Στους επτά ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τη φονική θεομηνία στη Χαλκιδική [videos,gallery]

Καταστροφές λόγω έντονων καιρικών φαινομένων στην Χαλκιδική. ΑΠΕ ΜΠΕ, PIXEL, STR




Τις πληγές της μετρά η Χαλκιδική, μετά την πρωτοφανής θεομηνία που είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε δέκα λεπτά να χαθούν επτά ανθρώπινες ζωές και να σημειωθούν βιβλικές καταστροφές.

Στην Σωζόπολη έχασαν τη ζωή τους δύο ηλικιωμένοι όταν το τροχόσπιτο στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τον δυνατό αέρα και κατέληξε στην παραλία. Στα Νέα Πλάγια τραγικό θάνατο βρήκε μία 54χρονη γυναίκα και ο 8χρονος γιος της την ώρα που βρίσκονταν σε ταβέρνα.

Στην Ποτίδαια άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πτώση δέντρου, ένας 39χρονος και ένα παιδάκι μόλις δύο ετών.

  • Λίγο μετά τις 13:35 εντοπίστηκε από ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού 6,9 ναυτικά μίλια από το αλιευτικό καταφύγιο στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής μια σορός, η οποία, όπως επιβεβαιώθηκε, μετά από αναγνώριση από τους οικείους του, ανήκει στον 62χρονο αλιέα που αγνοείτο από χθες το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, όταν βγήκε με τη βάρκα του για ψάρεμα υπό κακές καιρικές συνθήκες.

Εκατόν είκοσι πολίτες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία μετά τη θεομηνία στη Χαλκιδική
Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ή και με δικά τους μέσα 120 πολίτες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία Πολυγύρου, «Παπανικολάου«, «Γεννηματάς» και στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Από αυτούς, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έχει επιβεβαιωθεί ότι έξι άτομα είναι νεκρά, εννέα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ, δώδεκα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πολυγύρου και πέντε παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» με ελαφρά τραύματα.

Από χθες έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Βορείου Ελλάδας, τα οποία υποδέχονται πολίτες για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Τον συντονισμό όλων τον ενεργειών έχει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και το ΕΚΕΠΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία.

Ομαλοποιείται η κατάσταση στα τουριστικά καταλύματα της Χαλκιδικής σύμφωνα με τον ΕΟΤ
Ομαλοποιείται η κατάσταση στα τουριστικά καταλύματα της Χαλκιδικής, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΟΤ κάνοντας λόγο για περιορισμένης έκτασης ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες αυτοψίες. Την ίδια στιγμή ο ΕΟΤ αφού εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για τα θύματα των ακραίων καιρικών φαινομένων της 10ης Ιουλίου 2019, τονίζει ότι από τις πρώτες αυτοψίες, που διενήργησε κλιμάκιο της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Τουρισμού σε τουριστικά καταλύματα της Χαλκιδικής, δεν διαπιστώνονται σοβαρές ζημιές στις τουριστικές εγκαταστάσεις της περιοχής.

Οι ζημιές, που υπήρξαν, αφορούν κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, επισκευάζονται σταδιακά και σύντομα αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση και η επιστροφή στην κανονικότητα, πάντα σύμφωνα με τον ΕΟΤ.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις ( Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων), η φονική καταστροφή προήλθε από ακραίο και πρωτοφανούς έντασης για τις συνήθεις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής καιρικό φαινόμενο.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και οι 16 Υπηρεσίες Εξωτερικού του Οργανισμού βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και επικοινωνία με τις κατά τόπους αρχές, εντός και εκτός συνόρων ( Περιφέρειες, Πρεσβείες και Προξενεία), καθώς και με Tour Operators, που εδρεύουν στις περιοχές δικαιοδοσίας τους, προκειμένου να συνδράμουν και να παράσχουν κάθε δυνατή ενημέρωση ή πληροφορία σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στην πληγείσα περιοχή.

«Η Διοίκηση του ΕΟΤ εκφράζει την βαθύτατη θλίψη της στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» καταλήγει η ανακοίνωσή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σκηνικό πολέμου στη Χαλκιδική: Η αποκάλυψη της καταστροφής με το φως της ημέρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: