Συνεχίζεται η ένταση του Ιράν με ΗΠΑ-Βρετανία: Διάλογοι από σύλληψη του βρετανικού τάνκερ

File Photo: Το βρετανικό πολεμικό πλοίο Type 45 destroyer HMS Duncan φθάνει στον Περσικό Κόλπο. EPA, BRITISH MINISTRY OF DEFENCE, HANDOUT
Η εξωτερική πολιτική του Ιράν πρέπει να αντιμετωπίσει την αμερικανική ηγεμονία και να προστατεύσει την πολυμέρεια, δήλωσε σήμερα Δευτέρα, 29 Ιουλίου, ο αντιπρόεδρος του Ιράν Εσάκ Τζαχανγκιρί, ο οποίος πρόσθεσε πως η μείωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το Ιράν βάσει της πυρηνικής συμφωνίας μπορεί να αντιστραφεί αν τα υπόλοιπα μέρη διατηρήσουν τη θέση τους στη συμφωνία.

  • Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν στα πρόθυρα του πολέμου τον περασμένο μήνα, όταν η Ισλαμική Δημοκρατία κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ, προκαλώντας παραλίγο μια επίθεση ως αντίποινα, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ ακύρωσε την τελευταία στιγμή.

«Η εξωτερική πολιτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι να προστατεύσει την πολυμέρεια και να αντιμετωπίσει την αμερικανική ηγεμονία», δήλωσε ο Τζαχανγκιρί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRIB.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ουάσινγκτον επιδεινώθηκαν αφότου ο Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις, και επανέφερε τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

  • Ο Τζαχανγκιρί δήλωσε πως η μείωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το Ιράν βάσει της πυρηνικής συμφωνίας μπορεί να αντιστραφεί αν τα υπόλοιπα μέρη που υπέγραψαν τη συμφωνία διατηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Το Ιράν δήλωσε τον Μάιο ότι θα μείωνε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε βάσει της συμφωνίας, με την οποία ήρθησαν οι περισσότερες διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης σε αντάλλαγμα για την περικοπή της πυρηνικής εργασίας του Ιράν.

Το Ιράν πιστεύει ότι τα υπόλοιπα μέρη που υπέγραψαν τη συμφωνία μπορούν να κάνουν περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της αποχώρησης των ΗΠΑ.

Στη δημοσιότητα αμοντάριστα πλάνα με προειδοποιήσεις σε βρετανικό πλοίο στο Χορμούζ

  • Το επίλεκτο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης δημοσιοποίησε σήμερα αμοντάριστα πλάνα που φέρεται να δείχνουν τους Φρουρούς να προειδοποιούν ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο στη διάρκεια της σύλληψης, στις 19 Ιουλίου, ενός υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου κοντά στο Στενό του Χορμούζ.

Ιρανοί καταδρομείς συνέλαβαν το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Stena Impero στην πιο σημαντική στον κόσμο θαλάσσια δίοδο για τη μεταφορά πετρελαίου, δύο εβδομάδες αφότου βρετανικές δυνάμεις συνέλαβαν ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο κοντά στο Γιβραλτάρ, το οποίο κατηγορούν ότι παραβίασε τις κυρώσεις σε βάρος της Συρίας.

Σύμφωνα με το Press TV, το ιρανικό αγγλόφωνο κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο, το βρετανικό πολεμικό πλοίο που αναφέρεται στη συνομιλία είναι το Montrose.

  • Το βίντεο, που δημοσιοποιήθηκε από το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, περιλαμβάνει αμοντάριστα πλάνα από τη σύλληψη του δεξαμενόπλοιου, δείχνοντας τους Φρουρούς να κατεβαίνουν στο κατάστρωμα από ελικόπτερο, με την ηχητική ηχογράφηση να ακούγεται από πάνω.

«Δεν πρέπει να επεμβαίνετε σε αυτά τα θέματα», λέει ο ναυτικός εκπρόσωπος των Φρουρών.

  • «Αυτό είναι ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο φόξτροτ δύο τρία έξι. Είμαι κοντά σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο στενό με ένα εμπορικό πλοίο να βρίσκεται εκεί κοντά που πραγματοποιεί μεταφορική διέλευση», απαντά μια φωνή με αγγλική προφορά.

«Μην βάλετε τη ζωή σας σε κίνδυνο», λέει ο εκπρόσωπος του ναυτικού των Φρουρών.

Το βίντεο περιλαμβάνει επίσης μια συνομιλία μεταξύ των Φρουρών και του ίδιου βρετανικού πολεμικού πλοίου στη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης στα μέσα Ιουλίου στο οποίο εμπλεκόταν το δεξαμενόπλοιο British Heritage, σύμφωνα με το Tasnim.

  • Τρία ιρανικά σκάφη προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διέλευση ενός πλοίου, του British Heritage, από το Στενό του Χορμούζ, αλλά αποσύρθηκαν έπειτα από προειδοποιήσεις ενός βρετανικού πολεμικού πλοίου, δήλωσε η βρετανική κυβέρνηση στις 11 Ιουλίου.

Η Βρετανία έστειλε την περασμένη εβδομάδα ένα πολεμικό πλοίο για να συνοδεύει όλα τα υπό βρετανική σημαία πλοία μέσω του Στενού του Χορμούζ, μια αλλαγή στην πολιτική που ανακοινώθηκε την Πέμπτη αφού προηγουμένως η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι δεν έχει τους πόρους για να το κάνει αυτό.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι ένα δεύτερο πολεμικό πλοίο, το HMS Duncan, έφθασε στον Κόλπο προκειμένου να υποστηρίξει τη διέλευση υπό βρετανική σημαία πλοίων διαμέσου του Στενού, μαζί με το HMS Monrose.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Μιλάμε με ΗΠΑ αν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα και απτά αποτελέσματα λέει το Ιράν

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal