File Photo: Στιγμιότυπο από την συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον νέο παράνομο ψευδο-«πρωθυπουργό», Ερσίν Τατάρ και τον παράνομο ψευδο-«υπουργό εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία. Φωτογραφία: Turkish Presidency




Σε απειλητικούς τόνους κινήθηκαν οι αντιδράσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς στις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στην Τουρκία για τις παράνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

  • Η ε/κ πλευρά πρέπει να φοβάται περισσότερο ένα θερμό επεισόδιο ανάφερε ο παράνομος ψευδο-«πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι όσο οι Τ/κ αντιστέκονται με αποφασιστικότητα στην προσπάθεια των Ε/κ να τους καταστήσουν σε μειονότητα, οι Ε/κ «δεν πρόκειται να καθίσουν μαζί μας στο ίδιο τραπέζι».

Σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu στα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ επανέλαβε τη θέση του ότι οι Ε/κ βλέπουν την Κύπρο ελληνικό νησί και ακόμα θέλουν την ένωση με την Ελλάδα. Λόγω της ιδεολογικής τους άποψης, συνέχισε, οι Ε/κ δεν παίρνουν σοβαρά και μειώνουν τους Τ/κ, αλλά ο τ/κ «λαός» έδειξε αντίσταση σε αυτά τα χώματα και με τη στήριξη της Τουρκίας αντιστάθηκε μέχρι το 1974.

  • Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων ο κ. Τατάρ είπε ότι επειδή κάποιος είπε κάτι δεν σημαίνει ότι οι Τ/κ θα εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους, είναι ένα «περήφανο “έθνος”». «Αυτό το περήφανο “έθνος” αναζητεί το δικαίωμα που του αρμόζει. Ο τ/κ λαός εμπιστεύεται μέχρι τέλους την Τουρκική Δημοκρατία». Γίνεται λόγος για ένταση, συνέχισε λέγοντας ότι κάποτε συζητείται εάν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο.

«Από ένα θερμό επεισόδιο πιο πολύ να φοβάται η Κυπριακή Δημοκρατία. Σε μια οποιαδήποτε ένταση ή ο Αλλάχ να προστατεύει, σε περίπτωση σύγκρουσης, αυτή που θα χάσει στην πραγματικότητα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Σίγουρα κι αυτοί το λαμβάνουν πολύ σοβαρά αυτό».

Νωρίτερα σε γραπτή του δήλωση ο παράνομος ψευδο-«πρωθυπουργός» Τατάρ ανέφερε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συμβάλλει στις προσπάθειες των Ε/κ, που επωφελούνται από το υφιστάμενο καθεστώς, να παραμείνει άλυτο το Κυπριακό και όχι να υπάρξει μια συμφωνία. Αυτό που ΕΕ και ε/κ πλευρά πρέπει να κάνουν δεν είναι να λαμβάνουν αποφάσεις κατηγορώντας την Τουρκία, αλλά να λάβουν υπόψιν τις εποικοδομητικές προτάσεις που κατατίθενται εκ μέρους των εκπροσώπων του τ/κ «λαού», κατά την έκφρασή του. Θεωρεί δε άκυρη και ντροπιαστική την εν λόγω απόφαση.

Οζερσάι: «Θα χαιρετιόμαστε από τις πλατφόρμες»

Εξάλλου σε εκτενή ανάρτησή του στο Facebook o παράνομος ψευδο-«υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι, χαρακτήρισε ως «νέο παράδειγμα ακρισίας» την απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που δεν λαμβάνει υπόψιν ούτε τη βούληση των Τ/κ, ούτε τα δικαιώματά τους στον φυσικό πλούτο στην ανατολική Μεσόγειο.

  • Ο κ. Οζερσάι θεωρεί ασέβεια το να μη γίνεται ούτε αναφορά στη λέξη Τουρκοκύπριοι, που είναι εταίροι των φυσικών πηγών, όπως είπε, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ουδέτερη όχι μόνο στη διαδικασία για τη λύση, αλλά ούτε στο θέμα των φυσικών πόρων και γι΄ αυτό το λόγο «δεν μπορεί να έχει κανένα ρόλο και δεν πρέπει. Αυτό μας έδειξε για ακόμη μια φορά».

Θεωρεί δε ότι με το να καλεί η ΕΕ τους Ε/κ και την Τουρκία να συζητήσουν το θέμα των φυσικών πόρων, παραγκωνίζει τους Τ/κ. Υποστήριξε επίσης ότι η ΕΕ συνεχίζει να χαϊδεύει τους Ε/κ, από τους οποίους δεν μπορεί να αναμένεται μετά το χάιδεμα της πλάτης, να συμμετέχουν σε έναν λογικό διάλογο είτε για το Κυπριακό είτε για το φυσικό αέριο. Με αυτό τον τρόπο, ανέφερε, ο Ε/κ ηγέτης πιστεύει ότι είναι μια δύναμη που περνά, πράγμα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

  • Διερωτάται δε γιατί ενώ οι Ε/κ, που είναι ο ένας εκ των ιδιοκτητών αυτών των πηγών, μπορεί να επωφεληθεί από αυτές χωρίς λύση του Κυπριακού, οι Τ/κ για να επωφεληθούν πρέπει να υπάρχει λύση, όπως και το γιατί η ΕΕ αφήνει εκτός φυσικού αερίου τους Τ/κ που έχουν δικαίωμα διαπραγμάτευσης για τη λύση του Κυπριακού και το μέλλον του νησιού.

«Κάνουμε έκκληση, ελάτε να εκμεταλλευτούμε μαζί αυτές τις πηγές, να συνεργαστούμε. Την κάνουμε αυτή την έκκληση από το 2011. Η ΕΕ δεν μπόρεσε να δει αυτή την ευκαιρία, εάν εμποδίσει με αυτή την προσέγγιση και το χάιδεμα στην πλάτη την ε/κ πλευρά να δει την ευκαιρία, σημαίνει ότι από αυτούς τους καλοκαιρινούς μήνες θα χαιρετούμε ως ένας τον άλλο στις γεωτρητικές πλατφόρμες που είναι πλάι πλάι». Επιπλέον, εάν η ΕΕ και άλλοι παράγοντες δεν θα χρησιμοποιήσουν το αβαντάζ που έχουν για περιφερειακή συνεργασία, κατέληξε ο κ. Οζερσάι, τότε οι Τ/κ θα το χρησιμοποιήσουν με αποτελεσματικό τρόπο.

Πρωτοβουλία Ντενκτάς για κοινή επιστολή προς ΟΗΕ και ΕΕ

Δυστυχώς η διεθνής κοινότητα δεν έστησε ευήκοον ους στις εκκλήσεις που έκαναν χωριστά οι Τ/κ πολιτικοί, δήλωσε ο Σερντάρ Ντενκτάς, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το ότι αμέσως μετά την εποικοδομητική -όπως είπε- πρόταση Ακιντζί, η ΕΕ προχώρησε μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος του τ/κ ΔΚ ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε διαβουλεύσεις με όλα τα τ/κ πολιτικά κόμματα και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ώστε να στείλουν μια κοινή επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, όπως και στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Πριν από όλα είναι εμείς που πρέπει να στηρίξουμε τα δικαιώματά μας», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ

Παραλήρημα Κιλιτσντάρογλου: Πλήρης απαξίωση Ε.Ε. στα τουρκικά εδάφη -εννοεί την αν. Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: