Την Τρίτη ανακοινώνεται ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας: Φαβορί πάντα ο Μπόρις Τζόνσον

File Photo: Ο Μπόρις Τζόνσον μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση. EPA, PETER POWELL




Ολοκληρώνεται στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα της Δευτέρας η ψηφοφορία μεταξύ των 160.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του κόμματος και νέου πρωθυπουργού.

Όλα τα προγνωστικά προεξοφλούν άνετη νίκη του τέως υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον έναντι του νυν υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος θα γίνει αύριο Τρίτη μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, γύρω στο μεσημέρι.

  • Την Τετάρτη το απόγευμα, μετά από την τελευταία εμφάνισή της στην εβδομαδιαία ώρα των ερωτήσεων προς την πρωθυπουργό, η Τερέζα Μέι θα μεταβεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να υποβάλει επισήμως την παραίτησή της στη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία λίγο αργότερα θα υποδεχθεί τον νέο πρωθυπουργό για να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει στη συνέχεια δήλωση έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ πριν ενδεχομένως ανακοινωθούν τα πρώτα ονόματα των νέων υπουργών.

  • Την Πέμπτη αναμένεται η πρώτη δήλωση του νέου πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία το απόγευμα της ίδιας μέρας θα διακόψει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
  • Ο νέος πρωθυπουργός θα κληθεί άμεσα να αντιμετωπίσει την ένταση με το Ιράν και ασφαλώς το αδιέξοδο στο Brexit.

Την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στην κυρία Μέι πριν από την παραίτησή της εφόσον νικητής στην κούρσα διαδοχής αναδειχθεί ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς, όπως τόνισε, δε θα μπορούσε να δεχθεί να υπηρετήσει σε μία κυβέρνηση που αναλογίζεται το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Πρόθεση παραίτησης σε περίπτωση εκλογής του κ. Τζόνσον εξέφρασε δημοσίως και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ.

  • Στο πιθανότατα τελευταίο άρθρο του για την Daily Telegraph στη σταθερή στήλη της Δευτέρας, ο κ. Τζόνσον επιλέγει να αναφερθεί στο ‘backstop’ για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία, συστήνοντας αισιοδοξία για την αντικατάστασή του.
  • «Αν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν χειροποίητους κώδικες προγραμματισμού για να πετύχουν επαναφορά στην ατμόσφαιρα της Γης το 1969 χωρίς τριβή, μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα του εμπορίου χωρίς τριβές στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας.

»Είναι ώρα η χώρα μας να ανακτήσει λόγο από το θετικό πνεύμα της. Μπορούμε να βγούμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου και ναι, σίγουρα έχουμε την τεχνολογία για να το κάνουμε. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η βούληση και η αποφασιστικότητα», γράφει ο επικρατέστερος νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Γνωστός για τις γκάφες του, ο Μπόρις Τζόνσον προκαλεί μεγάλη εχθρότητα στους αντιπάλους του Brexit, ορισμένοι από τους οποίους θεώρησαν την μεγάλη συσπείρωσή του στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ μερικούς μήνες πριν από το δημοψήφισμα του 2016 ως μέσο για την ικανοποίηση των προσωπικών του φιλοδοξιών.

Το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να πουν “Ναι, στην Ευρώπη” και “Όχι, στον Μπόρις”.

Για να κερδίσει την ψηφοφορία, ο Μπόρις Τζόνσον παίζει το χαρτί αυτού που θα σώσει το Brexit, το οποίο προβλεπόταν αρχικά για τις 29 Μαρτίου αλλά μετατέθηκε για τις 31 Οκτωβρίου και υπερηφανεύεται για την αποφασιστικότητά του, την “αισιοδοξία” του: “Όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και λύση”, δηλώνει.

Το Brexit, βεβαιώνει, θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου, ακόμη και χωρίς συμφωνία αν η ΕΕ αρνηθεί να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις, όπως έχει ήδη δηλώσει.

Εντούτοις η προοπτική ενός διαζυγίου με την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, για την οποία εκφράζουν φόβους οι οικονομικοί κύκλοι, δεν συγκεντρώνει την ομοφωνία των Συντηρητικών.

Χθες Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ ανακοίνωσε στο BBC ότι θα παραιτηθεί στην περίπτωση νίκης του Μπόρις Τζόνσον.

“Αν ο Μπόρις Τζόνσον γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, εγώ καταλαβαίνω ότι οι όροι του για να υπηρετήσει κάποιος στην κυβέρνησή του θα περιλαμβάνουν την αποδοχή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, και αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν θα μπορούσα ποτέ να συμφωνήσω”, δήλωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών, υπέρμαχος ενός ήπιου Brexit, υπογράμμισε εξάλλου ότι θα παραιτηθεί προτού ακόμη του ζητήσουν να φύγει, καθώς τα καθήκοντά του παύουν με το τέλος της κυβέρνησης Μέι.

Ούτως ή άλλως φαινόταν εντελώς απίθανο ο Χάμοντ να παραμείνει στη θέση του με τον Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά οι δηλώσεις του δείχνουν το μέγεθος της αντίστασης που μπορεί να συναντήσει ο τελευταίος τις ερχόμενες εβδομάδες.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός και ΑΠΕ

Πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο στο ανατολικό Λονδίνο: Μάχη δίνουν 100 πυροσβέστες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: