. ελεύθερο Δημήτρης Νέγρης 27 15:25.71

50μ. ύπτιο Απόστολος Χρήστου 8 24.75 (ΝΠΡ)

100μ. ύπτιο Απόστολος Χρήστου 10 53.56

200μ. ύπτιο Απόστολος Χρήστου 24 1:59.42

50μ. πεταλούδα Κριστιάν Γκολομέεβ 9 23.29

100μ. πεταλούδα Ανδρέας Βαζαίος 29 53.41

200μ. μικτή ατομική Ανδρέας Βαζαίος 17 1:59.80

4Χ100μ. ελεύθερο Ανδρέας Βαζαίος 10 3:14.44

Κριστιάν Γκολομέεβ

Γιάννης Γεωργαράκης

Απόστολος Χρήστου

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΘΕΣΗ ΧΡΟΝΟΣ

50μ. ελεύθερο Νόρα Δράκου 21 25.19

100μ. ελεύθερο Νόρα Δράκου 30 55.50

50μ. ύπτιο Νόρα Δράκου 21 28.48

50μ. πεταλούδα Άννα Ντουντουνάκη 15 26.31

100μ. πεταλούδα Άννα Ντουντουνάκη 15 57.99

200μ. πεταλούδα Άννα Ντουντουνάκη 25 2:13.83

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: