Στην αντεπίθεση η Βρετανία: Σε επιφυλακή για το Χορμούζ και σύλληψη δύο Ιρανών αξιωματικών

File Photo: Μέλη του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχαν στην σύλληψη του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Grace 1 στο Γιβραλτάρ. EPA, RAF, ΒRITISH MINISTRY OF DEFENCE, HANDOUT




Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Βρετανίας και Ιράν μετά την σύλληψη ιρανικού δεξαμενόπλοιου από το βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό την περασμένη εβδομάδα στο Γιβραλτάρ.

  • Μετά την χθεσινή απόπειρα ιρανικών σκαφών να καταλάβουν βρετανικό δεξαμενόπλοιο στο Στενό του Χορμούζ, η Βρετανία ανακοίνωσε, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας, ότι δεν σκοπεύει να συνοδεύει κάθε εμπορικό πλοίο με σημαία Βρετανίας, όταν αυτό διασχίζει το Στενό του Χορμούζ.

Αργά χθες, τρία ιρανικά σκάφη πλησίασαν βρετανικό τάνκερ της BP που έπλεε μεταφέροντας πετρέλαιο από τον Κόλπο και απαίτησαν να αλλάξει πορεία και να σταματήσει στα ιρανικά χωρικά ύδατα, κοντά στο Στενό του Χορμούζ. Τα ιρανικά σκάφη αποσύρθηκαν όταν επενέβη φρεγάτα του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού.

Η Τεχεράνη αρνήθηκε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με ξένα πλοία.

  • Η βρετανική πηγή πρόσθεσε ότι η Βρετανία αύξησε σήμερα το επίπεδο ναυτικής ασφάλειας στο επίπεδο 3, το ανώτατο επίπεδο, για τα πλοία με βρετανική σημαία που πλέουν σε ιρανικά χωρικά ύδατα.

«Το επίπεδο 3 για την ναυτική ασφάλεια αντιστοιχεί στο επίπεδο ‘κρίσιμο’ και ότι υπάρχει ένας πολύ αυξημένος κίνδυνος», τόνισε η βρετανική πηγή. «Αυξήσαμε το επίπεδο ασφάλειας σε 3 για τα ιρανικά χωρικά ύδατα από την έναρξη αυτής της εβδομάδας», πρόσθεσε.

  • «Θα είμαστε αποφασιστικοί στην υπεράσπιση των ναυτιλιακών συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου στον Κόλπο, αλλά δεν έχουμε κανένα απολύτως ενδιαφέρον να κλιμακώσουμε την κατάσταση με το Ιράν», συμπλήρωσε η πηγή.

Το Sky News, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές της ναυτιλιακής βιομηχανίας επιβεβαίωσε την αύξηση του επιπέδου ναυτικής ασφάλειας από τις βρετανικές αρχές.

Υπό κράτηση ο καπετάνιος και ο πρώτος αξιωματικός του Grace 1

  • Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα Πέμπτη, 11 Ιουλίου, τέθηκαν σήμερα υπό κράτηση ο καπετάνιος και ο πρώτος αξιωματικός του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Grace 1, του πλοίου που είχε συλληφθεί την περασμένη Πέμπτη  από τις αρχές του Γιβραλτάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας των υπερπόντιων εδαφών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μέλη του βρετανικού βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού είχαν συλλάβει το Grace 1 με την υποψία ότι μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Και οι δύο, Ινδοί υπήκοοι, συνελήφθησαν με την υποψία παραβιάσεων αυτών των κυρώσεων.

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ανέφερε ότι οι έλεγχοι που διεξήχθησαν στο πλοίο απέδειξαν ότι ήταν πλήρως φορτωμένο με αργό πετρέλαιο.

  • Η αστυνομία κατάσχεσε έγγραφα και ηλεκτρονικές συσκευές από το ιρανικό τάνκερ. “Η έρευνα συνεχίζεται και το Grace 1 συνεχίζει να κρατείται” υπογραμμίζει ανακοίνωση της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις αρχές, το πετρελαιοφόρο είχε προορισμό τη Συρία για να παραδώσει πετρέλαιο, ισχυρισμό τον οποίο η Τεχεράνη αρνείται.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Απόπειρα από ιρανικά σκάφη να καταλάβουν βρετανικό δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: