File Photo: Ο Πρόεδρος τηςΔημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρακάθεται σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. ΚΥΠΕ, ΓΤΠ, Σ.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Την τοποθέτηση του Τουρκοκύπριου κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, είτε κατ’ ιδίαν, είτε παρουσία της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, για να συζητήσουν την πρόταση για άτυπη πενταμερή συνάντηση, αναμένει η Λευκωσία.

  • Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι μετά από τη δημόσια τοποθέτηση σε σχέση με την ετοιμότητα του Προέδρου Αναστασιάδη να συναντηθεί με τον κ. Ακιντζί, επαφίεται πλέον στον Τ/κ κατοχικό ηγέτη να κάνει την επόμενη κίνηση.

«Θα πρέπει να απαντήσει με οποιονδήποτε τρόπο» ο κ. Ακιντζί, κατά πόσο είναι διατεθειμένος για μια τέτοια συνάντηση, πρόσθεσε η πηγή, ενώ είπε ότι αναλόγως των εξελίξεων, θα διαφανεί κατά πόσο ο Τ/κ κατοχικός ηγέτης ενεργεί μόνος ή σε συνεννόηση με την Άγκυρα. Αν πρόκειται για δήλωση προθέσεων του Τ/κ κατοχικού ηγέτη «απλώς θα μείνει η μπάλα πάνω του», εκτίμησε.

  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε σήμερα ότι ο Αναστασιάδης είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο κατοχικό ηγέτη, είτε κατ’ ιδίαν είτε στην παρουσία της κυρίας Λουτ, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και ο χρόνος σύγκλησης μιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως, συνόδου με σύνθεση Κραν Μοντανά, με την ελπίδα ότι μια τέτοια άτυπη σύνοδος, κατάλληλα προετοιμασμένη, θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.

Αναλόγως της απάντησης του κ. Ακιντζί, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση και με την έλευση της κυρίας Λουτ στην Κύπρο, με την κυβερνητική πηγή να διευκρινίζει ότι για την ε/κ πλευρά ισχύει η συνεννόηση της 12ης Ιουλίου, όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε εκφράσει τηλεφωνικά στην αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών την ετοιμότητά του να την υποδεχτεί στη Λευκωσία για διαβουλεύσεις σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Επανέναρξη συνομιλιών για Κυπριακό; Πρόταση Ακιντζί για άτυπη διάσκεψη, ικανοποίηση Αναστασιάδη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: