Στοιχεία σοκ από διεθνείς οργανισμούς: Έλλειψη εμβολίων-πείνα θερίζουν εκατομμύρια διεθνώς

File Photo: Είκοσι εκατομμύρια παιδιά χάνουν σωτήρια για τη ζωή τους εμβόλια, την στιγμή που η πείνα στον κόσμο συνεχίζει να αυξάνεται, προειδοποιούν διεθνείς οργανισμοί. Photo: Dazzle Jam via Pexels




Εκατομμύρια άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο από την πείνα και τις ασθένειες παγκοσμίως, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις διεθνών οργανισμών οι οποίοι δημοσιοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα νούμερα της ντροπής, προκαλώντας παγκόσμια αγανάκτηση.

  • Εκτεθειμένα σε άκρως απειλητικές ασθένειες βρίσκονται πάνω από ένα στα δέκα παιδιά, δηλαδή 20 εκατομμύρια παγκοσμίως, τα οποία έχασαν πέρυσι τη δυνατότητα να εμβολιαστούν για ασθένειες, όπως η ιλαρά, η διφθερίτιδα και ο τέτανος, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα, 15 Ιουλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF.

Σε μια έκθεση σχετικά με την παγκόσμια κάλυψη εμβολιασμού, οι υπηρεσίες αυτές των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνουν ότι τα επίπεδα εμβολιασμού έχουν βαλτώσει, ιδίως στις φτωχές χώρες ή σε περιοχές όπου μαίνονται συρράξεις.

  • «Τα εμβόλια είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία μας για την πρόληψη επιδημιών και να διατηρήσουμε τον κόσμο ασφαλή» επισήμανε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Άντχανομ Γκεμπρέισους σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε. «Συχνά, εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι φτωχότεροι, οι πλέον περιθωριοποιημένοι, όσοι πλήττονται από συρράξεις ή εκτοπίζονται από τα σπίτια τους, που είναι συνεχώς οι χαμένοι» υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

«Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι μένουν πίσω».

  • Η έκθεση των ΠΟΥ και UNICEF κατέδειξε ότι από το 2010, η κάλυψη εμβολιασμού με τρεις δόσεις εμβολίων κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη και μία δόση εμβολίου κατά της ιλαράς παρέμεινε στάσιμη σε ποσοστό περίπου 86%. Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλό, καθώς η κάλυψη σε ποσοστό 95% είναι γενικά αναγκαία για να υπάρξει «συλλογική ανοσία» σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το 2018, για παράδειγμα, ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς παγκοσμίως υπερδιπλασιάστηκε, σε σχεδόν 350.000.

«Η ιλαρά είναι ένας σε πραγματικό χρόνο δείκτης του πού πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο στη μάχη κατά αποτρέψιμων ασθενειών» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Ενριέτα Φορ.

  • «Μια έξαρση παραπέμπει στις κοινότητες που χάνουν τη δυνατότητα εμβολιασμού… (και) πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για να εμβολιάσουμε κάθε παιδί».

Σχεδόν τα μισά από τα παιδιά παγκοσμίως που δεν έχουν εμβολιαστεί βρίσκονται σε 16 χώρες: Αφγανιστάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Αϊτή, Ιράκ, Μάλι, Νίγηρας, Νιγηρία, Πακιστάν, Σομαλία, Νότιο Σουδάν, Σουδάν, Συρία και Υεμένη.

Εκατομμύρια οι νεκροί από την ασιτία

Σε κατάσταση πείνας βρέθηκαν 821,6 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως το 2018, έναντι 811 τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από οργανισμούς του ΟΗΕ, οι οποίοι διαπιστώνουν με λύπη ότι πρόκειται για την τρίτη συναπτή χρονιά αύξησης.

  • Έπειτα από δεκαετίες πτώσης, ο υποσιτισμός έχει ενισχυθεί από το 2015. Μεταξύ των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης που έχουν οριστεί για το 2030, η προοπτική ενός κόσμου χωρίς κανέναν άνθρωπο σε κατάσταση υποσιτισμού αποτελεί μια «τεράστια πρόκληση», σημειώνεται στην έκθεση.

Με τίτλο «Η κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο», το έγγραφο συντάχθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Για να προστατεύσουμε την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή, είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές με τις οποίες θα εμποδίσουμε πάση θυσία τους δυσμενείς οικονομικούς κύκλους, αποφεύγοντας να ελαττώσουμε τις απαραίτητες υπηρεσίες όπως τις φροντίδες υγείας και την εκπαίδευση» τονίζεται στην έκθεση.

  • Απευθύνοντας έκκληση για έναν «δομικό μετασχηματισμό» που θα περιλαμβάνει τους άπορους, οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν «την ενσωμάτωση των προβληματισμών για την επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή στις προσπάθειες μείωσης της φτώχειας», συνεχίζοντας τη μάχη, ταυτόχρονα, εναντίον των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων και τον αποκλεισμό κοινωνικών ομάδων.

Ο υποσιτισμός πλήττει πολλές ηπείρους: την Αφρική (αφορά σχεδόν το 20% του πληθυσμού, όπου ένας στους πέντε ανθρώπους βρίσκεται αντιμέτωπος με την πείνα), τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (λιγότερο από 7%) και την Ασία (άνω του 12%).

  • Προσθέτοντας τον αριθμό των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα με τον αριθμό των ανθρώπων που πλήττονται από επισιτιστική ανασφάλεια, υπολογίζεται πως περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων το 8% ζει στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε υγιή, θρεπτικά και επαρκή τρόφιμα.

Σε κάθε ήπειρο, οι γυναίκες είναι πιθανότερο να βρίσκονται σε κατάσταση πείνας σε σύγκριση με τους άνδρες, αν και η μεγαλύτερη διαφορά καταγράφεται στη Λατινική Αμερική.

  • Εξάλλου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) κρίνει ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι ανεπαρκής για την υλοποίηση του στόχο του 2030 προκειμένου να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των παιδιών που διαγιγνώσκονται με καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Σήμερα, 149 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα με αυτό το φαινόμενο.

Παραδόξως, η έκθεση τονίζει ότι ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων συνεχίζει να αυξάνεται σε όλες τις περιοχές, ιδίως στα παιδιά σχολικής ηλικίας και τους ενήλικες.

Το 2018, περίπου 40 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών ήταν υπέρβαρα. Το 2016, 131 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-9 ετών, 207 εκατομμύρια έφηβοι και δύο δισεκατομμύρια ενήλικες ήταν υπέρβαροι, σύμφωνα με την έκθεση.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Εργαζόμενοι της Amazon στη Γερμανία απεργούν διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: