Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται κατά την επίσκεψή του στο Μάτι, την Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018 ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Στο πολύπαθο Μάτι θα βρεθεί αύριο Τρίτη, ένα χρόνο ακριβώς μετά την ανείπωτη τραγωδία που συντάραξε το πανελλήνιο και όχι μόνο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός κατά την δευτερολογία του στην παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Βουλή έκανε ειιδκή αναφορά στο Μάτι και παρουσίασε τις άμεσες παρεμβάσεις του για την ανακούφιση των πληγέντων.

  • Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η αποδέσμευση, μέσα στον Αύγουστο, 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους, τα οποία, όπως ανέφερε, λιμνάζουν εδώ και ένα χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής, ενώ, ταυτόχρονα, θα καθαριστεί το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά από την τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης, η οποία συγκεντρώθηκε εκεί και παραμένει από πέρυσι.

Με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο και προβλέπει τα ακόλουθα:

  • Οι πολίτες με βαριά εγκαύματα από την πυρκαγιά θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
  • Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για πέντε χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
  • Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Όσο για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αυτήν τη στιγμή (σ.σ.: μετά την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης), με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού.

  • Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με τη συμμετοχή εθελοντών της τοπικής κοινωνίας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, των υπουργείων Περιβάλλοντος και Υποδομών, και της Γ. Γ. της Κυβέρνησης για την κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας.

Τέλος το ΤΕΕ αναλαμβάνει να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία πενταετία. Τώρα ωστόσο ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

Ενός λεπτού σιγή τήρησε η Βουλή στη μνήμη των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: